Ajankohtaista


11.01.2022

Näyttelyvuosi 2022 tuo Tampereelle AR-tekniikalla toteutettuja teoksia, moniaistisuutta ja nykyryijyjä

Tampereen kaupunkikulttuuriyksikkö ylläpitää näyttelytiloja Kulttuuritalo Laikussa, Lielahden kartanossa sekä Haiharan taidekeskuksessa. Kaupunkikulttuuriyksikkö tarjoaa näyttelytiloja ammattikuvataiteilijoille, kuvataideharrastajille, opistoryhmille, yhdistyksille ja tuottaa itse omia näyttelyitä tamperelaisten iloksi.

Kulttuuritalo Laikun näyttelyvuoden avaa valokuvataiteilija Leena Ylä-Lylyn koskettava näyttely leskeksi jäämisestä ja surulle antautumisesta. Valokuvassa Lylyä kiinnostaa hiljaisuus ja sen sisällään pitämä liike. Vuoden aikana Kulttuuritalo Laikulla nähdään myös Merja Haapalan keraamisia pienoisveistoksia ja Khaled Yassinen veistoa, video- ja maalaustaidetta yhdistelevä näyttelykokonaisuus. Yassinen näyttely käsittelee digitalisaatiota ja identiteettiä, pureutuen myös globalisaation teemoihin. Merja Haapalan kerronnallisten veistosten keskiössä on usein ihmisfiguuri. Teokset esittävät kohtauksia, tunnelmia ja arkipäiväisiä tapahtumia elämästä. Loppuvuodesta Laikkuun tulee esille vuonna 2014 valokuvataiteen valtionpalkinnon saaneen Tero Puhan valokuvia ja videoteoksia. Puha käsittelee teoksissaan usein miehen kehokuvaa ja identiteettiä. 

Vuonna 2022 Kulttuuritalo Laikulla nähdään myös Tampereen ystävyyskaupungissa Tartossa toimivan Tampere Maja-säätiön näyttely sekä Valokuvakeskus Nykyajan 40-vuotisjuhlanäyttely.  

Kuvataideharrastajia ja yhdistyksiä palvelevassa Aulagalleriassa nähdään vuoden mittaan esimerkiksi Kulttuuriluotsien, Tampereen Suomi-Puola Yhdistyksen ja Venäläisen kulttuurin keskuksen näyttelyt. Käytävägalleriassa on esillä vaihtuvia Tampereen Taidelainaamon näyttelyitä. 

Haiharan taidekeskuksen päärakennuksessa avautuu heinäkuussa taidemaalari Riikka Lenkkerin yksityisnäyttely. Yli kolmekymmenvuotisen uran tehnyt taiteilija on erikoistunut erityisesti realistisiin henkilökuviin. Lenkkeri nostaa teostensa aiheiksi hetket, jotka ovat meille kaikille tuttuja, mutta joita ei usein näe jokapäiväisessä kuvastossa. Haiharassa on kesän aikana myös NEO - OmaPolun ja Nokia Kuvataiteilijoiden näyttelyt. NEO – OmaPolun nuorten elämänhallintaa ja osallisuutta tukevan toiminnan kohderyhmänä ovat kehitysvammaiset ja erityistä tukea tarvitsevat nuoret sekä heidän läheisensä.  

Lielahden kartanon Galleria Muuntotilassa on alkuvuodesta tekstiilitaiteilija Deniz Hartikaisen käsintuftattuja seinävaatteita. Hartikainen käyttää työssään perinteisiä turkkilaisia käsityötekniikoita. Lopputuloksena on veikeitä ja räväköitä tekstiiliteoksia naiseuteen liittyvissä peloissa ja tabuissa. Keväällä näyttelytilassa on esillä Jaakko Lahden minimalistisia installaatioita. Lahden materiaaleina toimivat usein puu, savi ja metalli yhdistettynä uudempiin materiaaleihin ja tekniikoihin. Syksyllä avautuvassa Carine Fabritiuksen näyttelyssä hyödynnetään lisätyn todellisuuden tekniikoita, jotka mahdollistavat taiteen kokemisen toimijana. Näyttelyvieras voi ottaa halutessaan aktiivisen roolin suhteessa näyttelyn teoksiin. 

Lastenkulttuurikeskus Rullan kevätkausi avautuu Mistä nyt tuulee? -ilmastonäyttelyllä. Hämeenlinnan Kulttuurikeskus ARXin tuottamassa moniaistisessa näyttelyssä vierailijat voivat seikkailla auringon paisteessa, kuunnella sateen ropinaa ja leikkiä sateenkaaren ihmeellisessä hehkussa. Näyttely tarjoaa hyvän mahdollisuuden jutella lapsen kanssa säästä, ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja kestävästä kehityksestä. Mistä nyt tuulee? -näyttelyn aikana toteutamme ja tuomme myös aktiivisesti esiin Rullan kestävän kehityksen suunnitelmaa. 

Kevään toinen näyttely on syntynyt Rullan ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen yhteistyönä. Liekki hallussa -näyttelyssä lapsen kanssa voi tutustua turvallisesti pelastautumisen maailmaan, miettiä miten ihmeessä toimii palovaroitin tai mitä kannattaa tehdä hätätilanteessa. Näyttelyssä pikkuvierailijat pääsevät poseeraamaan palomiehenä, etsimään reitin ulos poistumislabyrintissä, tai istahtaa paloauton kyytiin. 

Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön näyttelytoiminnan tavoitteena on kuvataiteen ilmiöiden tunnetuksi tekeminen sekä monipuolisen ja korkeatasoisen näyttelyohjelmiston tarjoaminen Tampereen alueella. Kaupunkikulttuuriyksikön näyttelyihin on vapaa pääsy. 

Tervetuloa näyttelyihin!