Ajankohtaista


08.04.2021

Vastamainoksia esittelevä Spektaakkeliakatemia nähtävillä YouTubessa

Syksyllä 2020 Jari Tammisen Häiriköt-päämaja-hankkeen nimissä järjestämä näyttely Spektaakkeliakatemia avasi vastamainosten avulla näkymiä kulutusyhteiskunnan kulissien taakse ja teki näkymättömän näkyväksi. Laikun Galleriassa esillä olleisiin teoksiin pääsee nyt tutustumaan Tammisen opastuksella virtuaalisesti Kulttuuri Tampere YouTube-kanavalla.

Mainosten muotokieltä hyödyntävät teokset avaavat keskustelun siitä, millaista yhteiskuntaa mainoksien avulla rakennetaan ja millaiseen kulutuskäyttäytymiseen kannustetaan. Häiriköt-päämajan julkaisemia vastamainoksia on nähty myös muun muassa Voima- sekä Ny Tid -lehdissä. Näyttely puhuttelee laajasti nykyaikaisen kulutusyhteiskunnan asukkaita sekä yhteiskunnallisesta taiteesta kiinnostuneita.

Spektaakkeliakatemia on oppimisen paikka, joka yhdistää taiteen ja opetuksen toisiinsa. Videoita saa käyttää opetustarkoituksiin.

25.03.2021

Laikku suljettu 30.4. saakka

Päivitetty 14.4.2021 klo 14.35.

Tampereen kaupungin päätöksen mukaisesti Kulttuuritalo Laikku ja muut kulttuuritilat pysyvät suljettuina 30.4. saakka.

* * *

Kulttuuritalo Laikun sulku jatkuu 30.4. saakka Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän linjauksen mukaisesti. Laikun Galleriassa ja Studiossa esillä olevia näyttelyitä ei siis pääse ihailemaan paikan päällä, mutta onneksi niihin voi tutustua virtuaalisten näyttelykierrosten muodossa Kulttuuri Tampere -YouTube-kanavalla.
 

Eero Markukselan näyttely Siveltimen veto tuo esiin itä-aasialaisen tavan hahmottaa kuvatilaa. Taitelija maalaa kiinalaisella tussimaalaustekniikalla, jota hän on opiskellut Kiinassa. Hänen työskentelyssään havainto luonnosta on lähtökohtana henkilökohtaiselle katseelle ja ajattelulle.

Katso Siveltimen veto -näyttelyn virtuaalinen opastus > (youtube.com)
 

Sini-Meri Hedbergin näyttelyssä The Waste Land on esillä pelkistettyjä maisemamaalauksia horisonteista. Näyttely pohtii, mikä meitä odottaa tuolla puolen, miltä kuoleman rajalla näyttää ja tuntuu? Maalaukset kertovat kuoleman läheisyydessä syntyvistä tunnelmista, joita on vaikea pukea selkeiksi ajatuksiksi tai sanoiksi. 

Katso The Waste Land -näyttelyn virtuaalinen opastus > (youtube.com)


Lue myös Tampereen kaupungin ohjeet ja tiedotteet koronavirukseen liittyen > (tampere.fi)

 

16.03.2021

Laikun näyttelyt esillä virtuaalisessa galleriassa

Sekä Kulttuuritalo Laikun että Hiedanrannan Galleria Muuntotilan näyttelyt ovat esillä virtuaalisessa Galleria LiveKuutiossa sunnuntaihin 28.3.2021 saakka. Galleria LiveKuutio näyttää suoratoistona näyttelyistä lähetettävää kuvaa ja näin laajentaa näyttelytilan perinteisen valkoisen kuution ulkopuolelle.

LiveKuutiossa voit seurata näyttelyitä suoratoistona ympäri vuorokauden - käy piipahtamassa galleriassa vaikka keskellä yötä. Laikulta lähetettävissä suoratoistoissa on myös ääniopastus 55 minuutin välein. Näyttelytiloissa olevia kameroita siirretään parin päivän sykleissä, joten Livekuutiossa kannattaa piipahtaa useamminkin kuin kerran.

LiveKuutio on Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikön näyttelytoiminnan kehittämä palvelu, jonka kautta edistetään taiteen saavutettavuutta.

Galleria Livekuutioon pääset tästä >

09.03.2021

Laikku suljettu 28.3. saakka

Kulttuuritalo Laikku on suljettu 8.-28.3. Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän linjauksen mukaisesti. Ennakkotiedoista poiketen, Laikun näyttelyihin ei järjestetä pienopastuksia ennakkovarauksella. Sen sijaan pääset tutustumaan näyttelyihin virtuaalisesti uudessa Galleria LiveKuutiossa.

Galleria LiveKuutiossa pääset seuraamaan Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön näyttelyitä suoratoistona. Lähetys on käynnissä ympäri vuorokauden - käy piipahtamassa galleriassa vaikka keskellä yötä.

LiveKuutio on Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön näyttelytoiminnan kehittämä palvelu, jonka kautta edistetään taiteen saavutettavuutta.

LiveKuutioon pääset tästä linkistä >

 

 

02.02.2021

Hae esiintyjäksi Puistokonsertteihin kesälle 2021

Henkilö laulaa mikrofoniin. Hänellä on musta hattu päässä. Taustalla loistavat violetin sävyiset valot.

Jo vuosikymmeniä Tampereen kesäistä kulttuuriohjelmaa rikastuttaneet Puistokonsertit kutsuvat tamperelaisia yhtyeitä, kuoroja, orkestereita ja tanssiryhmiä esiintymään eri puolille kaupunkia. Esiintyjähaku on avoinna koko helmikuun ajan 1.-28.2.2021. Tapahtumakattaus on laaja käsittäen noin 150 yleisölle ilmaista ja kaikkien iloksi tuotettua konserttia ja tanssiesitystä.

Puistokonserttien tapahtumapaikkoina toimivat mm. Laikunlava, Näsinpuiston laululava, Haiharan taidekeskus sekä Lielahden kartano Hiedanrannassa. Konserttipaikkoja päivitetään kevään edetessä. Konserttikausi kestää toukokuun lopusta elokuun loppuun saakka. Esiintymään voivat hakea Tampereen alueella vaikuttavat musiikki- ja tanssiryhmät. Soolokeikkoja ei puistokonserteissa nähdä. Sovitusta ja toteutuneesta konsertista maksetaan esiintyvälle ryhmälle pieni korvaus.

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut noudattaa Pirkanmaan koronaohjausryhmän sekä aluehallintoviraston antamia suosituksia yleisötilaisuuksien järjestämisestä. Koronatilanteen muuttuessa myös suositukset voivat muuttua nopeasti. Näin ollen pidätämme oikeuden tehdä muutoksia Puistokonserttien järjestelyihin koronatilanteesta johtuen. Tiedotamme mahdollisista muutoksista suoraan esiintyville ryhmille sekä Puistokonserttien verkkosivulla.

Lisätietoa hakemisesta Puistokonsertit-sivulta > (sisäinen linkki)

Hakemuslomake Puistokonsertteihin > (gest.fi)

Kuva: Kaverit-yhtye esiintyi Laikunlavalla kesällä 2020. Kuvaaja Teemu Keskinen.

13.01.2021

Laikku jälleen avoinna 14.1. alkaen

Kulttuuritalo Laikku aukeaa torstaina 14.1. klo 9. Jatkossa Laikku on avoinna ti-pe klo 9-21 ja la-su klo 18. Myös Laikun tiloja voi varata käyttöön maksimissaan 10 hengen tilaisuuksia (esimerkiksi kokouksia) varten.

Noudatamme Pirkanmaan koronatyöryhmän rajoituksia, ja otamme sisälle rajatun määrän asiakkaita. Suosittelemme asiakkaillemme maskin käyttöä. Ethän saavu Laikkuun, mikäli sinulla on sairastumiseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle.
Lue lisää Laikun koronaohjeituksesta (sivun puolivälistä).

08.01.2021

Kulttuuritalo Laikku pysyy suljettuna toistaiseksi

Tampereen kaupungin palveluissa noudatetaan Pirkanmaan alueellisen koronaohjausryhmän antamia suosituksia rajoituksista.

Ohjausryhmän 5.1.2021 antamien suositusten mukaisesti kaupungin sisäliikuntatilat, kuntosalit, uimahallit, museot ja kulttuuritilat on edelleen suljettu toistaiseksi. Näin ollen myös Kulttuuritalo Laikku pysyy suljettuna toistaiseksi.

Pirkanmaan koronaryhmä käsittelee tiistaina 12.1. kokouksessaan tilannetta uudelleen.

Lisätietoa löytyy Tampereen kaupungin tiedotteesta (tampere.fi)

16.12.2020

Tampereen tiukat koronarajoitukset jatkuvat 10.1.2021 saakka

Pirkanmaalla koronatilanne on edelleen vakava, joten Tampereen kaupunki jatkaa alueellisen koronaohjausryhmän suosituksen mukaan tiukkoja rajoituksia.

 

Kaikki kaupungin kulttuuritilat ovat suljettuina yleisöltä 10.1.2021 saakka.

 

Kulttuuritalo Laikku aukeaa näillä näkymin tiistaina 12.1.2021 klo 9.00.

 

Tiukemmat koronarajoitukset otetaan käyttöön, koska Pirkanmaa on lähellä siirtymistä leviämisvaiheeseen. Pirkanmaalla on olemassa realistinen uhka terveydenhuollon ylikuormittumisesta.

 

Lisää tietoa löytyy Tampereen kaupungin tiedotteesta (tampere.fi)

 

 

09.12.2020

Tampereen kulttuuripalveluiden näyttelyt vuonna 2021

Kulttuuripalveluiden näyttelyvuosi tuo Tampereelle Voimauttavaa valokuvaa ja Tom of Finlandin teoksia. Vuosi 2021 on täynnä mielenkiintoisia kohokohtia, yhdessä tekemisen iloa ja elämyksiä.

Tampereen kulttuuripalveluiden näyttelytoiminnan tavoitteena on kuvataiteen ilmiöiden tunnetuksi tekeminen sekä monipuolisen ja korkeatasoisen näyttelyohjelmiston tarjoaminen Tampereen alueella.

Kulttuuripalvelujen ylläpitämät näyttelytilat sijaitsevat Kulttuuritalo Laikussa, Lielahden kartanossa sekä Haiharan taidekeskuksessa. Kulttuuripalvelut tarjoavat näyttelytiloja ammattikuvataiteilijoille, kuvataideharrastajille, opistoryhmille, yhdistyksille ja tuottavat itse omia näyttelyitä tamperelaisten iloksi. Osa näyttelytiloista on profiloitunut nykytaiteen näyttelytiloiksi, osa on avointa kaikenlaiselle näyttelytoiminnalle.

Näyttelyvuosi 2021 on täynnä mielenkiintoisia kohokohtia, yhdessä tekemisen iloa ja elämyksiä!

Mustavalkoinen logo.
MSC Finland – Tom’s Clubin logo – suunnitellut Tom of Finland.

Kulttuuritalo Laikku 

Kulttuuritalo Laikun vuoden aloittaa Miina Savolaisen voimauttavan valokuvan metodiin pohjautuva Lempeä Katse V – Voimauttavia valokuvia-näyttely. Tampere muistaa Miina Savolaisen ja lastenkodin tyttöjen iki-ihanan Maailman ihanin tyttö -näyttelyn (2008–2009I sekä aiemman, vaikuttavan Lempeä katse I-näyttelyn (2010). Voimauttava valokuva on työote, jossa ei kehitetä asiakkaan, oppilaan tai potilaan ominaisuuksia, vaan sitä, miten hän tulee nähdyksi   
kohtaamiensa ihmisten silmissä. Tervetuloa katsomaan, miten koulupsykologi, pappi tai perhetyöntekijä tekevät työstään vaikuttavampaa lempeän, ehdoitta hyväksyvän katseen avulla.  Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla nähdyksi ja rakastetuksi omilla ehdoillaan.   

Vuoden 2021 aikana Laikussa on esillä myös Tom of Finlandia tunnetun Touko Laaksosen teoksia. 45 vuotta fetissimiehiä on vuonna 1976 perustetun MSC Finland – Tom’s Clubin juhlanäyttely. Fetissiestetiikka on kiehtonut eri taiteenalojen edustajia valokuvaajista muotisuunnittelijoihin sekä elokuvantekijöistä kuvanveistäjiin. Tom of Finlandin myötä suomalainen fetissikulttuuri on tullut osaksi kansainvälistä kuvataidemaailmaa. MSC:n juhlavuosinäyttely tuo esille kerhon omistuksessa olevaa taidetta eri vuosikymmeniltä. Fetissiteokset saavat näyttelyssä vierelleen nykytaiteilijoiden fetissiestetiikkaa tutkivia teoksia.  

Kuvataideharrastajia, yhdistyksiä ja taideintoilijoita palvelevassa Aulagalleriassa nähdään vuoden mittaan esimerkiksi Marko Vahtokarin ITE-taidetta ja Jaakko Laurilan luontokuvia. Käytävägalleriassa on esillä tuttuun tapaan vaihtuvia Tampereen Taidelainaamon näyttelyitä. 

Lapset istuvat piirissä lattialla.

Rullan oma kiertonäyttely Metsänpeitto on nähtävissä huhtikuun loppuun saakka.

Lastenkulttuurikeskus Rulla 

Lasten kulttuurikeskus Rullassa on esillä huhtikuun loppuun saakka Rullan oma kiertonäyttely Metsän peitto – tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä. Näyttelyssä vierailijat muuttuvat metsän asukkaiksi ja pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa. Näyttelyn tavoitteena on herätellä lapsen uteliaisuutta luontoa kohtaan ja saada lapsi ajattelemaan luonnon merkitystä ihmiselle. Tarinoilla herätellään lapsen kiinnostusta perinteitä, tarustoa ja historiaa kohtaan. Rullan toiminta perustuu elämyksellisyyteen, monitaiteisuuteen ja toiminnallisuuteen. Jokaisesta Rullan näyttelystä löytyy vähintäänkin yksi toiminnallinen piste. Elämyksiä löydetään niin taideteosten kuin oman tekemisenkin kautta.

Käsi pitelee ruokalusikkaa.
Hyena-kollektiivin näyttely nähdään Galleria Muuntotilassa vuoden 2021 marraskuussa.

Lielahden kartano

Hiedanrannan Lielahden kartanossa sijaitsevan Galleria Muuntotilan näyttelyvuosi tuo tullessaan mielenkiintoisen ja monipuolisen kattauksen nykytaidetta. Luvassa on maalauksia, veistoksia ja installaatioita, tulkintoja mielestä, muistoista, mieltymyksistä ja kehollisuudesta. Muuntotilassa nähdään kesäkuussa tamperelainen Rajataide ry:n ryhmänäyttely ja syyskuussa ruotsalaisen ID:I Gallerin kutsunäyttely.

Maalattuja naishahmoja.

Emma Ainala on yksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaisia kuvataiteilijoista.

Haiharan taidekeskus

Haiharan taidekeskuksen näyttelykesän aloittaa Sara Hildén -akatemian lasten ja nuorten kevätnäyttely. Sara Hildén -akatemia on vapaa-ajan oppilaitos, jonka päätehtävä on antaa kuvataiteen perusopetusta 7.–16.-vuotiaille lapsille ja nuorille. Päättötyöt ovat kiinnostava ja puhutteleva tapa tutustua nuorten käsityksiin maailmasta ja itsestään.

Haiharassa avautuu heinäkuussa Emma Ainalan ja Hemuloordin yhteisnäyttely. Emma Ainalaa kuvataan yhdeksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaisia kuvataiteilijoista. Hän käsittelee tarinallisissa maalauksissaan identiteettikysymyksiä, valta-asetelmia ja populaarikulttuurin kuvastoa. Hemuloordin keraamiset teokset ja veistosinstallaatiot leikittelevät kuvanveiston traditiolla.

Haiharan taidekeskukseen avattiin viime kesänä uusi näyttelytila Aitta, joka mahdollistaa työpajanäyttelyiden pitämisen kesäkauden aikana.

Miksi teemme mitä teemme?

Monipuolinen, eri kaupunginosissa toteutettu näyttelytoiminta tarjoaa merkityksellistä ja elämyksellistä tekemistä useille eri kuvataiteen kuluttajaryhmille. Näyttelyitä tuotetaan muun muassa sekä aikuisille että lapsille. Näyttelykäynti voi parhaimmillaan lisätä ymmärrystä yhteiskunnan tilasta, tarjota merkityksellistä tekemistä, tarjoaa elämyksiä kuluttamisen sijaan ja vähentää yksinäisyyttä.

Jos et pääse paikan päälle voit silti tutustua näyttelyihin kulttuuripalveluiden nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut haastatteli vuoden 2020 aikana eri yksiköissä näyttelyn pitäneitä taiteilijoita. Videoitujen haastattelujen tarkoitus on avata taiteilijoiden ajatuksia teosten takana sekä osaltaan parantaa taiteen ja kulttuuripalvelujen saavutettavuutta. Taiteilijahaastatteluihin voi tutustua Kulttuuri Tampere YouTube-kanavalla.

Tervetuloa taiteen äärelle ympäri Tamperetta ja verkossa!

 

Virtuaalisisältöjä joulukuun näyttelyistä sekä taiteilijahaastatteluja:

Facebook-linkki: Hindsight 2020, Galleria Muuntotila

YouTube-linkki: Metsänpeitto, Lastenkulttuurikeskus Rulla

YouTube-linkki: Taiteilijahaastatteluja

 

Lisätietoja:

Karoliina Paappa

+358 44 481 1775

karoliina.paappa(at)tampere.fi

02.12.2020

Kulttuuritalo Laikku on suljettu 2.12.2020 alkaen

Tiukentuneet koronarajoitteet sulkevat Tampereen kaupungin kulttuuritilat 2.12.2020 lähtien. Keskiviikosta alkava sulku koskee myös Kulttuuritalo Laikkua.

 

Alueellisen koronaohjausryhmän antamat uudet suositukset tiukemmista rajoituksista kestävät tämänhetkisten tietojen mukaan maanantaihin 21.12. asti. Kulttuuritalo Laikku ei kuitenkaan enää ehdi aueta yleisölle tämän vuoden puolella, sillä talon toimijat lähtevät joulun viettoon. Näillä näkymin Laikun ovet avataan jälleen 2.1.2021. Vuoden 2021 aukioloajat kannattaa kuitenkin vielä varmistaa Laikun verkkosivuilta.

 

Laikun asiakaspalvelu palvelee asiakkaita 2.–21.12. vastaamalla sähköposteihin osoitteessa kulttuuri@tampere.fi sekä puhelimeen numerossa 040 806 2330 maanantaisin klo 9–16 ja ti–pe klo 9–18.

Kulttuuritalo Laikun toimijat toivottavat kaikille mukavaa ja rauhallista joulua.

 

 

01.12.2020

Näyttelyt avoinna enää kerran ti 1.12. klo 15.30-21.00

Joulupuunäyttely sekä Taija Goldblattin Hidden-näyttely ovat avoinna yleisölle

viimeisen kerran tiistaina 1.12. klo 15.30-21.00.

 

Tiukentuneet koronarajoitteet sulkevat kulttuuripaikat 2.12. lähtien ja valitettavasti se tarkoittaa myös sitä, että Laikun näyttelyt voivat olla avoinna enää vain tiistaina 1.12.

 

Tutkimme parhaillaan mahdollisuutta kuvata Joulupuunäyttely, jotta voisimme jatkaa ja jakaa jouluiloa hieman pidempään.

 

Mutta, tiistaina siis ainutkertainen mahdollisuus nähdä koristeita ja kulttuuria täynnä olevat kuusipuut livenä Laikun Galleriassa sekä uppoutua Studiossa Taija Goldblattin Hidden-videoteokseen!

 

Näyttelyihin on vapaa pääsy.

27.11.2020

Tervetuloa nauttimaan Laikun joulusta !

