Ajankohtaista


02.08.2019

Studiossa Tiina Lehikoisen näyttely Displacement – Siirtymiä

Hän sanoi hiljaisuutta, sillä paikka mistä hän puhui, oli mykkä. Kohisi ja korahteli, hän koetti sisällyttää sanoihinsa tilan ja liikkeen, mutta jäi vain rytmi. Änkytys. Älähdys. Khora, rumiseva kohtu.


Lehikoinen kertoo näyttelystään:

"Näyttelyn maalaukset kuvaavat mielessä tapahtuvia nyrjähdyksiä ja niiden heijastumista ruumiiseen. Olen kiinnostunut olemassaolon katvealueista, affekteista ja katkoksista. Ranskalaisen fenomenologin Maurice Merleau-Pontyn mukaan ruumiillinen mieli –on yhtä kuin havaitseva mieli. Meillä ei ole pääsyä ruumiimme ulkopuolelle, ja ajattelukin on aina perustaltaan ruumiillista.

Pyrkimyksenäni on sisällyttää aktuaalinen kehollinen läsnäolo teoksiini. Maalaukset ilmentävät niitä välähdyksenomaisia hetkiä, kun jotain salattua tai tukahdettua on juuri työntymässä esiin. Ulkoisen ja sisäisen välinen jännite ilmenee töissä abstraktin ja esittävyyden välisenä jännitteenä sekä erilaisten tyylien sekoittumisena. Rujo maalausjälki korostaa lihallisuutta.

Useissa teoksissa kehoon koteloituneet traumat ja tuntemukset ovat kytköksissä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Länsimaisessa kulttuurissa naisen ruumis on esineellistetty ja eliminoitu poissaolevaksi niin taiteen kuin filosofian kaanonissa. Haluan maalata tuon mykän ruumiillisuuden näkyviin.

Haluan kuulla torsoutettujen puheen."

Tiina Lehikoinen on Siurossa asuva kirjailija ja kuvataiteilija.

 

Tiina Lehikoisen näyttely Displacement – Siirtymiä on esillä Laikun Studiossa 3.8.–1.9.2019 ti - pe 9 - 21 la - su 10 - 18. Vapaa pääsy.

 

Kuva Tiina Lehikoisen maalaus Displacement #1, 110cm x 60 cm, sekatekniikka tapetille, 2017.

Tiina Lehikoinen, Displacement #1, 110cm x 60 cm, sekatekniikka tapetille, 2017.