Joulu tulee Kulttuuritalo Laikkuun tuoden mukanaan tunnelmaa ja turvallisesti nautittavaa ohjelmaa. Talo pukeutuu juhlapukuunsa 1.12. alkaen, jolloin voi ihastella muun muassa ikkunoiden väriloistetta sekä jouluisia perinteitä esittelevää näyttelyä, jossa Laikun Galleria täyttyy aidoista kuusipuista. Galleriassa 1.–20.12. esillä olevassa Joulupuunäyttelyssä Laikun monet eri toimijat esittäytyvät koristelemalla kukin oman kuusensa.

 

Jokainen mukana oleva taho koristelee joulukuusen omaan tyyliinsä, joten näyttelyn joulupuumetsä on mielenkiintoinen matka muun muassa eri maiden perinteisiin. Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden joulukuusi koristellaan yhteisesti. Kutsumme yleisön osallistumaan jouluiloon! Kirjoita korttiin, millaisia kulttuuripalveluja jatkossa haluaisit ja ripusta kortti kuuseen. Näyttelyn aikana yhdistykset järjestävät Galleriassa myös pienimuotoista jouluista ohjelmaa. Muun muassa saksalaiseen jouluperinteeseen kuuluva Nikolaus tervehtii lapsia lauantaina 5.12. klo 13–13.30 ja tiistaina 15.12. klo 16 järjestetään virolainen joulukuusijuhla. Juhlassa kuunnellaan joulumusiikkia, luetaan joulurunoja ja lauletaan virolaisia joululauluja yhdessä. Tampere Eesti Klubi järjestää myös jouluisen pop-up-kahvilan (maksu käteisellä) klo 16–21.

 

Sekä näyttelyyn että tapahtumiin on vapaa pääsy.

 

Joulupuunäyttelyssä ovat mukana seuraavat toimijat:

Tampereen Liettua-seura

Tampereen Dante Alighieri yhdistys

Tampere-Tartto-Seura

Tampereen Eesti Klubi ry

Pirkanmaan Tuglas-seura

Sveitsin Ystävien Kilta ry - SYS Pirkanmaa

Tampereen saksalainen kulttuurikeskus

Tampereen Venäläisen kulttuurin keskus ry

Tampereen Venäläinen Klubi ry

Tampereen Pohjola-Norden

Tampereen Suomi-Unkari Seura

Pispalan Sottiisi, Nuorisoseurat

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

 

Laikussa voi nauttia joulun tunnelmasta myös konserttien ja muun ohjelman myötä:

To 3.12. klo 17 Suomanifestin tuki ry:n joulumyyjäiset & info Luentosalissa

Ke 9.12. klo 18 Kuulen joulun: Tampereen laulukoulun konsertti Musiikkisalissa

Su 13.12. klo 12.30 Anna Dantchey (laulu) ja Hristo Dantchey (piano) esittävät tunnelmallisia bulgarialaisia lauluja

Su 13.12. klo 16.30 Joulun alkusoinnut -konsertti Musiikkisalissa

To 17.12. klo 16.15 Jouluiset yhteislaulut Kotona Kulttuuri Tampere YouTube -kanavalla

 

Laikku on myös mukana kaunein jouluikkuna äänestyksessä, josta löydät lisätietoa osoitteesta www.joulutampere.fi

 


Muistathan että muutokset ovat mahdollisia. Tarkista ajankohtainen tilanne nettisivuilta.

Teemme parhaamme, jotta sinä voit vierailla Kulttuuritalo Laikussa turvallisesti. Noudatamme uusimpia ohjeistuksia.

 

Remontin vuoksi Laikku on avoinna poikkeuksellisesti ti–pe klo 15.30–21 ja la–su klo 10–18 (suljettu maanantaisin sekä 6.12.).

 

13.11.2020

Kulttuuritalo Laikun aukioloaikoihin väliaikaisia muutoksia

Kulttuuritalo Laikun aukioloaikoihin tulee arkipäiville muutoksia 16.11.–18.12. väliselle ajalle. Syynä muutokselle on Laikun sisätilojen remontti. Kulttuuritalo on avoinna tiistaista 17.11. alkaen ti–pe klo 15.30–21.00. Viikonloppujen aukiolo säilyy ennallaan ja Laikkuun voi tulla tuttuun tapaan la–su klo 10–18.

 

Lastenkulttuurikeskus Rullan tiloihin kohdistuvasta sisäilmaremontista johtuen talon arkipäivien aukioloaikoja joudutaan muuttamaan kovaäänisimmän korjausvaiheen ajaksi. Korjaukset kohdistuvat pääsääntöisesti 1. ja 2. kerroksen väliseen välipohjaan, josta poistetaan alkuperäisiä materiaaleja. Myös alimman kerroksen lattiarakennetta muutetaan kosteusteknisesti toimivammaksi sekä rakenteiden tiiveyttä parannetaan. Korjaustyöt eivät vaikuta talon muiden tilojen käyttöön, Laikussa on turvallista vierailla remontista huolimatta.

 

Remonttiin liittyvistä asioista tiedotetaan muun muassa kulttuuritalon sosiaalisen median kanavilla Facebookissa ja Instagramissa sekä Laikun omilla verkkosivuilla.

Lastenkulttuurikeskus Rulla on muuttanut remontin ajaksi linja-autoaseman rakennukseen, osoitteeseen Hatanpään valtatie 7.

 

Lisätietoja:
Elise Pedersen
Kulttuuripalvelupäällikkö
050 553 8673

 

 

19.10.2020

Laikun Studiossa: Johanna Lonka – THE RAT BAR

Mustan tekstiilirotan naama. Laikun Studiossa 24.10–15.11.2020

 

Lokakuussa Laikun Studioon avataan THE RAT BAR tai tutummin Rottabaari.

Jätä takkisi narikkaan ja astu jyrsinnän sekaan!

 

Baarin taustalta löytyy Johanna Lonka, tamperelainen kuvataiteilija, joka hyödyntää teoksissaan kulutuskulttuurin ylijäämää ja ihmiseläimen roolia toislajisten eläinten tutkijana, ihailijana tai hallinnoijana.

 

Teosten rakennusaineiksi valikoituu materiaalin ja aikakausien yhdistelmiä, kuten samettikangas, vhs-nauha, halkopressu, rikkinäiset lelut ja romahtanut omenapuu.

Näyttely jatkaa Rottaatioita -projektia. Kokonaisuus tarkastelee ihmisen ja rotan samankaltaisuutta, yhteistä historiaa sekä rinnakkaiselämää eri ympäristöissä.

 

Ihminen on kuljettanut rottia mukanaan ympäri maailmaa jo satoja vuosia. Sopeutuvaisena, sosiaalisena ja kaikkiruokaisena lajina rotta on saanut aikaan melkoisia mullistuksia ekosysteemiltään herkillä alueilla. Kissan levittäminen rotan perään voi moninkertaistaa katastrofin useiden lintulajien ja pienten nisäkkäiden kannalta mutta petolintukanta puolestaan hyötyy rotasta osana ravintoketjua.

 

Näissä ihmiseläimen lukuisissa kokeiluissa, tai niiden paikkausyrityksissä, kaikille lajeille ei aina käy hyvin; joskin paikallisesti voidaan onnistua pelastamaan populaatioita suojeluohjelmien avulla. Eläin- ja kasvilajit, selviävät parhaiten siellä missä ravinteita ja kasvutilaa on runsaasti saatavilla. Mitä enemmän vapaa elintila kapenee, sitä varmemmin ihmisestä hyötyvät symbioosilajit ovat osana ihmisen elinympäristöjä.

 

"Rottia näkyy erityisen paljon rakennushankkeiden seurauksena; jyrsijät joutuvat hakeutumaan uusille alueille niiden kotikulmia saneerattaessa. Kaupunkiekosysteemissäkin ravintoa riittää ihmisasutuksen liepeillä, viemäriverkostosta roskakatoksiin.

Huolimatta siitä mikä toislajisten eläinyhteisö tai millainen ihmiseläimen tuottama kulttuuri halutaan pihapiiriin tai keskiöön; elämä edelleen on vivahteikasta, ristiriitaista, kaoottista, rujoa, ihmeellistä, äänekästä, kaunista, pelottavaa ja usein ymmärryksen ulkopuolella.

Edelliset kappaleet kirjoitettuani en voi välttyä jyrsijämäiseltä mielikuvittamiselta myös jo niin monille taiteilijayhteisöille tutusta pakkosiirtymästä; työtilojen vaivihkaa muuttuessa vuokrabudjetin ylittäviksi liikeneliöiksi ja asunnoiksi."

 

Sarjan edelliset osiot nähtiin Helsingissä 2019 ja Tampereella 2018.

Näyttelyn valmistamista ovat tukeneet Tampereen kaupunki, Pirkanmaan kulttuurirahasto sekä Taike.

 

Johanna Lonka työskentelee välineinään veistosinstallaatio, piirtäminen ja ääni. Töissään hän käsittelee elollisten olioiden, paikkojen tai käsitteiden muuntautumista ja ihmisen toimintaa niiden muuntajana. Taustavaikuttimia teoksille ovat antroposentrisen ja ekosentrisen luontokäsityksen suhde sekä ympäristötieteisiin liittyvät julkaisut. Longan työskentelyprosessille leimallista on löydetyn materiaalin herättämä innoitus ja kokeellisuus.

 

Eläinaiheisten, ompelemalla koottujen teossarjojen varhaisimpia kokonaisuuksia oli Soveltumattomat vuosilta 2004-2005, jonka jälkeen laumat ovat jatkaneet omalakista evoluutiotaan.

 

Näyttely on avoinna ti–pe 9–21 ja la–su 10–18.
Vapaa pääsy.

 


Näyttelyn yhteydessä järjestetään ääniesitys THE RAT BAR lauantaina 14.11. klo 17–18. Esityksessä teoksen osat ja taustaäänet muodostavat soivan kollaasin, teemanaan Rottien älykäs, yritteliäs hegemonia.

Johanna Lonka on myös tavattavissa taiteilijatapaamisessa sunnuntaina 15.11 klo 17–18.

Tapahtumat ovat osa Tampereen Galleriaviikon ohjelmaa.


 

Lisätietoja:

Karoliina Paappa

+358 44 481 1775

karoliina.paappa(at)tampere.fi

 

 

19.10.2020

Laikun Galleriassa: Anu Raud ja Aet Ollisaar – Yhdessä ja yksin

 

Värikäs kuvakudosteos.

Anu Raud ja Aet Ollisaar – Yhdessä ja yksin

Laikun Galleriassa 24.10–15.11.2020

 

Näyttelyssä on esillä kahden virolaisen tekstiilitaiteilijan, Anu Raudin ja Aet Ollisaaren, töitä. Taiteilijat työskentelevät keskenään erilaisissa ympäristöissä; Anu Raud kotimaatilallaan Käärikussa keskellä Viljandimaan maalauksellista luontoa ja Aet Ollisaar Tartossa historiallisessa Karlovan kaupunginosassa. Ympäristön vaikutus heijastuu selkeästi taiteilijoiden teoksiin.


Luonnonläheisyys, tutut maamerkit sekä symbolit tarinoivat Anu Raudin kuvakudoksissa. Mestarillisesti toteutetuista teoksista huokuu perinteistä talonpoikaisviisautta ja runollista notkeutta, viittauksia merkillisiin tapahtumiin sekä ajattomiin teemoihin. Anu Raud on Viron tekstiilitaiteen suuria nimiä. Hänen tuotantonsa tunnetaan Viron lisäksi myös maailmalla. Näyttelyssä on Raudin uusimpien töiden rinnalla mukana esimerkkejä aikaisemmista teoksista. Esillä on lisäksi aivan uusia, vielä luonnosvaiheessa olevia teoksia.

Aet Ollisaaren nostalgiset maastot sijaitsevat seitsemän maan ja meren takana, jossain syvällä mielen sopukoissa. Sieltä ne nousevat unenomaisina hetkinä hänen teoksiinsa.
Mahdollisuus sukeltaa syvälle ateljeen hiljaisuuteen kuvakudoksia kudottaessa on tullut Ollisaarelle entistä tärkeämmäksi hänen työskennellessään päivittäin tekstiiliosaston päällikkönä sekä opiskelijoiden ohjaajana Tarton Taidekorkeakoulu Pallaksessa. Käsinkudottujen seinävaatteiden, gobeliinien, rinnalla näyttelyssä on esillä improvisoituja, taiteilijan itsensä kehittämällä tekniikalla valmistettuja esineitä. Näissä töissä painottuvat usein ajan kuluttamat hylätyt esineet. Se on taiteilijan näkemys hänelle itselleen tärkeästä ajasta sekä merkityksellisistä paikoista.

Taiteilijat tapasivat toisensa ensi kerran noin kolmekymmentä vuotta sitten, jolloin Anu Raud ohjasi Viron taideakatemiassa Aet Ollisaaren Viljandimaan sisustustekstiiliaiheita käsittelevän lopputyön. Heidän yhteistyönsä on kestänyt tähän päivään saakka. Lisäksi Raud ja Ollisaar ohjaavat yhdessä Pallaksen tekstiilialan opiskelijoiden jäljennösharjoittelua Viron Kansallismuseolle kuuluvassa Heimtalin kotiseutumuseossa.

Yhdessä olemisesta ja tekemisestä on tullut yhä tärkeämpää juuri nyt. Oltaessa tavallista enemmän yksin, palautuvat aikaisemmat tapaamiset ja tapahtumat mieleemme entistäkin vahvempina. Mahdollisuus keskittyä omiin ajatuksiinsa nostaa mieleen kuvitteellisia muistikuvia olleista ja olemattomista ajoista ja paikoista - joissa on käyty tai joihin ei ole koskaan menty - sekä tavoittamattomista etäisyyksistä. Näyttely Yhdessä ja yksin Laikun Galleriassa kuvaa tätä teemaa kahdesta eri näkökulmasta.

 

Näyttely on avoinna ti–pe 9–21 ja la–su 10–18.
Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Lisätietoja:

Karoliina Paappa

+358 44 481 1775

karoliina.paappa(at)tampere.fi

18.09.2020

Kulttuuritalo Laikun Galleria ja Studio: Backlight2020 – Visual Catalysts

Backlight2020-valokuvafestivaalin näyttely Visual Catalysts kokoaa yhteen taiteilijoita ympäri maailmaa luomaan visioita, jotka vauhdittavat matkaamme kestävään kiertotalouteen. Visual Catalysts -näyttelyn taiteilijat esittävät teoksillaan tuoreita näkemyksiä, kuinka taiteen keinoin voidaan vaikuttaa talouteen ja ihmisten kulutustottumuksiin.

 

Akvaariossa oleva kala katsoo kultaisten hupilasien läpi.

Näyttelyn taiteilijat tuovat töidensä kautta esille yhteisen näkemyksensä siitä, kuinka taide voi omalta osaltaan vaikuttaa vahvasti tulevaisuuteen ja saada aikaan muutosliikettä. Teokset auttavat yleisöä tarkastelemaan kriittisesti tätä hetkeä, mutta samalla ne kääntävät katseemme kohti kestävämpää tulevaisuutta.

 

Visual Catalysts -näyttelyn on tuottanut CICAT2025, joka on suomalaisten yliopistojen kestävämpään kiertotalouteen liittyvä yhteishanke. Näyttelyn on kuratoinut Tampereen ammattikorkeakoulun dosentti Juha Suonpää.

 

Backlight on Valokuvakeskus Nykyajan joka kolmas vuosi tuottama kansainvälinen valokuvafestivaali, jota on järjestetty Tampereella vuodesta 1987 alkaen. Pohjois-Euroopan suurimpiin ja vanhimpiin lukeutuva valokuvafestivaali tuo esille ajankohtaista kansainvälistä valokuvataidetta.

 

Näyttely on esillä Kulttuuritalo Laikun Galleriassa ja Studiossa 26.9.–18.10.2020 ja on avoinna ti–pe 9–21 ja la–su 10–18.
Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Visual Catalysts -näyttelyn taiteilijat:

Onni Aaltonen (Finland)

Einat Arif-Galanti (Israel)

Sabine Bindels (Netherlands)

Marco Castelli (Italy)

Anna Cherednikova (Russia)

Robert Dash (USA)

Maksim Finogeev (Ukraine)

Raisa Foster (Finland)

Eva-Teréz Gölin (Sweden)

Phuong Hoang (Vietnam)

Touko Hujanen (Finland)

Kaisu Häkkänen (Finland)

Mark Isaac (Brasil)

Tina Jokitalo (Finland)

Emilia Kangasluoma (Finland)

Niina Kiiveri (Finland)

Jana Köhler (Germany)

Andras Ladai (Hungary)

Janna Lindfors (Finland)

Marie Lukasiewicz (France)

Satu Miettinen (Finland)

Michel Monteaux (France)

Renja Nurmi (Finland)

Luiza Preda (Romania)

Isabella Presnal (Finland)

Kati Rapia / Ilona Valkonen (Finland)

Serinyà (Spain)

Aki-Pekka Sinikoski & Astrid Sinikoski (Finland)

Michał Smandek (Poland)

Daniel Stier (Germany)

Igor Tereshkov (Russia)

Noora-Maija Tokee (Finland)

Simon Van Geel (Belgium)

Ignacio Varela Pastorino (Uruguay)

Julia Weckman (Finland)

Huaijun Wen (China)

Alicja Wróblewska (Poland)

 

 

Lisätietoja:

Karoliina Paappa
Kulttuurituottaja
+358 44 481 1775
karoliina.paappa(at)tampere.fi
Kulttuuritalo Laikku
Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

www.laikku.fi

25.08.2020

Lastenkulttuurikeskus Rullan avajaiset siirtyvät - uusi avajaispäivä väliaikaistiloissa 20.9.

Hupsista! Rulla kompastui omiin langanpäihinsä, sekoitti muuttolaatikot ja joutuu pakkaamaan ne uudestaan. Avajaisia joudutaan siirtämään, koska uusien tilojen remontti kestääkin ennakoitua pidempään. Uusi avajaispäivä on sunnuntaina 20.9. klo 10. Samalla avautuu Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän 30-juhlavuotisnäyttely Valovuosi. Rulla siirtyy väliaikaisiin tiloihin osoitteeseen Hatanpään valtatie 7 (linja-autoaseman rakennus).

Avajaisohjelmassa on luvassa puheita, pientä tarjoilua ja työpajoja. Näyttelyssä pääsee matkustamaan raketilla avaruuden halki ja seikkailemaan peilipallojen loisteessa. Matkan aikana saattaa nähdä esimerkiksi avaruusmadon tai päästä kokeilemaan miltä tuntuu olla avaruusolio. Esillä on lasten tekemiä avaruus- ja valoteemoihin liittyviä töitä.

Muuton myötä Rullan toimintaan tulee joitakin muutoksia. Näyttely- ja työpajatoiminta ovat edelleen Rullan "ykkösjuttuja", ja niihin voi osallistua aina aukioloaikoina. Suosittu perhekerho siirtyy tiistaiaamuun, ja jatkossa mukaan voi tulla ennakkoon ilmoittautumalla. Syksyn ensimmäisen perhekerhon ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 23.9. Rullan nettisivuilla. Myös lauantaiaamun taidetunteihin ilmoittaudutaan ennakkoon nettisivujen kautta, ja ensimmäinen ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 30.9. Ryhmäkierroksia näyttelyihin ei syksyn aikana järjestetä.

Vallitsevan epidemian takia Rullassa huolehditaan käsihygieniasta ja turvaväleistä toiminnan aikana. Työpajoissa vältetään välineiden, kuten askarteluvälineiden, yhteiskäyttöä ja puhdistamme ne aina, jos käyttäjät vaihtuvat. Seuraamme hallituksen ja AVI:n antamia ohjeistuksia epidemian suhteen.

Aukioloajat:
Ke 9–18
To–pe 9–14
La–su 10–16

lastenrulla.fi

Lisätietoja
Kulttuuriohjaaja
Merja Kostamovaara
puhelin 044 431 4740
sähköposti merja.kostamovaara(at)tampere.fi

 

11.08.2020

Turvallinen vierailu Laikussa

Huolehdimme Laikussa koronaviruksen leviämisen ehkäisemisestä parhaamme mukaan. Jotta vierailu olisi mahdollisimman turvallista kaikille, ethän tule meille sairaana. Myöskään henkilökuntamme ei tule työpaikalle hengitystieoireisena.

Siivoamme edelleen tilojamme tehostetusti, muun muassa kosketeltavia pintoja ja tavaroita desinfioidaan säännöllisesti. Ohjeistamme asiakkaitamme hyvän käsihygienian, yskimistavan ja turvavälien pitämisen osalta niin sisällä kuin ulkona Laikunlavalla. Jokaisesta Laikun kerroksesta löytyy käsien desinfiointi piste.

Kulttuuritalo Laikun tilat ovat varattavissa sekä kokouksille että yleisötilaisuuksille. Otathan huomioon, että koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, tilojen henkilömääriä on pienennetty. Tiloissamme voi järjestää korkeintaan 50 henkilön tilaisuuksia. Laikunlavan katsomon penkkejä on harvennettu, jotta turvavälit säilyisivät yleisössä. Järjestämme tilat niin väljiksi, että niissä on mahdollista välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja.

Henkilökuntamme auttaa sinua mielellään mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Infopiste löytyy talon 2. kerroksen sisääntuloaulasta.

 

03.08.2020

Kulttuuritalo Laikku on avoinna jälleen normaalisti

Kulttuuritalo Laikku on avannut ovensa ja palannut normaaleihin aukioloaikoihin. Laikku on avoinna ti-pe klo 9-21 ja la-su klo 10-18.

Tilat ovat varattavissa tuttuun tapaan kokouksille ja yleisötilaisuuksille. Laikun kahvila avaa ovensa myöhemmin. Talon ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva Lastenkulttuurikeskus Rulla on suljettu tulevan remontin vuoksi ja avautuu väistötiloissa syksyn aikana osoitteessa Hatanpään valtatie 7 (linja-autoaseman talo).

Esillä on yhteensä neljä näyttelyä, joissa voi vierailla aukioloaikona. Galleriassa on esillä Jari Tammisen ja Häiriköt-päämaja -hankkeen "Spektaakkeliakatemia" näyttely 23.08. saakka. Näyttely puhuttelee laajasti nykyaikaisen kulutusyhteiskunnan asukkaita sekä yhteiskunnallisesta taiteesta kiinnostuneita. Studiossa on nähtävillä irlantilaistaiteilija Jane Hughes "The True Believer" -näyttely 23.8. saakka. Hughesin ensimmäisessä Suomessa järjestettävässä yksityisnäyttelyssä on esillä maalauksia, joissa kuvataan poimintoja sosiaalihistoriasta. Tiina Poutasen työt täyttävät käytävägallerian ja Vera Aarteisen "Somagrafia" -näyttely Aulagallerian.

Myös Laikun viereinen Vanhankirjastonpuisto ja Laikunlava ovat täynnä ohjelmaa. Puistosirkus ja Laikunlavan Puistokonsertit pyörivät 8.9. saakka. Kaikki Laikun ja Laikunlavan ohjelmat päivittyvät verkkosivujen tapahtumalistaukseen.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi noudatamme talossa turvaväleihin, tehostettuun siivoamiseen ja käsihygieniaan liittyvää ohjeistusta. Ethän vieraile Laikussa flunssaoireisena.

Tervetuloa kulttuurin ja taiteen äärelle!

12.06.2020

Laikun kesän aukioloajat

Kulttuuritalo Laikku on kesän ajan auki tavallisista aukioloajoista poiketen seuraavanlaisesti:

 

Kesäkuun ajan heinäkuun alkuun 3.7. saakka olemme avoinna ti–pe klo 10–19 ja la 10–18.

 

Juhannusaattona 18.6. suljemme ovet klo 18 ja juhannuksen olemme kiinni.

 

Laikku on poikkeuksellisesti auki sunnuntaina 28.6. klo 12­–18, kun Amadeus Lundberg hemmottelee yleisöä kahdella Kesäkonsertilla. Lisätietoja löydät Laikun tapahtumakalenterista.

 

Heinäkuun 4.–31.7. Laikku on suljettu.

 

Normaaleihin aukioloaikoihin palaamme lauantaina 1.8. ja Laikku on avoinna jälleen tuttuun tapaan ti–pe klo 9–21 ja la–su klo 10–18.

 

Heinäkuussa Kulttuuritalo Laikku on avoinna kuitenkin kokouksia varten. Kokoustila heinäkuuksi pitää varata perjantaihin 26.6. klo 15 mennessä Laikun asiakaspalvelusta 040 806 2330 tai kulttuuri(at)tampere.fi.
Otathan huomioon tiloja varatessa, että koronarajoituksista johtuen Laikun tilojen henkilömääriä on pienennetty: musiikkisali 50, luentosali 30, kokoustila Syrjä 10, Mäkelän kabinetti 11, Idealinna 6 henkilöä.

 

Koronarajoitukset koskevat myös Laikun piha-aluetta sekä Laikunlavaa. Laikunlavan varauksissa voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Samalla saat tässä poikkeustilanteessa käytössä olevat ohjeet, jotka koskevat lavalla järjestettäviä tapahtumia. 

 

Huolehdimme Laikussa tehostetusti siivouksesta sekä kiinnitämme huomiota yleiseen hygieniaan sekä turvaväleihin.

 

Laikun korona-ohjeet voit lukea Vieraile-sivulta.

 

Jos sinulle tulee kysyttävää, niin asiakaspalvelumme palvelee aukioloaikojen mukaisesti puhelimitse 040 806 2330 ja sähköpostin välityksellä kulttuuri(at)tampere.fi.
 

Teksti: Marianne Luoma

 

Tule Laikun Studioon katsomaan Mikko Metsähonkalan näyttelyä kuvitteellisen arkkitehdin Waldemar Steniuksen elämästä. Vapaa pääsy.

 

29.05.2020

Kulttuuritalo Laikku avaa jälleen ovensa 2.6.

Kulttuuritalo Laikku aukeaa yleisölle tiistaina 2.6. klo 10. Laikku on avoinna kesäkuussa tiistaista perjantaihin klo 10–19 ja lauantaisin 10–18. Mikko Metsähonkalan näyttely kuvitteellisen arkkitehti Waldemar Steniuksen elämästä jatkaa Laikun Studiossa. Lastenkulttuurikeskus Rulla taas valloittaa Laikun Gallerian iloisella koko perheen toiminnalla. Myös Laikunlavan puistokonsertit tarjoavat piristystä suveen heinä-elokuussa.

 

Mikko Metsähonkalan Waldemar Stenius (1870-1922) – 150 vuotta juhlanäyttely sisältää muun muassa Steniuksen elämäkerran, päiväkirjamerkintöjä, arkkitehtuuripiirroksia ja muotokuvia sukulaisista ja ystävistä. Näyttelyssä Steniuksen uran rinnalla kulkee hänen henkilökohtainen elämäntarinansa ylä- ja alamäkineen. Teosten kerrontatapa paljastaa sekä päähenkilön syvenevän kriisin että muuttuvan maailmankuvan. Laikun Studioon on vapaa pääsy ja se on avoinna Kulttuuritalon aukioloaikojen mukaisesti.

 

Lastenkulttuurikeskus Rulla siirtyy kesän kunniaksi kerrosta ylemmäs Laikun Gallerian tiloihin. Kesäkuussa 3.6.– 18.6. on luvassa paljon hauskaa tekemistä lapsiperheille, kuten askartelu-työpajoja, koko perheelle sopiva Jumbo-lautapeli sekä satunurkka, jossa voi sukeltaa seikkailuille vaikkapa avaruuden ihmeisiin. Samalla voit koittaa etsiä pienenpientä Tiitriitä, joka piilottelee valokuvissa. Remontin vuoksi Lastenkulttuurikeskus Rulla muuttaa väistötiloihin syksyllä 2020 ja palaa Kulttuuritalo Laikun ensimmäiseen kerrokseen näillä näkymin kesän 2021 aikana. Syksyn tarkemmista aikatauluista ja uusista tiloista tiedotetaan lisää elokuun alussa.

 

Kulttuuritalo Laikku on poikkeuksellisesti avoinna sunnuntaina 28.6. klo 1218, kun Amadeus Lundberg saapuu esiintymään Musiikkisaliin. Amadeus hemmottelee yleisöä kahdella Kesäkonsertilla klo 14 ja klo 16. Konserteissa kuullaan tunnettuja ikivihreitä lauluja, muun muassa Hopeinen kuu, Niin paljon kuuluu rakkauteen sekä uudempia kappaleita kuten Saat silloinkin sydämeni. Konsertteja säestää haitarilla ja flyygelillä Samuli Jokinen. Liput konsertteihin 25 €, lisätietoja Laikun sivuilta. Konsertteihin mahtuu kerralla 50 henkeä.

 

Kulttuuritalo Laikku avoinna:
kesäkuussa ti–pe klo 10–19 ja la 10–18
Asiakaspalvelu 040 806 2330

 

Laikussa huolehditaan tehostetusti siivouksesta sekä kiinnitetään erityistä huomiota yleiseen hygieniaan sekä turvaväleihin.

 

Laikun kesän ohjelma

Rullan kesän ohjelma

 

Teksti: Marianne Luoma


 

17.03.2020

Kulttuuritalo Laikku on suljettu 17.3.2020 alkaen

Kulttuuritalo Laikku, Lastenkulttuurikeskus Rulla ja Kulttuurikahvila Laikku suljetaan 17.3.2020 alkaen, näillä näkymin 13.4.2020 saakka.

Asiakaspalvelumme vastaa edelleen arkisin klo 9-15 numerossa 040 806 2330.

Asiakaspalvelumme tiedottaa tiloja vuokranneita asiakkaitamme vielä tilanteesta erikseen.

Ystävällisin terveisin,
Kulttuuritalo Laikun väki

 

13.03.2020

Kulttuuritalo Laikussa seurataan tilannetta koronan suhteen

Kulttuuritalo Laikussa seurataan tarkkaan tilannetta koronaviruksen suhteen:

- Päivitämme tilannetta Laikun ja Rullan toimintaan liittyen tiistaina 17.3.

Tampereen kaupungin ohjeet liittyen koronavirukseen on koottu kaupungin internetsivuille: www.tampere.fi/koronavirus.
Sivustoa päivitetään aina tilanteen muuttuessa ja viranomaisten ohjeiden päivittyessä.

Kehotamme asiakkaitamme seuraamaan tiedotustamme Facebookissa, Instagramissa sekä täällä www.laikku.fi-sivulla liittyen mahdollisiin muutoksiin aukioloa ja muuta asiakaspalvelua koskien.

30.01.2020

Esiintyjähaku kesän 2020 Puistokonsertit-tapahtumasarjaan on jälleen auki

Jo vuosikymmeniä Tampereen kesäistä kulttuuriohjelmaa rikastuttaneet Puistokonsertit kutsuvat jälleen tamperelaisia yhtyeitä, kuoroja, orkestereita ja tanssiryhmiä esiintymään eri puolille Tamperetta. Esiintyjähaku on avoinna koko helmikuun ajan 1.-29.2.2020. Puistokonsertit jatkuvat pitkälle elokuuhun asti tarjoten noin 150 ilmaista konserttia ja tanssiesitystä ympäri kaupunkia. Esiintyjinä Puistokonserteissa on paikallisia tanssin ja musiikin taitajia ja tapahtumatarjonta tulee olemaan tuttuun tapaan laaja.

Hae esiintyjäksi tästä: https://gest.fi/customers/agjekc/2575

Puistokonserttien tapahtumapaikkoina toimivat mm. Laikunlava, Tallipiha, Amurin Työläismuseokortteli, Hatanpään Arboretum, Tammelantori, Näsinpuiston laululava, Osmonpuiston soittolava, Haiharan taidekeskus, Muusan aukio Hervannassa sekä useat siirtolapuutarhat. Myös uutta konserttipaikkaa voi ehdottaa. Konserttikausi aloitetaan usein jo toukokuun puolella ja esityksiä nähdään aina elokuun puolivälin tienoille saakka.

Esiintymään voivat hakea Tampereen alueella vaikuttavat musiikki- ja tanssiryhmät. Soolo-keikkoja ei puistokonserteissa nähdä. Sovitusta ja toteutuneesta konsertista maksetaan esiintyvälle ryhmälle sadan (100) euron suuruinen korvaus ainoastaan verkkolaskua vastaan. Esityskorvausta ei siis makseta verokortilla eikä paperi- tai pdf-laskuilla. Yksityishenkilöiden on näin ollen käytettävä tarvittaessa laskutuspalvelua. Esiintyjäryhmien on tärkeää huomioida myös se, että Tampereen kaupunki vaatii laskuttajien huolehtivan veroista ja eläkevakuutusmaksuista. Esimerkiksi toiminimellä laskuttavien täytyy liittää laskun mukaan YEL-todistus. Yhdistysten on puolestaan kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Y-tunnuksella laskuttavat voivat tarvittaessa käyttää Tampereen kaupungin laskutusportaalia verkkolaskun tekemiseen.

Hervannan Muusan aukion bändeille sekä Laikunlavan bändi- ja orkesteri-iltoihin tarjoamme äänentoistolaitteiston miksaajineen, mutta muissa paikoissa esiintyjät vastaavat itse tekniikastaan. Hakijoiden on myös hyvä huomioida, että suuressa osassa esiintymispaikoista ei ole lainkaan sähköä käytettävissä. Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut hoitavat konserttien Teosto-ilmoitukset ja markkinoinnin. Palkkion maksu edellyttää tapahtumasta raportointia. Puistokonserttien yhteistyökumppanit mm. kesäkahviloissa hoitavat usein järjestelyitä konserteissa paikan päällä. Kuten aiemminkin, valitettavasti aivan kaikille emme sopivia konserttiaikoja ja -paikkoja löydä. Vuonna 2019 hakijoita oli 236, joista esiintymään pääsi noin kaksi kolmasosaa.

Puistokonserttien verkkosivut muuttavat kevään 2020 aikana Laikun verkkosivujen alle osoitteeseen www.laikku.fi/puistokonsertit. Tavoitteena on parantaa verkkosivujen luettavuutta ja esteettömyyttä sekä päivittää Puistokonserttien ilmettä. Vanhat Puistokonserttien verkkosivut osoitteessa www.puistokonsertit.fi lakkaavat toimimasta maaliskuun alussa. Pahoittelemme siirtymästä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Ohjeistus:

1. Jätä hakemus helmikuussa ja jää odottelemaan. Yksi yhteyshenkilö voi ilmoittaa vain yhden esiintyjäryhmän Puistokonsertteihin. Järjestelmä ei valitettavasti hyväksy useaa eri ryhmää samalle sähköpostiosoitteelle. Mikäli sinulla on useita eri esiintyjäryhmiä, huomioithan, että jokaisella esiintyjäryhmällä täytyy olla oma sähköpostiosoite, vaikka yhteyshenkilö olisikin sama. Näin varmistetaan, että jokainen yhtye saa kaiken tarvittavan tiedon koskien Puistokonsertteja, ja konserttien raportointi hoituu ongelmitta.

2. Mikäli kokoonpanosi valitaan mukaan Puistokonserttien ohjelmistoon, saat maalis-huhtikuussa sähköpostilla ehdotuksen esiintymisajasta ja -paikasta sekä ohjeet paikalla toimimiseen. Tarkista säännöllisin väliajoin myös sähköpostisi roskapostikansio, etteivät viestimme mene sinulta vahingossa ohi.

3. Hyväksy tarjous tai pyydä uutta ehdotusta ohjeiden mukaan.

4. Kun esityspäivämäärä on varmistettu, toimi sähköpostitse toimitettavan markkinointiohjeistuksen mukaisesti.

5. Kutsu keikalle kaverit, kummit ja kaimat!

6. Soita, laula, tanssi!

7. Raportoi konsertin kävijämäärä ja lähetä kaupungille tiedot soitetuista kappaleista (raportointilomake lähetetään esiintyjille erikseen sähköpostitse).

8. Lähetä lasku kaupungille erikseen toimitettavan laskutusohjeistuksen mukaisesti.

Hae mukaan siis viimeistään 29.2.2020 klo 23.59!

Lämpimin terveisin:
Venla Moisala, koordinaattori
Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut
+358 50 523 2134
venla.moisala@tampere.fi

24.01.2020

Laikun ystävänpäivä - leppoisaa tekemistä ja kohtaamisia kulttuurin äärellä

Kulttuuritalo Laikku haluaa tuoda uuden näkökulman ystävänpäivään. Mitä jos ystävänpäivä olisikin päivä, jona kohdataan uusia ihmisiä ja löydetään mahdollisesti uusia ystäviä kulttuurin, rennon keskustelun ja erilaisten mukavien toimintojen äärellä?

Ihmiset saattavat kokea yksinäisyyttä tai kaipuuta sosiaaliseen toimintaan hyvin erilaisissa tilanteissa. Joku on ehkä muuttanut vasta paikkakunnalle, ja toinen on ehkä kohdannut ystäväpiirissään surua. Joku kokee ehkä olevansa hieman ujo, ja siksi uusien ihmisten kohtaaminen saattaa tuntua hieman haasteelliselta. Tai ehkä ystävät ovat jääneet ruuhkavuosien kiireisiin tai muuttaneet kauemmaksi. Kaikki eivät myöskään halua etsiä uusia tuttavuuksia baarista, eikä kaikilla toisaalta ole välttämättä varaa tai aikaa hakeutua erilaisten harrastusten äärelle. – Meistä jokaisella on erilaiset tarinat ja taustat, mutta ihminen on kuitenkin lähtökohtaisesti sosiaalinen olento.

Laikun Ystävänpäivä vastaa tähän tarpeeseen ja tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja uusiin ihmisiin tutustumiselle. Tapahtuma on täynnä kohtaamisiin soveltuvia pieniä toiminnallisia pisteitä sekä paikkoja, joista on mahdollisuus löytää uusia tuttavia, tai joissa voi muuten vain puuhastella ja jutustella muiden ihmisten kanssa rennossa ilmapiirissä. Laikun ystävänpäivänä kenenkään ei tarvitse nyhjöttää yksin kotona, vaan tapahtuma tarjoaa mukavaa matalan kynnyksen tekemistä kaikille. Tämä on tapahtuma, johon voi siis tulla sekä yksin että ystävän kanssa. Myöskään iällä ei ole väliä. Tapahtumatarjonnasta voi valita mieleisensä toiminnot ja tapahtumaan voi tulla oleilemaan tai vain pyörähtämään täysin omien aikataulujensa mukaisesti.

 

Musiikkisalissa on klo 16-20 erilaisia toiminnallisia pisteitä. Jokaisella on muun muassa mahdollisuus kirjoittaa kirje tuntemattomalle tai ottaa vastaan kirje joltain toiselta kirjoittajalta. Tilassa voi myös askarrella Pirkanmaan kässämarttojen kanssa makrame-rannekkeita, saada apua virkkaus- tai neulomiskysymyksiin, tehdä black out poetry -runoja kierrätyskirjoista sekä piirrellä, värittää värityskuvia tai kerätä vaikkapa joukko ihmisiä pelaamaan yhdessä lautapelejä. Myös Laikun näyttelyt ovat auki, ja niissä voi vapaasti käydä ihailemassa taidetta. Näyttelyihin on tulossa mahdollisesti myös opastuksia.

 

Luentosalissa puolestaan järjestetään klo 16 ja klo 17 kaksi työpajaa, joissa yhteisöpedagogi (AMK) Kristiina Puukko tutustuttaa osallistujia toisiinsa. Luvassa on helppoja ja hauskoja tutustumis- ja kohtaamisharjoituksia rennossa ilmapiirissä. Yhden työpajan kesto 45 minuuttia, ja työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen – toki paikan päälläkin voi ilmoittautua, mikäli työpajassa on vielä tilaa. Kristiina Puukko on työskennellyt jo 15 vuoden ajan yhteisöllisyyden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja hän haluaa tarjota ihmisille mahdollisuuksia tulla nähdyksi ja kuulluksi, tutustua itseensä ja toisiin, löytää etsimänsä. Työpajat on suunnattu täysi-ikäisille ja ne ovat täysin maksuttomia.

 

Kulttuurikahvila Laikku muuntuu illalla klo 18-21 Juttukahvilaksi, jossa jokainen voi osallistua erilaisiin keskusteluihin vapaavalintaisesti ja oman aktiivisuutensa mukaisesti – tai vain kuunnella sujuvasti. Tilaisuus on kevyesti ohjattu ja illan aikana keskustelujen aiheita nostetaan kupeista. Rönsyily ja pöydästä toiseen loikkiminen on tässä illassa sallittua. Paikan päällä Juttukahvilan vetäjät Essi Hänninen ja Saku Lillukka.

 

Kuka tahansa voi vaihtoehtoisesti osallistua myös klo 18 alkaen Tampereen kriittisen korkeakoulun järjestämään luento- ja keskustelutilaisuuteen Luentosalissa. IHMISENÄ OLEMINEN -sarjassa tarkastelun kohteena on etiikka ja ihmisyys. Filosofian tohtori Marika Enwald esitelmöi aiheesta otsikolla ”Arvoista käsin ohjautuvan elämän ja elämän hyväksymisen dilemma”.

 

Illan piristysruiskeena nähdään myös Tampereen Freelance-näyttelijöitä, jotka tulevat jossain vaiheessa iltaa poikkeamaan Laikkuun pienten musiikillisten ohjelmanumeroiden kera sekä jakamaan ilmaisia halauksia niitä haluaville. Vierailun tarkempi aikataulu varmistuu lähempänä tapahtumaa.

 

Laikun ystävänpäivän viralliset jatkot ovat klo 21 Laikun naapurissa G Livelabissa, jossa on Tampereen Freelance-näyttelijöiden järjestämät ystävänpäiväiltamat. Iltamien liput maksavat 25 euroa, ja mikäli tapahtuma ei ole loppuunmyyty, myydään opiskelijalippuja ovelta hintaan 10 €/kpl 14.2. klo 20 alkaen. Tapahtuma on ikärajaton.

 

Muutokset mahdollisia. Lisätietoa tapahtumasta:

Venla Moisala, koordinaattori, Kulttuuritalo Laikku, venla.moisala@tampere.fi, 0505232134

 

 

03.01.2020

Kulttuuritalo Laikulla nähtiin monipuolinen näyttelyvuosi

 

Kulttuuritalo Laikun päänäyttelytiloissa Galleriassa ja Studiossa nähtiin vuoden 2019 aikana kaksikymmentäkolme monipuolisesti eri medioilla toteutettua yksityis- ja ryhmänäyttelyä. Laikun näyttelytoiminnan yleisenä tavoitteena on kuvataiteen ilmiöiden tunnetuksi tekeminen ja monipuolisen ja korkeatasoisen näyttelyohjelmiston tarjoaminen Tampereen alueella. Galleriassa ja Studiossa kävi näyttelyä kohden noin 1750–1950 henkilöä vuoden 2019 aikana.

Laikun näyttelyvuoden avasi merkittävän ja kansainvälisesti arvostetun valokuvaajan Juhan Kuusin (1953–2015) näyttely. Kuusin dramaattiset ja usein realistisuudessaan järkyttävät kuvat kiinnostivat kansainvälistä lehdistöä ja toivat hänelle mainetta ja työtilaisuuksia. Laikussa tammikuussa esillä ollut näyttely oli samalla Kuusin tuotannon ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa.

Helmikuussa Laikussa nähtiin Jan Anderzénin tekstiiliteoksia, videoita ja piirustuksia. Anderzénin näyttely Tahmeaa tietoa nostettiin Kulttuuritoimituksen vuoden 2019 erinomaiset taide- ja museonäyttelyt listaukselle. Vokaalimusiikin festivaali Tampereen Sävel toi Laikun Galleriaan kesäkuussa Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen monikanavaisen installaation Valituskuoro. Laikussa nähtiin tuolloin yhteisötaideprojekteina toteutettuja valituskuoroja Helsingistä, Singaporesta, Hampurista, Chicagosta, Pietarista, Tokiosta, Birminghamista sekä Kööpenhaminasta. 

Tiina Lehikoisen näyttely Displacement nähtiin Laikun Studiossa elokuussa.
Tiina Lehikoisen näyttely Displacement nähtiin Laikun Studiossa elokuussa.

 

Vuoden kuluessa Laikussa oli esillä myös muun muassa Mia Saharlan maalauksen ja kuvanveiston rajapintaa tutkivia maalausinstallaatioita sekä Sara Kovamäen liikkuvasta kuvasta ja kuvan osaksi installoiduista kankaista, savesta ja teipeistä toteutettu näyttelykokonaisuus Nude Blue. Lokakuussa Laikussa esitettiin Viron taiteen suuren mestarin taidegraafikko Eduard Wiiraltin (1898–1954) näyttely. Säveltäjä Juhani Komolaisen kokoelmiin perustuvassa näyttelyssä nähtiin Wiiraltin omaperäisiä ja tarkkanäköisiä ihmiskuvauksia.

Kulttuuripalvelujen ylläpitämä matalan kynnyksen näyttelytila Aulagalleria on suunnattu kuvataideharrastajille, opistoryhmille, yhdistyksille ja muille kolmannen sektorin toimijoille. Tilassa pidettiin vuoden aikana kolmetoista näyttelyä. Laikun Aulagalleriassa vieraili muun muassa Tampereen Tarinatehdas, joka järjesti yhteistyössä Tampereen kulttuuripalveluiden ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa Skeittilautanäyttelyn Oispa sipsejä. Näyttelyssä oli esillä suomalaisten taiteilijoiden suunnittelemia dekkejä sekä merkittäviä lautoja pirkanmaalaisesta skeittihistoriasta. Lisäksi Laikun Käytävägalleriassa nähtiin vaihtuvia Tampereen Taiteilijaseuran Taidelainaamon näyttelyitä.

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut haastatteli vuoden 2019 aikana kymmentä Laikussa näyttelyn pitänyttä taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Videoitujen haastattelujen tarkoitus on avata taiteilijoiden ajatuksia teosten takana sekä osaltaan parantaa taiteen ja kulttuuripalvelujen saavutettavuutta. Taiteilijahaastatteluihin voi tutustua Kulttuuri Tampere YouTube-kanavalla sekä Kulttuuritalo Laikun IGTV:ssä Instagramissa.

Teksti: Karoliina Paappa

Kuva: Tiina Lehikoinen

 

27.11.2019

Jääkimpaleista muotoutuvat esiin myyttiset Tamperettaret

Kulttuuritalo Laikku tuo jo toistamiseen yhteistyössä Suomen Jouluvalo Oy:n kanssa suuren suosion saavuttaneen jääveistosteltan yleisön ihailtavaksi aivan Tampereen sydämeen, Laikunlavan edustalle. Yhdeksän veistäjää Suomesta ja Puolasta loihtivat jääkimpaleista esiin Tampereen syntyyn, olemukseen ja tarinoihin vaikuttaneita myyttisiä hahmoja, jotka kutsuvat katsojan matkalle tähän asti salassa pysyneisiin historiallisiin hetkiin. Laikunlavan ja Kulttuuritalo Laikun väliselle piha-alueelle kohonneeseen jääveistostelttaan rakentuu salaperäinen talvinen maailma täynnä jäätä, valoa ja lunta. Jääveistosteltta on avoinna päivittäin klo 11–19 aina sunnuntaihin 2.2.2020 asti, lukuun ottamatta joulutaukoa 24.–25.12., jolloin teltta on suljettu.

Tampereen 240-juhlavuoden kunniaksi tämän vuoden jääveistosteltan teemana ovat Tamperettaret, myyttiset hengettäret, jotka ovat ratkaisevalla tavalla vaikuttaneet kotikaupunkimme luonteeseen. Näyttely kertoo merkittävien naisten tarinaa, paljastaen samalla mytologisia olentoja, jotka ovat muokanneet ympäristöään – toiset teoillaan, toiset kyvyillään ja toiset kohtalonsa kautta. Jääveistoksista paljastuukin näihin päiviin asti salaisuutena pysyneitä, Tampereen historiaan, sen olemukseen ja kehitykseen vaikuttaneita hahmoja.

Tiesittekö esimerkiksi, että tuhansia vuosia sitten Näsijärven ja Pyhäjärven välissä oli ehjä kangas, kunnes nuori Emma Kallentytär päätti helpottaa veneiden siirtämistä järveltä toiselle. Jokainen Tammerkosken sillalla seissyt arvaa varmaan, miten taru Koskettaresta on saanut alkunsa. Näyttelylle nimensä antanut Tamperetar taas on edistyksen ja kehityksen puolesta puhuva äiti, joka kannustaa meitä kaikkia suhtautumaan ennakkoluulottomasti uusiin asioihin. Tajutar puolestaan auttaa meidän mielikuvituksemme lentoon ja antaa mestarilliset tarinankertojan kyvyt ja taidot niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Niin, ja oletteko koskaan miettinyt, että mistä Naistenlahden voimalaitoksen tuottama lämpö on oikeasti peräisin…

Vaikka lämmin syksy on tuonut mukanaan omat haasteensa jäänveistäjille, niin jäähdytyslaitteiden avulla sisälle telttaan on luotu talvinen ihmemaa. Myös jääveistosteltan piha-alueelle tulee teemaan sopivaa tunnelmaa ja esimerkiksi lasten iloksi teltan eteen rakennetaan myös jääliukumäki.

Jääveistosteltta Tamperettaret 30.11.2019 –2.2.2020
Avoinna ma–su klo 11–19 (suljettu 24.–25.12.)
Liput: Aikuiset 5 €, perhelippu 15 € (2 aikuista + 2 lasta), lapset 4 € (4–16-v.), 0–3-vuotiaat ilmaiseksi
Ryhmäalennus -1 €/lippu (väh. 15 hlö)
Ryhmävaraukset: jari.antila(at)jouluvalo.fi
www.jaateltta.fi

Teksti: Marianne Luoma
Kuva: Marianne Luoma

26.11.2019

Laikun joulussa sekä kaunottaria että riiviöitä!

Laikun joulun kaunottaret löytyvät Kulttuuritalo Laikun ja Suomen Jouluvalo Oy:n yhdessä tuottamasta jääveistosteltasta. Jääveistostaiteilijoiden lumesta ja jäästä taikomat kaupungin omat hengettäret – Tamperettaret – ihastuttavat yleisöä 30.11.–2.2.2020 päivittäin klo 11–19, lukuun ottamatta joulutaukoa 24.–25.12., jolloin teltta on suljettu. Jääveistosnäyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 30.11. klo 15, mutta teltta aukeaa yleisölle jo klo 11, jolloin innokkaimmat pääsevät kurkistamaan sen talvisiin uumeniin. Avajaistapahtumassa haastatellaan muun muassa jääveistosten tekijöitä, kuullaan häikäisevän Lumikuningattaren laulua sekä nautitaan Teekkarikuoron esityksistä.

Perinteinen Laikun joulukorttien Green Screen -kuvauspiste löytyy lauantaina 30.11. klo 10–17 luentosalista. Tule kuvauttamaan itsesi, perheesi tai tonttujoukkosi iloisissa tunnelmissa. Valmiista pohjista voi valita haluamansa taustan kuvalle, jonka saa saman tien sähköpostiin. Nyt on oiva tilaisuus lähettää sukulaisille ja ystäville hauska ja perinteisestä poikkeava joulukortti!

Laikussa on klo 11–13 mahdollista tavata myös kravattiteoksistaan tutut B&C ensemblen taiteilijat Milla ja Petri Neuvonen, jotka kertovat Solmittuja päiviä -teosten äärellä niiden synnystä sekä kravatteihin liittyvistä tarinoista. Kulttuurikahvila Laikussa taas tuoksuu ihanan jouluiselle, kun molempina päivinä tarjolla on joulupuuroa ja muita juhlaan sopivia maukkaita herkkuja. Lisäksi sunnuntaina 1.12. kahvilassa vierailevia viihdyttää lauluyhtye Somia kahdella keikallaan klo 11.30 ja 12.30.

Sunnuntain 1.12. voi aloittaa mukavasti Laikun luentosalissa askartelun parissa. Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän työpajassa klo 10–16 tehdään jouluisia kännykkäkuoria ja pussukoita askarteluhuovasta käsinompeluna, yhdistäen kirjontaa, helmiä ja nappeja. Musiikkisalin puolella taas on tarjolla joulukiireisiin helpotusta nauruterapian muodossa. Improvisaatioteatteri Snorkkelin jouluinen sketsishow klo 13 tuo huumoripiristeen päivääsi ja hauskuuttaa Laikun musiikkisalissa yli 12-vuotiaita. Snorkkelin esityksen jälkeen voivat kaikki yli 16-vuotiaat jatkaa iltaa klo 15 aavistuksen verran jännittävämmissä tunnelmissa, sillä Musiikkisalin valtaavat Gremlins-riiviöt suoraan 80-luvulta. Koe hirvittävän hersyvä jouluinen kauhukomedia Laikun Live Cinemassa ­– pukeudu vaikka riiviöksi tai muuten vaan 80’s-hengessä ja tule pitämään hauskaa, koska tässä näytöksessä saa elää mukana!

Lastenkulttuurikeskus Rullasta löytyy lääkettä helpottamaan joulukuumetta. Lauantaina 30.11. klo 10 alkavassa kaikenikäisille sopivassa Jouluikkunat-työpajassa taiteillaan värikäs ja jouluinen tunnelma Rullan ikkunoihin. Ihastuttava Lumikuningatar saapuu vierailulle klo 13 ja viihdyttää lapsia ennen jääveistosteltan avajaisjuhlallisuuksia, jossa kaikki voivat yhteisesti nauttia Lumikuningattaren lauluesityksestä. Musiikkiesitykset saavat jatkoa kaikkien aikojen ensimmäisellä Rulla-klubilla, kun klo 16 G Livelabin tiloissa soiton aloittaa hauskoja ja oivaltavia lastenlauluja esittävä Höpinätötterö, joka viihdyttää kuulijoita vauvasta vaariin.

Sunnuntai 1.12. startataan klo 10 Koristele ratikka joululla -työpajalla, jossa syntyvät koristeet toimitetaan joulukuussa Keskustorin Ratikkakahvilaan luomaan talvista tunnelmaa kaikkien iloksi. Sunnuntaina ohjelmassa on luvassa lisäksi teatteria. Silloin koko perhe voi klo 11, 13 tai 14 ihastella värillistä varjoteatteriesitystä nimeltään Tonttu. Teatteri Delfiinin tunnelmalliseen esitykseen jaetaan ilmaisia lippuja Rullassa lauantaista alkaen. Pörröistä pehmeyttä päivään tuovat Suomen Karva-Kaverit. Nyt niin pienet kuin isotkin eläinten ystävät pääsevät rapsuttelemaan koira-kavereita Rullan etupihalla noin klo 14.30 alkaen. Myös Rullan joulukalenterin ensimmäinen luukku avautuu sunnuntaina. Luukuista löytyy vinkkejä mukavaan yhteiseen tekemiseen joulun alla. Tontturadalla taas voi seikkailla Rullan aukioloaikoina aina 22.12. asti. Lapset ja aikuiset voivat yhdessä selvittää, että minne esimerkiksi riihitonttu Ruut Rukiinen on kadonnut tai kenen kanssa saunatonttu Knut Nokinokka heittää löylyä. Saattaapa muutama tonttu piileskellä Laikunkin puolella.

Kulttuuritalo Laikun ja Lastenkulttuurikeskus Rullan joulutapahtumiin on vapaa pääsy. Laikun koko joulukuun ohjelma löytyy Kulttuuritalon verkkosivuilta.

www.laikku.fi/laikunjoulu

#kulttuuritalolaikku #lastenrulla #laikunjoulu #tamperettaret #jääveistosteltta

www.jaateltta.fi
Jääveistosteltan lippujen hinnat: aikuiset 7 €, lapset (4–16-v.) 4 €, 0–3-vuotiaat ilmaiseksi, ryhmäalennus -1 €/lippu (väh. 15 hlö). Ryhmävaraukset: Suomen Jouluvalo Oy, jari.antila(at)jouluvalo.fi

Teksti: Marianne Luoma


 

14.10.2019

Tampereen Tarinatehdas Goes Laikku

Marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019 Finlaysonin alueella kirjallisuuden ja sarjakuvan ystäviä monitaiteellisella tarjonnallaan hurmannut Tampereen Tarinatehdas vierailee lokakuun loppupuoliskon ajan Kulttuuritalo Laikulla. Skeittilautanäyttely OISPA SIPSEJÄ - Lesoa skeittilautagrafiikkaa Suomesta on auki kolmannen kerroksen Aulagalleriassa 16.-31.10. ja samalla ajanjaksolla järjestetään kuusi monitaiteellista tilaisuutta viereisessä Musiikkisalissa. Tällä kertaa Tarinatehtaalla kohtaavat kuvataide, lavarunous, musiikki, elo- ja sarjakuva sekä improvisaatioteatteri yllättävillä tavoilla.

Kuten Tarinatehtaan aiemmat pop up -kuukaudet Finlaysonilla, myös vierailu Laikulla on osa laajempaa Tarinatalohanketta, joka kokoaa paikallisia kirjallisuus-, sarjakuva-, sanataide- sekä kuvitustoimijoita yhteen ja etsii näille pysyviä tiloja Tampereelta. Kulttuuritalo Laikku puolestaan on keskellä kaupunkia sijaitseva kulttuurin ja taiteen avoin tila sekä tapahtuma-alusta, jonka ohjelmistoa rakentavat vuosittain sadat eri tapahtumajärjestäjät ja esiintyjäryhmät.

Kulttuuritalo Laikun edusta on skeittaajien suosiossa, ja siksi Oispa sipsejä -näyttely keskittyy juuri tähän luovan kaupunkikulttuurin osa-alueeseen. Näyttelyssä on esillä suomalaisten taiteilijoiden suunnittelemia dekkejä sekä merkittäviä lautoja pirkanmaalaisesta skeittihistoriasta. Pienimuotoinen näyttely sisältää taiteilijoita ja lautamerkkejä laajalla skaalalla Ars Fennica -palkituista kuvataiteilijoista tatuointiartisteihin. Mukana mm. Tommi Musturi, Kaija Papu, Anssi Kasitonni, Katri Sipiläinen, Jyrki Nissinen, Ville Anger, Arsi Keva, Tikari, Statum, Mörkö ja Napalm Custom.


Tampereen Tarinatehdas Goes Laikku -tapahtumat:

16.10. klo 18-19:30 OISPA SIPSEJÄ - Lesoa skeittilautagrafiikkaa Suomesta -näyttelyn avajaiset

Skeittaava kuraattori Mikko Kyrönviita, skeittaava kuvataiteilija Arsi Keva ja skeittaamaton läänintaiteilija Ville Pirinen keskustelevat skeittauksen taiteellisista ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista. Ohjelmassa myös skeittileffanäytös. Katsotaan ainakin Etiopiassa kuvattu skeittileffa 100%.

19.10. Laikun Suomi-indie-leffapäivä:

klo 12 ÄITI -K12- (alkukuvana TAPAHTUKOON SINUN TAHTOSI -K12-)

klo 15 KYRSYÄ - TUFTLAND -K16- (alkukuvana CONGRATULATIONS! YOU HAVE A NEW MATCH! -K16-)

Tapahtuma tarjoaa esittämiskanavan erityisesti suomalaiselle indie-draamalle ja -komedialle, joita harvemmin nähdään esimerkiksi elokuvafestivaaleilla splatter- ja fantasiaelokuvien sekä muiden niin sanottujen ”genre-elokuvien” kaapatessa usein isomman näkyvyyden. Laikun Suomi-indie-leffapäivää on tarkoitus järjestää jatkossa vähintään kerran vuodessa.

22.10. klo 18:30-19:30 Early evening with Anssi Kasitonni

Lyhytelokuvanäytöksessä katsotaan Anssi Kasitonnin elokuvat LIITÄJÄT ja SAKKE. Ville Pirinen haastattelee Anssi Kasitonnia, aiheina mm. skeittauksen ja kuvataiteen leikkauspisteet, radio-ohjattavan skeittilelun rakentaminen, elokuvien ja elämän tarkoitus. Anssi Kasitonni on mm. Ars Fennica -palkittu taiteilija.

23.10. klo 17.30-19 Runoja ja ruutuja: Pekka Kytömäki ja Kaija Papu

Runoja ja ruutuja on nykyrunoutta ja nykysarjakuvaa kohtauttava tapahtumakiertue, joka startattiin syksyllä 2018 Pirkanmaan kuntien kirjastoissa. Kiertueella vaihtuvat taiteilijatyöparit keskustelevat runoilijan ja sarjakuvataiteilijan työstä läänintaiteilijoiden kanssa. Tilaisuus huipentuu esitykseen, jossa runoilijan teksti yhdistyy sarjakuvataiteilijan kuviin elämyksellisellä tavalla. Laikun tilaisuudessa mukana on erityinen skeittitwisti, koska molemmat taiteilijat ovat skeittaajia. Kaija Papu mukana myös Oispa sipsejä -näyttelyssä.

29.10. klo 18-20:30 Särinä-klubi: Lyyti, Juha Rautio & Veli-Matti Rintala, Saku Lillukka

Särinä on paitsi sanataiteelle, myös musiikille ja äänitaiteelle omistautunut runoklubi. Viitapiiri ry:n organisoimaa Särinä-klubia järjestetään normaalisti noin kuusi kertaa vuodessa ravintola Telakalla, mutta tänä syksynä Särinä tekee lokakuussa vierailun Kulttuuritalo Laikkuun.

Lyyti on vahvan omaääninen laulaja-lauluntekijä Helsingistä, ja hän luonnehtii musiikkiaan runoelmapopiksi. Juha Rautio on puolestaan monitaiteellisista esityksistään tunnettu runoilija Espoosta. Hän on aiemmin yhdistänyt lavarunoutta mm. jonglööraukseen ja tanssiin. Särinä-klubilla Rautio esiintyy yhdessä elektronimuusikko Veli-Matti Rintalan kanssa. Saku Lillukka taas on tamperelainen runoilija ja kuvataiteilija sekä intensiivinen lavarunoilija, joka luottaa esiintyessään läsnäolon voimaan.

30.10. klo 1819 Kauhutarinoiden ilta

Halloweenin lähestyessä yleisön kauhutarinat ja pelot heräävät eloon Laikun Musiikkisalin lavalla improvisaatioteatterin keinoin. Tampereen Improvisaatioteatteri Snorkkeli toteuttaa illan aikana erilaisin improvisaatiotekniikoin lyhyitä tarinoita, näytelmäkohtauksia, sketsejä, lauluja, runoja, sananlaskuja – kaikki tämä yleisöltä kerätyistä aiheista.

Tapahtumat ovat pääsymaksuttomia.
Ohjelma on tehty yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa.

 

 


 

07.10.2019

Laikun Studiossa: Aimo Hyvärinen ja David Chapham

 

Taideteos ongelmana – Art as Problematic Waste
8.–30.10.
ti-pe 9-21
la-su 10-18


Kulttuuritalo Laikun Studion lokakuun näyttelynä nähdään Aimo Hyvärisen ja David Chapmanin Taideteos ongelmana. Näyttelyssä on esillä samanniminen dokumentaarinen videotriptyykki ja dokumenttielokuva, joka saa ensi-iltansa lokakuussa Turun Taidehallissa ja Tampereen Kulttuuritalo Laikussa.

Taiteilijoita on joka kaupungissa, maassa ja jokaisessa kylässäkin. On myös taiteen keräilijöitä, taidegallerioita ja taidemuseoita. Taideteosten kohtalot liittyvät meihin kaikkiin –tämä teos seuraa taiteen kohtaloita ja ongelmia. Paljon taidetta joka paikassa – se voi olla myös ongelma. Kun taiteilija kuolee, hänen työhuoneensa on täynnä teoksia ja kun taiteilija vaihtaa työhuonetta, tai luopuu siitä, on ongelma missä säilyttää kaikki nämä teokset. Museot eivät enää juurikaan halua kartuttaa kokoelmiaan eikä hyvänkään taiteen myyminen isoissa erissä ole helppoa.

Teoksemme kunnioittaa taiteen kohtaamisen elämystä ja sen tekemisen nautintoa samalla kun seuraa itse teosten toisinaan ongelmallista taivallusta. Teoksemme osallistuu keskusteluun taiteen paradigman uudelleenmäärittelystä ja näyttää uusia näkökulmia taiteen kohtaamiseen. Mukana teoksessa mm. Baren Baren group, Riikka Enne, Helinä Hukkataival, Risto Hämäläinen, Martti Kapanen, Otso Kantokorpi, Michael Landy, Laura Luostarinen, Jan Olof Mallander, Leena Mäki-Patola, Heikki Mäntymaa, Pekka Paikkari, Michael Pinsky, Erkki Pirtola, Hannu Riikonen, Helge Riskula, Ossi Somma, Tapio Suominen, Ilkka-Juhani Takalo-Eskola, David Waterworth, Adolfo Vera ja Vesa Vehviläinen.

Video- ja ääni-installation tekijät mediataiteilija Aimo Hyvärinen (FM) ja äänitaiteilija David Chapman (PhD) ovat pitkän taiteilijauransa aikana verkostoituneet hyvin taiteen kentälle ja tuntevat taiteen sisällön ja jakelun ongelmat.

 


Näyttelyn aikana järjestetään Taideteos ongelmana -dokumenttielokuvan ensi-ilta ja keskustelutilaisuus Kulttuuritalo Laikun luentosalissa tiistaina 8.10.2019.

Ensi-illan paneelikeskustelu avaa aihetta taiteen säilyttämisen, varastoinnin, museoiden kokoelmien sekä taiteilijoiden näkökulmasta. Samalla pohditaan taiteen muuttuvaa paradigmaa.

Paneelin jäsenet: Aimo Hyvärinen, Laura Luostarinen, Siskotuulikki Toijonen, Suvi-Mari Eteläinen ja Juha Merta. Tilaisuuden juontajana toimii Minna Joenniemi.


Tapahtuma Facebookissa


Galleriaviikolla järjestetään taiteilijatapaaminen, jolloin näyttelyyn on mahdollista tutustua Aimo Hyvärisen opastuksella.
Ke 23.10 klo 15–18 Aimo Hyvärinen Kulttuuritalo Laikun taiteilijatapaamisessa

Galleriaviikko on tamperelaisten taidegallerioiden yhteistapahtuma, joka tuo esille paikallisten taidegallerioiden toimintaa laajalla ja monipuolisella ohjelmalla. Vuonna 2019 Galleriaviikko järjestetään 22.10.–27.10.


Tampereen galleriaviikko netissä


Lisätietoja:
Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 430 9642
sähköposti karoliina.paappa(at)tampere.fi

 

18.09.2019

Laikun Galleriassa aukeaa virolaisen taidegraafikon Eduard Wiiraltin näyttely

Eduard Wiiralt (1898–1954) on Viron taiteen suuria mestareita. Hänen merkityksensä maan taidehistoriassa on erityinen. Taidegraafikkona hän edusti taidemuotoa, jota ei Virossa eikä muuallakaan ole arvostettu samassa määrin kuin maalaustaidetta ja kuvanveistoa. Wiiraltin maanmiehet näkevät hänen taiteessaan jotain syvästi virolaista. Kansanelämän tai kotimaan maisemien kuvaukset eivät kuitenkaan ole hänen aihemaailmassaan yleisiä.

Aihepiirinsä ja tyylillisen lähestymistapansa puolesta Wiiraltin taide on hyvin kansainvälistä. Se sisältää sensuaalisia naiskuvia, ekspressiivisiä, ironisia ja groteskeja kuvauksia kanssaihmisistä, surrealistisia näkymiä helvetistä, uskonnollisia aiheita, eläinkuvia ja kaupunkinäkymiä. Ennen kaikkea hän oli kuitenkin omaperäinen ja tarkkanäköinen ihmiskuvaaja, joka mielellään korosti erilaisia persoonallisuuden piirteitä ja paljasti roolien takaa inhimillisiä heikkouksia, tekopyhyyttä, nautinnonhalua ja irstailua.

Eduard Wiiraltin töiden näyttely Tampereella perustuu suomalaisen säveltäjän Juhani Komulaisen kokoelmiin.

Juhani Komulainen on työskennellyt Helsingin lisäksi useita vuosia myös Pariisissa. Siellä hän vuonna 2002 kävi eräässä taidehuutokaupassa, jossa oli myytävänä kymmeniä Eduard Wiiraltin teoksia. Komulainen tiesi taiteilijan entuudestaan. Hän oli nähnyt Wiiraltin teoksia monilla Viron matkoillaan. Komulainen ymmärsi kokonaisuuden kulttuuri- ja taidehistoriallisen arvon ja onnistui ostamaan melkein kaikki teokset, yhteensä 58 piirustusta ja grafiikanlehteä. Myöhemmin hän on täydentänyt kokoelmaansa yksittäisillä hankinnoilla. Lähes kaikki kokoelman teokset ovat peräisin taiteilijan ensimmäiseltä Pariisin kaudelta 1926–1934. Kulttuuritalo Laikun näyttelyssä esitellään 60 teosta.

Tärkeämmät Wiiraltin teosten kokoelmat ovat Tallinnan ja Tarton taidemuseoissa, Albertina-museossa Wienissä, Ateneumin taidemuseossa Helsingissä, Eremitaasissa Pietarissa, Ranskan kansalliskirjastossa Pariisissa ja Ruotsin kansallismuseossa Tukholmassa.


EDUARD WIIRALT
4.–30.10.2019
Kulttuuritalon Laikun Galleria
Keskustori 4, Tampere
ti-pe klo 9-21
la-su klo 10-18


Lisätätietoja:
Maris Reinson
Johtava koordinaattori
gsm 0503727904
maris.reinson@tampere.fi

 

11.09.2019

Kuvataiteilija ja tanssija Sara Kovamäen haastattelu Kulttuuri Tampere Youtube-kanavalla ja Laikun IGTV:ssä

Katso kuvataiteilija ja tanssija Sara Kovamäen haastattelu kulttuuripalveluiden viralliselta Kulttuuri Tampere Youtube-kanavalta tai Kulttuuritalo Laikun IGTV:stä. Studioon toteutettava kollaasimainen kokonaisuus rakentuu näyttelystä, siihen liittyvistä teoksista ja esityksistä sekä esitystapahtumasta, jossa vierailee kutsuttuna eri alojen taiteilijoita.

Yhteinen nimittävä tekijä näyttelyn teoksille on sininen väri.

Sara Kovamäen Nude Blue Laikun Studiossa 7.9.–29.9.2019 ti - pe 9 - 21 la - su 10 - 18. Vapaa pääsy.

06.09.2019

Laikun Studiossa: Sara Kovamäki

Kulttuuritalo Laikun Studion syyskuun näyttelynä nähdään Sara Kovamäen Nude Blue. Studioon toteutettava kollaasimainen kokonaisuus rakentuu näyttelystä, siihen liittyvistä teoksista ja esityksistä sekä esitystapahtumasta, jossa vierailee kutsuttuna eri alojen taiteilijoita. Yhteinen nimittävä tekijä näyttelyn teoksille on sininen väri.

"Lähtökohtani näyttelyn Nude Blue aiheen käsittelyyn on taustani tanssijana ja työskentelyni kuvataiteen ja esitystaiteen kontekstissa. Olen kiinnostunut kehoon ja kuvaan liittyvien traditioiden ja hierarkioiden uudelleen ajattelusta, sekä julkisen ja henkilökohtaisen tilan – kehon – rajojen muovaamisesta ja artikuloimisesta kollektiivisesti."

Nude Blue on näyttely, joka koostuu eri tekniikoin toteutetuista teoksista, joissa käsitellään muun muassa maalauksen, liikkuvan kuvan ja esityksen rajoja, päällekkäisyyksiä, läpinäkyvyyttä sekä vuotamista toinen toisiinsa. Yhteinen nimittävä tekijä näyttelyn teoksille on sininen väri. Teosten kautta lähestytään kehoon eri aikoina liitettyjä paradokseja muun muassa siniverisyyttä, joka oli aikoinaan aatelisiin liitetty termi, ja kuvataiteilija Henri Matissen kollaasien kaksiulotteisten sinisten naishahmojen mahdottomuutta. Näyttely lähestyy näitä paradokseja eri suunnista koittaen purkaa litistettyyn objektivoituun kehoon ja pintaan, ihoon, liittyvää vertailua ja neuroottista tarkkailua.

Näyttelyssä Nude Blue teokset muodostavat tilaan toisiinsa kiinnittyvien muotojen ja materiaalien kokonaisuuden, joka on kuin monimutkainen keho, joka pyrkii ulos sen ahtaista raameista. Esimerkiksi videoinstallaatiossa Nude Blue viitataan Henri Matissen kollaasiin Blue Nude II vuodelta 1952. Matissen kuvan sinisen naiskehon kaksiulotteisuus muuttuu tulevassa videossani muotojen ja erilaisten pintojen liikkeeksi, joita keho muodostaa ja aktiivisesti koittaa muuttaa.

Kulttuuritalo Laikun Studioon Tampereelle tulevan näyttelyn teokset koostuvat projisoidusta ja screeniltä näytettävistä liikkuvasta kuvasta ja niiden osaksi installoiduista materiaaleista muun muassa kankaista, savesta ja teipeistä. Näyttelyn aikana nähtävissä esityksissä elävä liikkuva keho tulee osaksi installaatioita ja liikkuvaa kuvaa synnyttäen teosten välille vuoropuhelua ja luoden rinnakkaisia ajallisuuksia tilaan ja katsojille. Materiaalit ja kehot liikkuvat videolla ja vaihtavat performanssien aikana tilassa paikkaansa. Videolla savesta muotoutuu erilaisia kehollisia muotoja. Samat muodot toistuvat galleriatilaan sijoitetuissa tuoresavissa, jotka toimivat myös projisointipintana, joita keho muokkaa performanssien aikana. Näyttelyn teoksia yhdistää äänimaailma, joka luo teosten ja katsojien välille erityisiä intensiteettejä.

Näyttelyyn ja esityksiin äänimaailman toteuttaa ääniassemblaattori Eliel Tammiharju.

Näyttelyn aikana Kulttuuritalo Laikun Studiossa ja ympäristön julkisessa tilassa järjestetään neljä tapahtumaa. Tapahtumissa nähdään monipuolisesti kuva- ja esitystaidetta, performanssia, tanssia, spoken wordia ja runoutta eri alojen taiteilijoiden esittäminä. Esitykset sopivat kaikille ja ovat esteettömiä.


Sara Kovamäki on tanssija ja kuvataiteilija, joka toimii esittävän taiteen, tanssin, videotaiteen ja performanssin parissa sekä yksin että osana erilaisia työryhmiä. Viimeisin hänen oma yksityisnäyttelynsä ja soolo- esityksensä Firstlove – lit. blue. bended. blood oli Galleria Huudossa 2018. Sara on toiminut koollekutsujana näyttämölle sijoittuvissa monitaideteoksissa kuten SIB–Somewhere in between (2011), Korallin elämää (2017) ja Nonagon (2016), jotka on esitetty Teatteri Telakalla, Tampereella. Vuonna 2010–2011 hän oli kiinnitettynä Tanssiteatteri MD:lle.

Eliel Tammiharju on ääni- ja performanssitaiteilija, joka toimii erilaisissa yhteyksissä ja työryhmissä äänen parissa. (K)Eliel, debytoi performanssitaiteilijana Nyrjähdys –klubilla Taidepanimolla vuonna 2007 hänen ollessaan 10-vuotias. Tuolloin hän esiintyi nimellä Bengt Raakalainen. Myöhemmin hän on esiintynyt muun muassa Amos Andersonin Taidemuseossa, Helsinki Fashion Weekillä, Jyväskylän Taidemuseossa, Lahden Taidemuseossa, Galleria Titanikissa, Galleria 3H+K:ssa, Galleria Uudessa Kipinässä, kadulla ja Taideinstituutin hautajaisissa, sekä toteuttanut äänimaisemia työryhmissä tanssin ja sirkuksen parissa.


Näyttely avoinna:
7.9.–29.9.
ti–pe 9–21, la–su 10–18

Esitystapahtuma Nude Magic Blue:
21.9.2019 klo 16–18

Esitys Nude Blue:
6.9. klo 18
14.9. klo 17
27.9. klo 18

Näyttelyyn ja tapahtumiin on vapaa pääsy.


Lisätietoja:
Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 430 9642
sähköposti karoliina.paappa@tampere.fi

Teksti: Sara Kovamäki
Kuva: Sara Kovamäki

06.09.2019

Laikun Galleriassa Annukka Laine

Kulttuuritalo Laikun Gallerian syyskuun näyttelynä nähdään Annukka Laineen "Ennen ja jälkeen". Laineen tuotantoon ovat vaikuttaneet muun muassa saksalainen taiteilijaryhmä Worpsweden sekä Rainer Maria Rilken ja Edith Södergranin tekstit. Myöhemmin urallaan hän on keskittynyt taidehistorian tutkimiseen ja keskiajan sakraaliin kuvataiteeseen. Laikun näyttelyssä on esillä Laineen teoksia ennen ja jälkeen milleniumin. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Annukka Laineen näyttely "Ennen ja jälkeen" on esillä Laikun Galleriassa 31.8.–22.9.2019.

Jokaisella meistä on kokemuksia, tilanteita, joista on muodostunut eräänlaisia vedenjakajia elämässämme. Näiden tapahtumien ja valintojen vaikutukset saattavat ulottua hyvinkin pitkälle. Maailma ja elämä eivät enää näytä eivätkä tunnu entiseltä. Mielessä saattaa toisinaan myös käydä kysymys: Entä jos..?

Silloin ENNEN: 

Tieni taidemaalariksi alkoi lapsuuden yksinäisistä vierailuista Tampereen Tuomiokirkkoon ja sen kuviin tutustumisesta – ne olivat samalla ensimmäiset näkemäni oikeat maalaukset. Varhaisen äidin menetyksen ja lukion jälkeen matka jatkui taideopintoihin Länsi-Saksaan. Taidekoulun linja oli moderni, väriin ja abstraktioon keskittynyt – opiskelupaikan ympäristö kuitenkin idyllisen maalainen: lehmät ja hevoset laidunsivat kukkaniityillä onnellisina…

Pyörämatkan päässä sijaitsi myös Fischerhuden viehättävä taiteilijakylä. Siellä työskennelleet taidemaalarit Otto Modersohn ja hänen vaimonsa Paula Modersohn-Becker kuuluivat lähiseudulla edellisen vuosisadan vaihteessa vaikuttaneeseen Worpsweden taiteilijaryhmään. Tähän ryhmään kuului ajoittain, vaimonsa kuvanveistäjä Clara Westhoffin kautta, Auguste Rodinin yksityissihteerinäkin toiminut runoilija Rainer Maria Rilke. 

Rilken ja Edith Södergranin tekstit sekä Worpsweden maalareiden runolliset, usein hieman melankoliset maisemat muistuttivat minua pohjoisesta kotimaastani. Suomeen palattuani aloin itsekin maalata maisemaa impressionistis-pointillisesti. Maisemien ohella syntyi sarja suurikokoisia sinisiä naisfiguureja – eräänlaisia omakuvia.

Milleniumin JÄLKEEN: 

Elämän murrosten ja menetysten laukaisemana, sekä erään Suomen Taiteilijaseuran Ateljeetalossa Firenzen lähellä vietetyn talven aikana, ja sen jälkeen, alkoi intensiivinen taidehistoriaan ja keskiajan sakraaliin kuvataiteeseen keskittyminen. 

Sen seurauksena on syntynyt alttarimaalauksia useisiin kirkkoihin sekä muun muassa Pyhät kuvat – Ikkunoita kirkkovuoteen -kirja (Kirjapaja 2012). Vuosien 2016–2018 aikana valmistuivat myös Jyväskylän Keltinmäen kirkkoon suunnittelemani uudet liturgiset tekstiilisarjat.


 

Näyttely avoinna:

31.8.–22.9.2019

ti-pe 9–21, la-su 10–18

02.08.2019

Kuvataiteilija Tiina Lehikoisen haastattelu Kulttuuri Tampere Youtube-kanavalla ja Laikun IGTV:ssä

Katso kuvataiteilija Tiina Lehikoisen haastattelu kulttuuripalveluiden viralliselta Kulttuuri Tampere Youtube-kanavalta tai Kulttuuritalo Laikun IGTV:stä. Lehikoisen vuosina 2017–2019 työstämä teoskokonaisuus Displacement – Siirtymiä on esillä Laikun Studiossa elokuun ajan. Siurossa asuva kirjailija ja kuvataiteilija tarkastelee maalauksen keinoin traumojen ilmenemistä ruumiin tasolla, läsnäoloa sekä maalauksen materiaalisuutta. Lehikoinen on kiinnostunut aktuaalisen ruumiillisen läsnäolon ja liikkeen vangitsemisesta maalauksiinsa.

Tiina Lehikoisen: Displacement – Siirtymiä Laikun Studio 3.8.–1.9.2019 ti - pe 9 - 21 la - su 10 - 18. Vapaa pääsy. 

02.08.2019

Galleriassa Maria Wolframin ja Guy Shohamin näyttely

Mitä havaitsemme, kun emme oikeastaan näe sitä mitä katsomme?

Näyttely on Guy Shohamin (Lontoo) ja Maria Wolframin (Helsinki) yhteistyöprojekti, joka koostuu öljyvärimaalauksista ja veistoksista.

Wolfram uskoo, että kohdatessamme jonkun ennestään tuntemattoman tai vieraan meitä usein ohjaavat ennakkoluulot, pelko ja epävarmuus. Se mitä katsomme, hajoaa ja rakentuu aina uudelleen muuttaen muotoaan katsomisen myötä ja riippuen siitä kuka katsoo ja miten. Hänen maalauksensa hahmot ikään kuin liikkuvat jatkuvasti yksityisen ja julkisen minän rajojen molemmin puolin ja käyvät näin vuoropuhelua pinnan ja piilossa olevan välillä.

Shohamin maalaussarja I was (not) käsittelee väriä ja visiota, mutta tämän lisäksi myös hetkeä jolloin silmämme pettävät meidät. Romahduksen hetkiä on otettu talteen, vaikka on epäselvää, onko itse näkymä tai maisema vaarassa. Maalatut maisemat ovat henkilökohtaisia ​​abstraktioita muistoista ja elinikäisistä kokemuksista siitä mitä on katsoa sitä mitä ei näe. Värikentät toimivat siteinä, jotka kätkevät sen, mikä on paras jättää näkemättä. Ne edustavat valikoituja muistoja.

Tämän näyttelyn myötä Shoham ja Wolfram kutsuvat meidät intensiivisen katsomisen piiriin rakentamalla vuoropuhelun jatkuvan muutoksen kohteena olevien hahmojen ja tilojen välille.

 

Maria Wolframin ja Guy Shohamin näyttely Captured Collapse on esillä Laikun Galleriassa 3.8.–25.8.2019 ti - pe 9 - 21 la - su 10 - 18. Vapaa pääsy.

 

02.08.2019

Studiossa Tiina Lehikoisen näyttely Displacement – Siirtymiä

Hän sanoi hiljaisuutta, sillä paikka mistä hän puhui, oli mykkä. Kohisi ja korahteli, hän koetti sisällyttää sanoihinsa tilan ja liikkeen, mutta jäi vain rytmi. Änkytys. Älähdys. Khora, rumiseva kohtu.


Lehikoinen kertoo näyttelystään:

"Näyttelyn maalaukset kuvaavat mielessä tapahtuvia nyrjähdyksiä ja niiden heijastumista ruumiiseen. Olen kiinnostunut olemassaolon katvealueista, affekteista ja katkoksista. Ranskalaisen fenomenologin Maurice Merleau-Pontyn mukaan ruumiillinen mieli –on yhtä kuin havaitseva mieli. Meillä ei ole pääsyä ruumiimme ulkopuolelle, ja ajattelukin on aina perustaltaan ruumiillista.

Pyrkimyksenäni on sisällyttää aktuaalinen kehollinen läsnäolo teoksiini. Maalaukset ilmentävät niitä välähdyksenomaisia hetkiä, kun jotain salattua tai tukahdettua on juuri työntymässä esiin. Ulkoisen ja sisäisen välinen jännite ilmenee töissä abstraktin ja esittävyyden välisenä jännitteenä sekä erilaisten tyylien sekoittumisena. Rujo maalausjälki korostaa lihallisuutta.

Useissa teoksissa kehoon koteloituneet traumat ja tuntemukset ovat kytköksissä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Länsimaisessa kulttuurissa naisen ruumis on esineellistetty ja eliminoitu poissaolevaksi niin taiteen kuin filosofian kaanonissa. Haluan maalata tuon mykän ruumiillisuuden näkyviin.

Haluan kuulla torsoutettujen puheen."

Tiina Lehikoinen on Siurossa asuva kirjailija ja kuvataiteilija.

 

Tiina Lehikoisen näyttely Displacement – Siirtymiä on esillä Laikun Studiossa 3.8.–1.9.2019 ti - pe 9 - 21 la - su 10 - 18. Vapaa pääsy.

 

Kuva Tiina Lehikoisen maalaus Displacement #1, 110cm x 60 cm, sekatekniikka tapetille, 2017.

Tiina Lehikoinen, Displacement #1, 110cm x 60 cm, sekatekniikka tapetille, 2017.

05.07.2019

Laikku avoinna heinäkuussa - aukioloajat muuttuvat mutta tapahtumat jatkuvat

Heinäkuussa Kulttuuritalo Laikku on auki ti–la klo 10–18. Kuvataiteilija Miiro Valle tuo 6.7. Laikun Studioon digitaalisten kollaasien Limbo-sarjan, jossa tutkitaan surrealistisia tekniikoita. Teokset on tulostettu museolaatuisina pigmentteinä. Miiro Vallen näyttely on avoinna 6.7.–27.7.

Kulttuurikahvila Laikku on avoinna heinäkuussa talon aukioloaikojen mukaan. Salaatteja ja uuniperunoita on saatavilla ti–pe klo 10.30–17 ja lauantaisin klo 12–17. Kesän uutuutena tarjolla on myös vohvelibuffa lauantaisin klo 10–15. Lisäksi kahvilasta saa Spiron herkullisia, suoraan paikan päällä valmistettavia vegaanijäätelörullia ti–la klo 13–18.

Laikunlavalla taas Puistokonsertit jatkuvat tuttuun tapaan. Maanantaisin lavalta kajahtavat kuorolaulut klo 18.30, jonka jälkeen jatkuvat Sulasol-yhteislaulut. Bändi- ja orkesteri-illat soivat tiistaisin sekä keskiviikkoisin ja torstaisin nautitaan tanssiesityksistä klo 18 alkaen. Torstai-illat päättävät Azúcarin kesäsalsat, joissa pääsee kuumien latinorytmien matkaan klo 19–22.

Puistokonserttien lisäksi Laikunlavalla jatkuvat viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetyt lasten taidepajat, jotka pidetään keskiviikkoisin 10.–24.7. klo 11–13. Vaihtuvia teemoja ja tekniikoita sisältävät taidepajat ohjaa kuvataiteilija Teemu Raudaskoski. Taidepajoihin ei ole ennakkoilmoittautumista vaan pajaan otetaan maksimissaan 15 osallistujaa kerrallaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Suositusikäraja osallistujille on yli 5 vuotta. Osallistumismaksu 3 EUR maksetaan käteisellä ohjaajalle. Sateen sattuessa taidepaja pidetään Rullan tiloissa.

Lastenkulttuurikeskus Rulla lomailee heinäkuun ajan ja avautuu kesätauon jälkeen 3.8. klo 10.

Tervetuloa nauttimaan kesästä ja tapahtumista Kulttuuritalo Laikkuun!

Lisätietoja löytyy:
Laikun nettisivuilta
Laikun Facebookista
 

 

 

02.07.2019

Studiossa Miiro Vallen näyttely Limbo 6. - 27.7.

Heinäkuussa Kulttuuritalo Laikussa avautuu Miiro Vallen näyttely. Studiossa 6.7 - 27.7.2019 esillä oleva Limbo-näyttely koostuu digitaalisten kollaasien sarjasta, jossa tutkitaan surrealistisia tekniikoita. Näyttely on avoinna Laikun aukioloaikojen mukaisesti ja siihen on vapaa pääsy.

Vallen pääasiallinen ilmaisutapa on kollaasi, jossa hän hyödyntää sekä perinteisiä, että digitaalisia välineitä. Vallen teokset ammentavat unitodellisuudesta sekä yksilöllisten ja kollektiivisten kokemusten ristiriitaisuuksista. Näyttely sisältää eksistentiaalisia teemoja. Valle yhdistelee piirtämäänsä, maalaamaansa ja valokuvaamaansa materiaalia netistä löytyvän kuvamateriaalin kanssa. Teokset on tulostettu museolaatuisina pigmenttiprintteinä.

"Olet saapunut välitilaan
unen ja valveen seinättömään odotushuoneeseen.
Veteen piirrettyn rajaviivan molemmille puolille
lainehtivasta pinnasta peilaamaan,
miten kasvonpiirteet sulautuvat alati laajenevaan avaruuteen
savun katkuisessa ilmassa velloo epävireinen jazz
viidakko kasvaa tunteen ja järjen välisessä latenssissa.
Saat kausilipun
takaraivon takapihalla järjestettävään sirkukseen
ja vierailuviisumin kertakäyttötodellisuuteen,
silmien auetessa
höyrystyy unohdukseen."

Miiro Valle (s.1990, Pori) on Kiukaisissa asuva taiteilija. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2019.

Laikun Studio:
ti-la klo 10-18

Vapaa pääsy

Miiro Vallen sivut
miirovalle.wordpress.com

Lisätietoja
Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 430 9642
sähköposti karoliina.paappa@tampere.fi
 

19.06.2019

Juhannuksen vaikutus aukioloihin

Juhannus tuo poikkeuksia Kulttuuritalo Laikun aukioloaikoihin. Laikku on avoinna juhannusta edeltävänä torstaina 20.6. lyhennetysti kello 10-18 ja kokonaan suljettu juhannuksena 21.-24.6. Ovet ovat avoinna vieraille jälleen tiistaina 25.6.

Laikunlavan puistokonserttiohjelmisto jatkuu juhannuksen jälkeen tavalliseen tapaan jo maanantaina 24.6.

Lastenkulttuurikeskus Rulla on avoinna torstaina 20.6. normaalin aukioloajan mukaan kello 9-14 ja kokonaan suljettu juhannuksena 21.-23.6. Maanantaina 24.6. normaaliohjelman mukaisesti ryhmien ennakkoonvarattava päivä ja kaikille kävijöille ovet ovat avoinna jälleen tiistaina 25.6.

Laikun väki toivottaa mukavaa ja kaunista juhannuksen aikaa kaikille!

04.06.2019

Studion kesäkuun näyttelynä Hanna Kahrola & Mia Tiihonen: Further 2.0

Hanna Kahrola & Mia Tiihonen tuovat kesäkuussa Laikun Studio-tilaan Further 2.0. -tanssielokuvateoksen. Tässä projektissa he ovat tutkineet tanssielokuvan teon mahdollisuuksia vahvasti tanssitaiteilijanäkökulmasta. Elokuvassa käytetään osana “first person perspectiveä" ja osana projektia taiteilijat ovat tutustuneet erityisesti avant garde-, scifi- ja toiminta- tyylilajien first person -tekniikkaa käyttäviin elokuviin sekä inspiroituneet niistä suhteessa omaan teokseensa. Inspiraatioelokuvantekijöinä toimivat tässä projektissa erityisesti Maya Deren ja Ilya Naishuller. Kuvatusta materiaalista teemoiksi ovat nousseet arjen supersankarius, esiintyjyyden ja tekijyyden yhtäaikaisuus sekä henkilöhahmon reagoiminen eri ympäristöihin. Yhtenä tavoitteena projektissa on ollut määritellä tanssielokuvan ominaisuuksia ja erityispiirteitä taiteiljoille itselleen tanssielokuvan tekijöinä.

Mia Tiihonen on opiskellut tanssielokuvan tekoa Bath Spa Universityssä Englannissa sekä tehnyt useita tanssielokuvia, joita on esitetty tanssielokuvakilpailuissa ja teosilloissa. Hanna Kahrola on opiskellut tanssielokuvaa osana Dance partnership -opintoja The Danish National School of Performing Artsissa sekä esiintynyt aiemmin muutamissa lyhyt- ja tanssielokuvissa.

Projektia on tukenut Taiteen edistämiskeskus/Pirkanmaa sekä Kulttuuritalo Laikku/Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut. Projektiin on saatu mentorointitukea Bath Spa Universitystä Iso-Britanniasta (tutkintovastaava, PhD, tanssielokuvantekijä Chris Lewis-Smith).

Elokuva (kesto n. 8 min) pyörii "looppina" näyttelyn aukioloajan.
 

Laikun Studio 5.6.-27.06.2019:
ti - pe klo 9 - 21
la - su klo 10 - 18
ma suljettu

 

Näyttelyyn vapaa pääsy, tervetuloa!

Konsepti ja editointi: Hanna Kahrola ja Mia Tiihonen
Kuvaus ja ohjaus: Mia Tiihonen
Esitys: Hanna Kahrola

04.06.2019

Gallerian kesäkuun näyttelynä Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Valituskuoro

Kesäkuussa järjestettävä vokaalimusiikin festivaali Tampereen Sävel tuo Laikun Galleriaan Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen monikanavaisen installaation Valituskuoro.

Kalleinen & Kochta-Kalleinen inspiroituivat suomalaisesta termistä "valituskuoro" ja päättivät toteuttaa ajatuksen kirjaimellisesti. Niinpä he alkoivat kutsua ihmisiä työpajoihin, joissa kerättiin yhteen kaikenkokoisia harmin aiheita, koottiin niistä lauluteksti ja lopulta sävellettiin ja esitettiin syntynyt teos yleisölle. Taiteilijapari toteutti yhteensä kahdeksan valituskuoroa ympäri maailmaa. Lisäksi he vapauttivat konseptin elämään omaa elämäänsä julkaisemalla valituskuoron toteutusohjeet projektin verkkosivuilla.

Laikussa nähdään ja kuullaan valituskuoroja Helsingistä, Singaporesta, Hampurista, Chicagosta, Pietarista, Tokiosta, Birminghamista sekä Kööpenhaminasta. Neljälle eri seinälle heijastettava installaatio valtaa koko Laikun Gallerian. Näyttely on taiteilija Jarno Vesalan kuratoima.

Laikun Galleria 5.–27.6. 2019:
ti - pe klo 9 - 21
la - su klo 10 - 18
ma suljettu


Näyttelyyn on vapaa pääsy, tervetuloa!

13.05.2019

Museoiden yö Kulttuuritalo Laikussa

Jo kahdettatoista kertaa järjestettävä keväinen kaupunkijuhla Museoiden yö tarjoaa monenlaista näkemistä ja kokemista Tampereella lauantaina 18.5. Kulttuuritalo Laikku on mukana tapahtumassa ja avoinna tapahtumapäivänä pidennetysti kello 10–21.30. Kaikkiin Kulttuuritalo Laikun Museoiden yön ohjelmiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Illan aikana Musiikkisali täyttyy naurusta, tanssista ja talentista kello 18–21, kun Euroopan suurimman intialaisen tanssin kilpailun Indian Dance Festivalin tanssijat saapuvat Kulttuuritalo Laikkuun. Tuomaroimassa on ulkomaisia tähtiartisteja ja katsojille on takuuvarmasti luvassa henkeäsalpaavia esityksiä! Tanssijat ympäri maailmaa kokoontuvat Laikkuun taistelemaan voittajan tittelistä ja mahdollisuudesta esiintyä IDF Show Nightissa. Nyt toista kertaa järjestettävään kilpailuun on tänä vuonna lisätty myös kategoria lapsille.

Laikun Gallerian Tulevaisuuden toivot -näyttelyssä on esillä monipuolisesti teemaan liittyviä teoksia: piirroksia, maalauksia, kolmiulotteisia töitä, valokuvia ja animaatioita. Näyttelyn ovat toteuttaneet oppilastyönäyttelynä Sara Hildén -akatemian nuoret taiteilijat. Sara Hildén -akatemia on vapaa-ajan oppilaitos, jonka päätehtävä on antaa kuvataiteen perusopetusta 7-16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Museoiden yön tapahtumassa näyttelyyn pääsee tutustumaan opastetusti kello 17–18.

Studion taitelijatapaamisessa kello 16–16.30 Mia Saharla kertoo Museoiden yön vieraille taiteestaan ja Laikussa toukokuun ajan esillä olevasta Work in Progress -näyttelystään. Mia Saharla (s.1983) on Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmasta 2010 valmistunut kuvataiteilija, joka viimeistelee parhaillaan maisteriopintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Saharlan teoksia on muun muassa Suomen Valtion sekä Tampereen Kaupungin kokoelmissa.

Museoiden yön kanssa samalle päivämäärälle osuu perinteikäs laulukilpailu Euroviisut ja sen kunniaksi Kulttuurikahvila Laikussa yhdistetään tapahtumat! Kahvilan musavisassa kisaillaan tietoudesta Euroviisu-hengessä kello 18 alkaen. Mukaan osallistumaan pääsee 1-5 hengen joukkueilla, joista parhaat tietenkin myös palkitaan! Museoiden yönä myöskin kahvila palvelee vierailijoita pidennetyin aukioloin kello 21.30 saakka. Saatavilla erikoiskahveja, teetä, pienpanimo-oluita ja herkullisia suolaisia ja makeita leivonnaisia - aina paikallista suosien.

Laikun Kulttuurikahvilasta on saatavilla myös Museoiden yön rannekkeita sekä ennakkoon että itse tapahtumapäivänä. Tapahtumarannekkeella pääsee kaikkiin Museoiden yön kohteisiin sekä kulkemaan kohteesta toiseen erityisillä Museoiden yö -busseilla. Rannekkeen hinta on 10 €, kimppalipun saa 25 €:lla (max. 5 hlöä/ ryhmä) ja alle 7-vuotiaat pääsevät mukaan maksutta. Yksi lippu – monta näyttelyä, opastusta ja esitystä! Mukana 27 kohdetta, 44 näyttelyä ja 141 ohjelmanumeroa!

30.04.2019

Kulttuuritalo Laikku juhlistaa 1v. syntymäpäiviään upealla Kulttuurikarnevaalilla

Kulttuuritalo Laikun ensimmäistä syntymäpäivää juhlistetaan koko talon ja sen ympäristön valloittavan Kulttuurikarnevaalin muodossa lauantaina 4.5. klo 10–20. Tarjolla on runsaasti huikeaa hyvän mielen ilmaisohjelmaa kaiken ikäisille. Laikunlavalla ja Laikun Musiikkisalissa nähdään päivän aikana muun muassa live-musiikkia lapsille ja aikuisille, mentalisti, improvisaatioteatteria ja stand upia. Lisäksi luvassa on tietysti sirkusta ja karnevaalimeininkiä sekä mahdollisuus osallistua muun muassa yhteisötaiteen tekemiseen, upeiden kulttuuripitoisten palkintojen arvontaan tai opastettuihin talokierroksiin ja niin edelleen!

Juhlallisuudet polkaistaan käyntiin klo 10 Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden tervehdyksellä Laikun portailla, jonka jälkeen yleisöllä on heti mahdollisuus osallistua moneen erilaiseen toimintaan, alkaen esimerkiksi ilmastonmuutokseen kantaa ottavasta Origami-työpajasta, jossa voi osallistua yhteisötaideteoksen luomiseen. Teokseen valitut eläimet ovat Suomessa joko vaarantuneita tai uhanalaisia. Koko karnevaalin ajan käynnissä olevia pisteitä ovat muun muassa Kulttuurikahvila Laikun virkkausklinikka, jossa apua kiperiin virkkauspulmiin tai apua ensimmäisen työnsä kanssa saa Rullamummolta. Kahvilaan kannattaa istahtaa nautiskelemaan Laikun synttärikakkutarjouksen herkuista ja samalla voi vaikka pelata lautapelejä ystävien kanssa. Kun on nauttinut makiaa mahan täydeltä voi sujuvasti siirtyä tutustumaan taidenäyttelyihin. Laikun Galleriassa on esillä Sara Hildén -akatemian lasten ja nuorten kevätnäyttely Tulevaisuuden toivot ja Studiossa voi tutustua kuvataiteilija Mia Saharlan näyttelyyn Work in Progress, johon on hieno mahdollisuus uppoutua syvemmin taiteilijatapaamisessa klo 13.

Myös Lastenkulttuurikeskus Rulla juhlistaa kotitalo Laikun 1-vuotissynttäreitä. Karnevaaleissa Rullassa voi matkata maailman ympäri, piirtää liiteleviä perhosia, sukeltaa musiikkileikkituokioon tai rapsutella Karva-kavereita. Rullassa on esillä Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän Pallo haltuun -näyttely, jossa voi kiertää maailman ympäri ja haltioitua 4–12-vuotiaiden lasten taidokkaista töistä. Työpajassa tehdään värikkäitä perhosia Laikun satupuuhun. Mukana juhlistamassa ovat myös Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto taidepajalla sekä nuorisoseurojenliitto Tempoa tenaviin -musiikkileikkituokiolla.

Kolmannessa kerroksessa voi tutustua Laikussa majaansa pitäviin toimijoihin, kuten Maahanmuuttajainfo Mainioon tai vaikkapa Sveitsin ystävien kiltaan. Samalla on oiva tilaisuus osallistua karnevaaliarpajaisiin, jossa on tarjolla hienoja palkintoja. Laikun synttäreiden kunniaksi useat yhteistyökumppanit, kuten Tampereen teatteri, G Livelab, Museokeskus Vapriikki ja Tampere Filharmonia, ovat lahjoittaneet upeita kulttuurintäyteisiä palkintoja lahjakorteista vapaalippuihin. Saman kerroksen Musiikkisalissa pääseekin sitten klo 15 eteenpäin nauttimaan toinen toistaan hämmästyttävämpien esitysten sarjasta. Iltapäivän aloittaa mentalisti Jenni Sofian Mielen taikaa! -show, joka tempaa yleisön mukaan mystiseen tunnelmaan täynnä psykologista taikuutta sekä mielen illuusioita ennustamisesta aina ajatustenlukuuun. Tässä esityksessä tehdään mahdottomasta mahdollista! Seuraavaksi lavalle astelevat Improvisaatioteatteri Snorkkelin Harri Huttunen ja Ari Puustinen, jotka ilahduttavat Laikun synttärivieraita hersyvällä kahden miehen improvisoidulla ohjelmanumerollaan. Esitys sisältää sketsikohtauksia, runoja, sananlaskuja ja hauskoja tarinoita yleisön antamista aiheista ja sanoista. Iltapäivän päätteeksi klo 17 Musiikkisalin parrasvaloihin astelee stand up -lavoilta ja tv-ohjelmista tuttu Tommi Mujunen, jonka show kohottaa tunnelman kattoon. Luvassa on pilke silmäkulmassa heitettyä ilkikurista mutta hyväntahtoista suomikomiikkaa, josta ei vauhtia ja veikeitä tilanteita puutu. Tämän naurumaratonin jälkeen poskiin ja vatsaan sattuu varmasti ja paatuneinkin murjottaja on nähnyt valon. Illan esitys on K-15.

Laikun syntymäpäiväkonserteissa on Laikunlavalla tarjolla mahtavaa musiikillista menoa niin lapsille kuin aikuisillekin! Esitykset aloittaa klo 12 lastenmusiikkiorketeri Päistikka, jonka konsertissa on luvassa vauhdikasta toimintaa ja yllättäviä tilanteita. Illemmalla toisessa kattauksessa saadaan nauttia ensin klo 18 suomalaisten sydämiin itsensä musisoineen laulaja-lauluntekijä Ville Leinosen sooloesityksestä ja tuntia myöhemmin Faarao Pirttikangas ja Nubialaiset -yhtyeen hypnoottisen riemullisesta soinnista, joka pakottaa ylös, ulos ja "hogaamaan" aikojen loppuun asti. Laikun puistossa on juhlien aikana mahdollista myös sukeltaa sirkustemppujen ja karnevaalirytmien maailmaan Tampereen taidekasvatus ry:n sirkusteltassa tai ihmetellä Sirkusduo Passiilin jongleeraustaitoja sekä saada muistoksi duon taidokkaasti taiteilemia ilmapalloeläimiä. Nälän voi karkottaa Kulttuurikahvila Laikun ulkomyyntipisteellä, josta voi ostaa suolaisia ja makeita lettuja sekä SPIROn iki-ihania vegerullajäätelöitä. Lisäksi lapsille sekä muille halukkaille jaetaan synttärin kunniaksi ekologisia ilmapalloja.

Tapahtumaan on vapaa pääsy ja toivotamme teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi juhlimaan kanssamme!

Lisätietoja Kulttuurikarnevaalin ohjelmanumeroista sekä päivän aikataulu löytyvät sekä Laikun kotisivuilta että karnevaalin Facebook-tapahtumasta:

https://www.laikku.fi/tapahtuma/2019-05-04/Laikun-kulttuurikarnevaali-ja-1v-syntymapaiva
https://www.facebook.com/events/740911366305430/

Yleisöä kehotetaan saapumaan paikalle käyttäen julkista liikennettä tai pysäköimään keskustan parkkihalleihin. Tapahtuma-alue on savuton ja päihteetön. Osassa ulko-ohjelmanumeroista on säävaraus ja sateen sattuessa esimerkiksi Laikunlavan esitykset siirtyvät Musiikkisaliin. Sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin mahtuu rajallinen määrä yleisöä ja osaa esityksistä ei suositella perheen pienimmille.

 


 

 

 

18.04.2019

Kevään ja kesän poikkeusaukiolot

Kevät ja kesä tuovat mukanaan joitakin muutoksia Kulttuuritalo Laikun ja Lastenkulttuurikeskus Rullan aukioloaikoihin. Poikkeuksia normaaleihin aukioloaikoihin on seuraavasti:

 

Kulttuuritalo Laikku

Laikku on avoinna:
vappuaatto 30.4. klo 9-18
Laikun kulttuurikarnevaali 4.5. klo 10-20
äitienpäivä 12.5. klo 10-18
Museoiden yö 18.5. klo 10-21.30
helatorstai 30.5. klo 9-21 (Huom. Kahvila suljettu)

Laikku on suljettu:
pääsiäinen 19.-22.4.
vappupäivä 1.5.
juhannus 21.-24.6.

Laikku on avoinna 1.7.-31.7. supistettujen kesäaukioloaikojen mukaan:
ti-la klo 10-18
su-ma suljettu

Maahanmuuttajainfo Mainio on kesätauolla ja suljettu 1.-15.7.


Lastenkulttuurikeskus Rulla

Rulla on avoinna:

pääsiäisviikonloppu la-su 21.-22.4. klo 10-16
Museoiden Yö 18.5. klo 10–16 ja 18–21

Rulla on suljettu:
pitkäperjantai 19.4.
toinen pääsiäispäivä 22.4.
vappupäivä 1.5.
helatorstai 30.5.
juhannus 21.–23.6.

Rulla on kesätauolla ja suljettu 1.7.–2.8.

 

 

09.04.2019

Gallerian huhtikuun näyttelynä Kyllikki Haavisto: Eldorado

Kyllikki Haaviston Galleriaan tuoman näyttelyn nimikkotyönä toimii pieni autonrekkariteos joka avaa hiukan toisenlaista näkökulmaa vanhaan unelmaan. Tosin, johan tonnikalapurkin tuotemerkki taisi tehdä sen, mutta ajatus Amerikan itärannikon osavaltiossa sijaitsevasta tarunhohtoisesta kultakaupungista saattaa olla mieleisempi, aika monelle liki tottakin.

Eldorado on multippeliteos. Samaan aikaan Helsingissä olevassa näyttelyssäni on myös esillä samanniminen, mutta eri materiaalein tehty Floridarekkari. Ajattelen, että pieni teos on ikään kuin niitti, leima tai sinetti, joka lävistää ja yhdistää näyttelykokonaisuudet toisiinsa.
Päivä vain –teoksen muoto tapailee rautatieaseman aikatauluseinämää. Seinämän pohjana on kolme rautalevypaneelia, joiden taustakuviointi rakentuu Helsingin rautatieaseman yhden päivän aikana kertyneistä jonotuslipukkeista. Kuvan päällä olevat magneettikirjaimet ovat muunneltavissa vanhanaikaisten aikataulujen tapaan, mutta toimivat myös katsojan jättämien kommenttien välineinä.

Yhteisenä teemana näyttelylle voisi ajatella vaikka elämän unelmien ja kovan reaalimaailman välistä tilaa. Sillä alueellahan me useimmiten pyörimme.

6.4.-28.04.2019 Kulttuuritalo Laikun Galleria

Avoinna:
ti - pe klo 9 - 21
la - su klo 10 - 18

09.04.2019

Studion huhtikuun näyttelynä Henna Aho: Onko hassuja maalauksia olemassa?

Kulttuuritalo Laikun Studion huhtikuun näyttely koostuu turkulaislähtöisen Henna Ahon materiaalilähtöisistä maalausinstallaatioista, jotka esittävät maalauksen hieman ilkikurisena, tottelemattomana, paikaltaan-pois-haluavana ja rumana. Tästä esimerkkinä eräs näyttelyn teoskuvauksista: Pariskunta huutaa yhteen ääneen juuri hankkimalleen maalaukselle Allen Ginsbergiä mukaillen: “oletko sinä inhottava vai onko tämä olevinaan jokin kepponen?!” Maalaus on valunut alas seinältä ja istuu ketarat ojossa humaltuneena luettuaan Työstäkieltäytyjäliiton oppaan Tekstejä työstäkieltäytyjille.

"Maalausten esittämät ehdotelmat tuntuvat humoristisilta ja leikkiähän ne ovatkin. Eihän maalaus oikeasti ole “elävä”. Mutta mitä jos olisi? Saattaa olla niin, että asia on kuin onkin vakava ja minun olisi kuultava maalauksiani paremmin, tutkia niiden posthumanistisvivahteisia ehdotuksia. Liekö se alitajuntaista torjuntaa, että muotoilen maalaukset värikkäiksi, pyöreiksi ja hassun näköisiksi, jotta sanoma peittyisi, vai onko maalausten ulkoinen hauska olomuoto kuitenkin kiinnostavinta ajatusleikin sijasta?


Työskentelyni jonkinlaisena inspiraationa oli hetken aikaa Mathieu Kassovitzin elokuva Viha, ja sen kolme päähenkilöä, Vinz, Said ja Hubert. Maalaukseni uhittelivat ja osoittivat tyytymättömyyttään ainaiseen asemaansa seinällä, töllisteltävinä objekteina ja osoittivat voimakasta kommentointia omaa historiallisuuttaan kohtaan. Ne on pantu tekemään työtä milloin minkäkin hyödyn nimissä, ideoiden ja aatteiden vaihdellessa hetkestä toiseen. Nykypäivänä maalausten pahimmaksi viholliseksi voi nimetä symbolisen sohvan arkkityypin, jonka yläpuolelle ja johon suhteessa, maalauksia luodaan, sovitellaan ja hinnoitellaan.


Minun kohdallani tämä on teoreettista, sillä maalauksiani ei myydä, eikä niitä aseteta olohuoneeseen. Maalausten osoittama luonnekkuus ja puhelahjat herkistivät minut kuitenkin tarkastelemaan niitä yksilöinä, erilaisina tempperamentteina, jotka ovat olemassa ilman ihmisen läsnäoloa ja tajuntaa. Mitä tapahtuu silloin, kun itse en ole paikalla työhuoneella, tai gallerian ovi suljetaan yöksi. Minkälainen on maailma, jos maalaus saa valita?"

Henna Aho (s. 1977) on opiskellut Turun Taideakatemiassa, sekä valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta. Tällä hetkellä hän suorittaa maalauksen maisterin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän asuu Turussa ja työskentelee Turku-Helsinki akselilla. Ahon teoksia löytyy Valtion ja Wäinö Aaltosen museon kokoelmista. Ahon teoksia on ollut esillä mm. Wäinö Aaltosen museossa, Hyvinkään taidemuseossa, Haiharan taidekeskuksessa, Galleria Huudossa ja Taidekeskus Mältinrannassa.

6.4.-28.04.2019 Kulttuuritalo Laikun Studio

Avoinna:
ti - pe klo 9 - 21
la - su klo 10 - 18

08.03.2019

Näsijärven haltioiden luona voi vierailla vielä 17.3. saakka

Tampereen keskustaan Laikunlavan edustalle avattiin 12.1.2019 Näsijärven haltiat -niminen jääveistosmaailma, jonka ovat tuottaneet yhteistyössä Kulttuuritalo Laikku ja Suomen Jouluvalo Oy. Avajaiset keräsi paljon innokasta yleisöä paikalle ja jääpuistossa onkin riittänyt hyvin kävijöitä. Heti tammikuun aikana haltioiden maailmaan sukelsi 12 500 vierailijaa ja tähän päivään mennessä kävijöitä on kertynyt jo yli 20 000.
Teltassa vierailijat voivat tutustua Näsijärven mystisiin haltioihin, joilla jokaisella on omat erityiset tapansa ja toimensa. Veistosten luota löytyy esittelytekstit, joista selviää haltian nimi ja niissä myös kerrotaan tarkemmin millainen haltia on kyseessä. Lipunmyynnistä saa tarvittaessa myös englanninkieliset haltiakuvaukset.
Teltan ulkopuolella lapset voivat huvitella isossa jääliukumäessä aikuisten nauttiessa kahvilan herkuista. Kahvila on avoinna ja jääliukumäki on sään salliessa lasten vapaassa käytössä teltan aukioloaikojen mukaan.

Jääveistosten tekijät:
Antti Pedrozo, Andrius Petkus, Marika Wallden, Timo Koivisto, Eeva Karhu, Pasi Ahokas, Riitta Matikainen, Tarja Matikainen ja Kari Manninen.

Aukioloajat:
Jääveistosmaailma on avoinna ma-pe 12–20, la-su 10–18
Teltta on avoinna näillä näkymin 17.3. asti
Liput:
5€, perhelippu 10€ (3–5 henkeä, maks. 2 aikuista)
0 - 5-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi

Lisää tietoa jääveistosmaailmasta:

www.laikku.fi/tapahtumat
www.jaateltta.fi
Facebook-tapahtuma: Näsijärven haltiat -jääveistosmaailma
Instagram #näsijärvenhaltiat

 

 

26.02.2019

Näsijärven haltiat -jääveistosmaailma avoinna vielä noin viikon ajan

Kulttuuritalo Laikun ja Suomen Jouluvalo Oy:n yhteistyönä syntynyt jääveistosmaailma avattiin Tampereen keskustaan Laikunlavan edustalle 12.1.2019. Avajaiset keräsi paljon väkeä ja jääpuistossa onkin riittänyt kävijöitä. Mystisiä Näsijärven haltioita kävi heti tammikuun aikana katsomassa n. 12 500 vierailijaa ja tähän päivään mennessä kävijöitä on kertynyt jo huimat 18 500.
Teltassa on jokaisen haltian luona kerrottu haltian nimi ja esittelyteksteissä kerrotaan tarkemmin millainen haltia on kyseessä. Tarvittaessa lipunmyynnistä voi pyytää myös englanninkieliset haltiakuvaukset.
Teltan ulkopuolella on iso jääliukumäki sekä kahvila, josta voi ostaa esimerkiksi herkulliset vaahtokarkkikaakaot. Kahvila on avoinna ja jääliukumäki on lasten vapaassa käytössä, jos säät vain sallivat, teltan aukioloaikojen mukaan.

Jääveistosten tekijät:
Antti Pedrozo, Andrius Petkus, Marika Wallden, Timo Koivisto, Eeva Karhu, Pasi Ahokas, Riitta Matikainen, Tarja Matikainen ja Kari Manninen.

Aukioloajat:
Jääveistosmaailma on avoinna ma-pe 12–20, la-su 10–18
Teltta on avoinna näillä näkymin 10.3. asti, sääolosuhteista riippuen.

Liput:
5€, perhelippu 10€ (3–5 henkeä, maks. 2 aikuista) 0 - 5-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Lisää tietoa jääveistosmaailmasta:
www.laikku.fi/tapahtumat
www.jaateltta.fi
Facebook-tapahtuma: Näsijärven haltiat -jääveistosmaailma
Instagram #näsijärvenhaltiat
 

26.02.2019

Lady Ostapeckin Maaginen kamera

Valokuvanäyttely 9.–31.3.2019
Kulttuuritalo Laikun Galleria
Keskustori 4

Avoinna:
ti–pe 9–21
la–su 10–18

Amerikansuomalainen Lady Ostapeck (1918–2017) löysi 50-vuotiaana kirpputorilta vanhan ruusupuisen Korona View -paljekameran, joka muutti hänen elämänsä. Hän luopui aikaisemmasta valokuvaretusoijan ammatista ja aloitti uuden uran muotokuvaajana.

Lady etsi yhteistyössä kuvattavansa kanssa roolin, jossa tämä muuttui ruhtinattareksi, kreiviksi tai joksikin muuksi mistä oli haaveillut. Hänellä oli poikkeuksellinen kyky löytää jotain olennaista ihmisen persoonasta. Fantasiakuvien rekvisiitta löytyi Ladyn ehtymättömistä varastoista.

Lady Ostapeck piti lukuisia näyttelyitä ja luentotilaisuuksia Yhdysvalloissa, Irlannissa ja Suomessa. Juuri ilmestyneen elämäkertaromaanin Lady Ostapeckin maaginen kamera – Amerikansuomalainen taiteilijakutsumus (Docendo 2019) on kirjoittanut Eira Hernberg. Näyttelyn valokuvat on kerätty kirjoittamisvaiheessa kohdatuilta ihmisiltä, ystäviltä ja sukulaisilta.
 

01.02.2019

Haku kesän 2019 Puistokonsertteihin auki helmikuun ajan

Esiintyjähaku vuoden 2019 Puistokonsertteihin on auki jälleen perinteisesti helmikuun ajan 1.-28.2.2019. Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden luotsaamaan kesän suurimpaan konserttisarjaan voi hakea mukaan niin bändit, orkesterit ja soittokunnat kuin kuorot ja tanssiryhmätkin. Puistokonsertit jatkuvat pitkälle elokuuhun asti tarjoten jälleen lähes 200 ilmaista konserttia ja tanssiesitystä ympäri kaupunkia. Esiintyjinä Puistokonserteissa on paikallisia tanssin ja musiikin taitajia ja tapahtumatarjonta tulee olemaan tuttuun tapaan laaja.

Konserttien tapahtumapaikkoina toimivat muun muassa Laikunlava, Tallipiha, Amurin Työläismuseokortteli, Arboretum, Haihara, Hervannan Muusan aukio, eri palvelukeskukset sekä uusimpana tulokkaana myös Hiedanranta. Konserttikausi alkaa tänä vuonna toukokuussa ja esityksiä nähdään ja kuullaan aina elokuulle saakka.

Laikunlavalla ja Hervannan Muusan aukiolla esiintyville artisteille kaupunki tarjoaa äänentoistopalvelun miksaajineen, mutta muissa paikoissa esiintyjät vastaavat itse tekniikastaan. Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut hoitaa konserttien Teosto-ilmoitukset sekä markkinoinnin. Sovitusta ja toteutuneesta konsertista maksetaan sadan euron suuruinen korvaus verkkolaskua vastaan. Päätökset valituista esiintyjistä tehdään maaliskuussa ja konserttiaikataulut valmistuvat huhtikuussa.

Mukaan voi hakea 28.2.2019 klo 23.59 asti:
Hakulomake

Tarkempia tietoja Puistokonserteista ja esiintyjähausta löytyy 1.2.2019 alkaen Puistokonserttien verkkosivuilta:
puistokonsertit.fi

Lisätietoja
Koordinaattori
Venla Moisala
puhelin +358 50 523 2134
sähköposti venla.moisala(at)tampere.fi
Kulttuuritalo Laikku

21.12.2018

Näsijärven haltiat heräävät eloon jääveistoksissa

Kulttuuritalo Laikku tuo yhteistyössä Suomen Jouluvalo Oy:n kanssa Ikurista tutun ja suuren suosion saavuttaneen jääveistospuiston yleisön ihailtavaksi aivan Tampereen keskustaan. Laikun piha-alueelle rakennetaan Suomessa ainutkertainen jääveistosteltta, jonne 10 jäänveistäjää loihtii mystisen maailman täynnä jäätä, lunta ja valoa. Avajaisia juhlitaan 12.1.2019, jolloin teltan ovet aukeavat ja katsojat pääsevät sukeltamaan Näsijärven haltioiden valtakuntaan.  

Laikunlavan edustalle kohoava teltta kätkee sisälleen haltioiden maan, jossa katsoja pääsee tutustumaan Näsijärven mystisiin, erilaisia taikavoimia omaaviin vedenalaisiin asukkeihin. Jokaisella salaperäisellä hahmolla on oma tarinansa sekä asuinpaikkansa. Vastaan voi tulla vaikka syvissä vesissä viihtyvä Koljonselän Koukkunokka, joka näyttäytyy järvellä vain keväisin. Silloin Koukkunokka nousee pintaan valvomaan Näsijärven jäiden lähtöä ja kertoo kaloille, koska on aika aloittaa kutu. Jääveistosteltan erikokoiset haltiat saavat yhdeksän suomalaisen ja yhden liettualaisen jäätaiteilijan käsissä muotonsa, jotka lainaavat hahmonsa sekä ihmisistä että järven eläimistä. Veistokselta toiselle kuljettava polku johdattaa katsojan lopulta kaikkein suurimman ja mahtavimman päähaltian luo, jonka luona voi ottaa itsestään kuvan muistoksi ainutlaatuisesta vierailusta järven valtiaiden valtakunnassa.  

Kulttuuritalo Laikun ja Laikunlavan väliin tuleva talvinen elämysalue ympäröidään aidalla, johon kiinnitetyillä luonnonkuusilla ja valonauhoilla luodaan talvisen metsän tunnelmaa. Alueelle rakennettava jääliukumäki tarjoaa lapsille mukavaa puuhaa ja ulkokahvilassa voi istahtaa nauttimaan Kulttuurikahvila Laikun herkullisista tarjoiluista.

Jääveistosmaailman avajaisia juhlitaan 12.1.2019

Ohjelma:
12.00-12.30 avajaispuhe, Kamarikuoro Näsin kauniita lauluja, tekijöiden haastattelu
12.30-13.30 Teltta aukeaa yleisölle, yleisö voi seurata jäänveistoa, Lumikuningatar tavattavissa perheen pienimpien iloksi teltalla
12.30-18.00 jääveistosteltan kahvio ja jääliukumäet avoinna yleisölle
13.30-15.30 Lumikuningatar tavattavissa Lastenkulttuurikeskus Rullassa


Jääveistosmaailma avoinna: ma-pe 12–20, la-su 10–18
Liput: 5€, perhelippu 10€ (3–5 henkeä, maks. 2 aikuista)
Teltta on avoinna noin maaliskuun puoliväliin asti, sääolosuhteista riippuen.
Tapahtuman tiedot tarkentuvat myöhemmin, muutokset mahdollisia.

www.laikku.fi
www.jaateltta.fi

Lisätiedot: koordinaattori Venla Moisala, venla.moisala(at)tampere.fi, 050 523 2134

Teksti: Marianne Luoma

21.12.2018

Jääkiekon maailma liukuu Kulttuuritalo Laikkuun

Kulttuuritalo Laikun vuoden ensimmäisistä näyttelyistä toinen on Alina Sinivaaran Höntsy - Maalauksia jääkiekosta, joka on esillä Studiossa 5.–27.1.2019. Näyttely käsittelee jääkiekon vauhdikasta maailmaa taiteilijan näkökulmasta, sivustaseuraajan ja ei-urheiluihmisen silmin. Jääkiekon tunnelma, kontaktit ja nopeasti vaihtuvat tilanteet viehättävät Sinivaaraa, kuten myös lajin fanikulttuuri sekä sen pitkät perinteet Tampereella. Näyttelyssä tuodaan taiteen keinoin esille tunnelmia ja kuvia jääkiekko-ottelusta tai toisaalta treenistä — höntsystä. Studio on avoinna ti-pe klo 9–21 ja la-su klo 10–18. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Alina Sinivaara kiinnostui poikansa jalkapalloharrastuksen kautta kolme vuotta sitten urheilukuvastosta, josta poiki näyttely Maali! tm-galleriassa viime keväänä. Sinivaara kertoo:
”Maalaan maalauksia, joissa tavoittelen urheilun ja taiteen maailmojen yhdistymistä. Maalaan ekspressiivisellä otteella urheilukenttiä ja -stadioneita, mainoskylttejä, verkkoja, maaleja, peliasuja ja urheilun ympärillä pyörivää fanitusta ja juhlahumua. Minua kiinnostavat erityisesti joukkuelajit, niiden yhteisöllisyys, voiton tematiikka ja vauhdikas fyysinen liike.”

Näyttelyaika Tampereella innosti Alina Sinivaaraa heittäytymään puolestaan jääkiekon pariin. Tutustuessaan tamperelaiseen mieheensä kaksikymmentä vuotta sitten, Sinivaaralle selvisi jotain olennaista tamperelaisuudesta: kokonaiset suvut ja perheet eri sukupolvissa kannattavat joko Tapparaa tai Ilvestä. Kävi pian ilmi, että se on kysymys, joka tamperelaisen kanssa keskustellessa tulee esiin ensi minuuteilla. Taiteilija kertoo, ettei ajattelekaan, että hänen pitäisi kuvata jääkiekkoaihetta totuudenmukaisesti, esimerkiksi pelaajia henkilökohtaisesti tai välineistöä niin kuin ne oikeasti ovat. Kiinnostus lajiin perustuu aiheen vahvaan visuaalisuuteen ja niihin erityispiirteisiin, jotka ympäröivät jääkiekon maailmaa: fanikulttuuri, ihmisten kohtaaminen ja kontaktit, pelaaminen ja sen säännöt sekä herkullinen mahdollisuus yhdistää taiteesta ja urheilusta kiinnostuneita ihmisiä. ”Olen kiinnostunut siitä vuoropuhelusta, joka voi syntyä kun taide ja urheilu, estetiikka ja hiki kohtaavat,” sanoo Sinivaara.

Alina Sinivaara (s. 1978) valmistui taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2007 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Sinivaaran teoksia löytyy muun muassa Suomen valtion ja Paulon säätiön kokoelmista.

www.alinasinivaara.fi

Alina Sinivaara / Höntsy - Maalauksia jääkiekosta
Kulttuuritalo Laikun Studio, Keskustori 4
5.–27.1.2019
Avoinna: ti-pe klo 9–21, la-su klo 10–18
Vapaa pääsy

Lisätietoja: Jarno Vesala, jarno.vesala(at)tampere.fi, 040 703 5744
Teksti: Marianne Luoma


Teoskuva: Sonja Suominen

20.12.2018

Juhan Kuus: Ihmisyyden mitta - 45 vuotta dokumenttivalokuvausta Etelä-Afrikassa

5.1–.27.1.2019
Kulttuuritalo Laikun Galleria, Keskustori 4.
Avoinna:
ti-pe klo 9–21
la-su 10–18
Näyttely ei sovi lapsille ja herkille aikuisille.

Tampereen kaupungilla on kunnia esitellä valokuvaaja Juhan Kuusin tuotantoa Kulttuuritalo Laikun Galleriassa. Juhan Kuus oli isänpuolelta sukujuuriltaan virolainen. Hän eli koko elämänsä Etelä-Afrikassa, jonka yhteiskunnan väkivaltaista totuutta hän kuvasi. Dramaattiset ja usein realistisuudessaan järkyttävät kuvat kiinnostivat kansainvälistä lehdistöä ja toivat hänelle mainetta ja työtilaisuuksia. Laikun Galleriassa 5.-27.1.2019 esillä oleva näyttely on Juhan Kuusin tuotannon ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa. Hänen valokuvansa kysyvät katsojalta myötäelämisen taitoa sekä ennakkoluulottomuutta.

Juhan Kuus (1953–2015) oli Etelä-Afrikassa syntynyt ja koko aikuisiän siellä toiminut merkittävä ja kansainvälisesti tunnustettu, sukujuuriltaan virolainen, dokumentti- ja lehtivalokuvaaja. Hänestä tuli yksi Etelä-Afrikan etevimmistä ja radikaaleimmista valokuvaajista, jonka valokuvat löysivät tien maailman johtaviin sanoma- ja aikakauslehtiin, valokuvanäyttelyihin ja valokuvafestivaaleille. Hänet on valittu useita kertoja vuoden valokuvaajaksi Etelä-Afrikassa. Lisäksi hän on saavuttanut menestystä kuvajournalismin arvostetuimpiin kuuluvassa World Press Photo -kilpailussa kahdesti vuosina 1978 ja 1992.

Juhan Kuus työskenteli myös Etelä-Afrikan kirjeenvaihtajana ja kuvajournalistina ja hänen töitään julkaistiin maailman merkittävimmissä sanomalehdissä kuten The Times, The Independent, The New York Times, Paris Match, The Los Angeles Times jne. Kuus piti itseään myös antropologina ja dokumenttikuvaajana, jonka valokuvat kertovat syvällisiä inhimillisiä tarinoita Etelä-Afrikan ihmisistä, riippumatta heidän ihonväristään ja kansallisuudestaan. Hänen valokuviinsa on tallentunut taistelutilanteita sekä ikävän paljon väkivaltaa, jota silloinen Etelä-Afrikan Tasavallan konfliktien kyllästämä yhteiskunta niin runsaasti tarjosi, ja josta maailman lehdistö tuolloin aidosti kiinnostui. Toisaalta, niissä on myös tavallisten ihmisten iloja ja suruja, arkea, perinteitä, ihmisen suhdetta maahansa, yhteiskunnallisia normeja sekä tabuja.

Vapaa pääsy!

www.juhankuus.org
Näyttely Facebookissa

Lisätiedot: Johtava koordinaattori Maris Reinson, maris.reinson(at)tampere.fi, 050 372 7904
Teksti: Maris Reinson
 

28.11.2018

Kulttuuritalo Laikku juhlii ensimmäistä jouluaan

Keskustorin vieressä sijaitseva Kulttuuritalo Laikku viettää ensimmäistä jouluaan järjestämällä mukavaa tekemistä kaikenikäisille 2.12., 8.12. ja 16.12. Luvassa on kuusentuoksuista tunnelmaa, jouluista ohjelmaa, näyttelyitä sekä askartelua – unohtamatta digitaalista joulukorttivalokuvauspistettä!

Sunnuntaina 2.12. Laikun joulun avajaisissa voi Galleriassa käydä otattamassa itsestään joulukorttivalokuvan. Nyt on oiva mahdollisuus tulla koko perheen voimin tai vaikka kaveriporukalla kuvauttamaan itsensä digitaalisessa jouluisessa maisemassa. Valmiit kuvatiedostot lähetetään kätevästi omaan sähköpostiin. Samaan aikaan Galleriassa voi tutustua myös Tampereen Taiteilijaseuran Taidelainaamon myyntinäyttelyyn tai askarrella Näpsä-käsityökoulun työpajassa joulukoristeita vanhan ajan joulun hengessä. Studion puolella taas avautuu veistoksellinen valo- ja videoinstallaatio Talviruokinta, jonka aiheena on suomalaisen joulun pakanalliset juuret, lyhteet ja lintujen ruokinta. Lisäksi Lastenkulttuurikeskus Rullassa pääsee tutustumaan Vanhan ajan joulu -näyttelyyn, jossa voi seikkailla kotitontun kanssa ja kurkistaa joulun valmisteluihin ja perinteisiin. Avajaisissa on lisäksi tarjolla lämmintä juomaa ja piparkakkuja 200 ensimmäiselle!

Joulun juhlinta jatkuu Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 8.12., jolloin Galleriassa on mahdollista jälleen kuvauttaa itsensä jouluisissa tunnelmissa digitaalista taustaa vasten, tutustua näyttelyihin tai askarrella itse joulukortteja valmiista materiaaleista. Musiikkisalissa pääsee iltapäivällä seuraamaan koko perheen Soivan Sammakon joulu -lastenteatteriesitystä, jossa sammakko ystävineen etsii kadonnutta joulutunnelmaa. Myöhemmin illalla samaan saliin voi saapua nauttimaan himpun verran erilaisesta konsertista, kun tamperelainen Søndagers Jazz Band esittää jazzahtavia versioita tunnetuista joululauluista. Ennen esitystä on hyvä hetki piipahtaa maistelemassa Kulttuurikahvila Laikun makeita herkkuja, kuten suussa sulavaa glögikakkua.

Laikku täyttyy vielä kerran jouluisesta ohjelmasta sunnuntaina 16.12. Silloin Musiikkisalissa voi seurata Nukketeatteri Ofelian Saunatontun lahja -esitystä, joka on tunnelmaltaan savusaunan ja löylyn tuoksuinen tarina koko perheelle. Galleriassa pääsee tapaamaan lasten suurta suosikkia, ihastuttavaa Lumikuningatarta. Samalla voi tutustua Gallerian ja Studion näyttelyihin sekä herkutella Kulttuurikahvila Laikun jouluisella brunssilla. Lastenkulttuurikeskus Rullassa on luvassa iloista toimintaa, kun lapset voivat osallistua Tontturata-draamaseikkailuun, jossa voi testata omia taitojaan tontturadalla ja suorittaa tonttudiplomin. Rullassa on myös avoinna Vanhan ajan joulu -näyttely, johon voi tutustua 19.12. saakka.

Lisäksi Laikun Facebook-joulukalenterissa voi seurata aattoon asti Manta-tontun seikkailuja kulttuuritalossa. Kaikkien kalenteriluukkujen kuvista tykänneiden kesken arvotaan herkullisia lahjakortteja kahdelle Kulttuurikahvila Laikkuun.
Facebook-joulukalenteri

Tapahtumiin on vapaa pääsy – Tervetuloa Laikun jouluun!

Lisätietoja
Kulttuurituottaja
Marianne Luoma
puhelin 040 706 2382
sähköposti Marianne.Luoma(at)tampere.fi

19.11.2018

Joulutunnelmaa ennen ja nyt

Miten ennen vietettiin joulua? Kuka toi lahjat ja kenelle katettiin juhlapöytä yön ajaksi? Rullan vanhan ajan joulu -näyttelyssä tutustutaan vanhan ajan joulun perinteisiin sekä mietitään uusia ja erilaisia tapoja viettää joulua.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan perinteiseen joulunviettoon. Voi seikkailla kotitontun kanssa ja kurkistaa joulun valmisteluihin ja joulunviettoon. Samalla nähdään millainen on vanha tupa, mitä joulupöydässä muinoin tarjottiin ja kenelle. Lisäksi ruokitaan myös tallin ja pihapiirin eläimiä ja päästäänpä oikein savusaunaankin. Tietenkin leikitään myös joululeikkejä!

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijat sekä Rullan omat kädentaitajat.

Vanhan ajan joulu -näyttely

06.11.2018

Kirjalitta huipentuu Kulttuuritalo Laikussa järjestettävään päätapahtumaan lauantaina 10.11.

Merirosvoja, keppihevosia, krokotiilimarssia, kirjaviisaita, kruunupäitä, ötököitä ja eläinystäviä sekä höpinää tötterössä!

Kirjalitta levittäytyy 5.-11.11.2018 välisenä aikana ympäri kaupungin katukuvaa ja kulttuurikeskuksia. Neljättä kertaa järjestettävä Kirjalitta kutsuu tänä vuonna osallistujat mukaan teemalla Lue luontoa! Kirjalitta huipentuu Kulttuuritalo Laikussa järjestettävään päätapahtumaan lauantaina 10.11.2018 klo 11-16. Päätapahtumassa lumoudutaan luonnosta eläin- ja luontoaiheisen ohjelman parissa. Luvassa on kirjailijavieraita, työpajoja, esityksiä, kirja-arvontoja ja muuta sanataideohjelmaa koko perheelle!

Tapahtumassa esiintyvät sanataiteilija Maami Snellman, lastenrunoilijat Raisa Jäntti ja Hannu Hirvonen, kirjailija Arja Puikkonen, kuvittaja Anne Vasko, tietokirjailija Karoliina Suoniemi, tutkija ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, Sanataideyhdistys Yöstäjä sekä Höpinätötterö. Tapahtuman juontaa Katti Matikainen.

Tapahtuma avataan kello 11, mutta tunnelmaan voi virittäytyä lastenrunoaamiaisella Laikun kahvilassa. Aamiaisella paikalla runoilijavieraita, tapahtumassa julkaistaan myös Raisa Jäntin toinen lastenrunokirja.

Rullan näyttelytilassa on marras-joulukuun ajan esillä näyttely Vanhan ajan joulu, joka on avoinna myös Kirjalitan aikana.

Vapaa pääsy!

Kirjalitan päätapahtuman ohjelma Laikussa

Kirjalitta.fi

31.10.2018

KORU6-näyttely Laikun Galleriassa 3. - 25.11.

KORU6-näyttely Kulttuuritalo Laikussa 3. - 25.11.2018

Avoinna (huom. poikkevat aukioloajat)
ti-pe klo 10 - 18
la-su klo 11 - 16

Avajaiset 2.11. klo 18 - 20
Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, Tampere

KORU on kansainvälinen korutaiteen trienaali, joka järjestetään nyt kuudetta kertaa. Korutaideyhdistys ry:n organisoima näyttely kokoaa yhteen laajan kattauksen nykypäivän korutaidetta. KORU6-näyttely avautui yleisölle elokuussa Imatralla Imatran taidemuseossa ja se nähtiin lokakuussa Helsingissä Suvilahden Tiivistämössä. Tampereella Kulttuuritalo Laikussa KORU6-näyttely on esillä 25.11.2018 asti. KORU-tapahtumasarja on vuodesta 2003 lähtien toiminut merkittävänä korutaiteen edistäjänä ja kasvanut pienimuotoisesta kesätapahtumasta valtakunnalliseksi, kansainvälisesti vetovoimaiseksi sarjaksi.

KORU-näyttelyt ovat aina muodostuneet eri tavoin ollen välillä kutsunäyttelyitä tai rakentuen yhtenäisen teeman kautta. KORU6-näyttelyyn kutsuttiin 13 taiteilijaa 12 eri maasta. Näiden taiteilijoiden annettiin kutsua 2 mielenkiintoista tekijää omasta maastaan, jonka seurauksena, mukana näyttelyssä on kaikkiaan 39 taiteilijaa. Teokset käsittelevät yhteiskunnallisesti puhuttelevia aiheita esimerkiksi Jussi Järvinen nostaa esiin sarjassaan Soy Boy toksisen maskuliinisuuden ja Maria Nuutinen Beauty and the beast-sarjassa kaunistautumisen turhamaisuuden; “Kaunistautuminen ja plastiikkagirurgia ovat menneet niin pitkälle että kauniin sijaan näyttäydymme hirviöinä.” - Maria Nuutinen

Tapahtuman järjestää Korutaideyhdistys ry. Korutaideyhdistys ry on perustettu Lappeenrannassa vuonna 2005. Yhdistys toimii valtakunnallisesti ja sen tavoitteena on edistää ja tehdä tunnetuksi nykykorua taiteena ja muotoiluna Suomessa. Lisäksi päämääränä on parantaa suomalaisen korun tunnettuutta ulkomailla. Tavoitteidensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää näyttelyitä, esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia sekä tiedottaa alan tapahtumista.

Raotamme näyttelyn ovea mielellään ennakkoon toimittajille 2.11.2018, soita ja sovi aika tai laita mailia monelta pääset paikalle!

Lisätietoja:
Jenni Sokura, Korutaideyhdistyksen pj.  - 050 573 6892 – info@korutaideyhdistys.fi
Tiina Rajakallio - 050 534 8644 – koruevent@gmail.com
Tarja Tuupanen - 041 432 4973
www.koru6.fi
www.korutaideyhdistys.fi
Taphtumamme löytyy myös Facebookista ja Instagramista!

 

 

31.10.2018

Kantaesitys Kulttuuritalo Laikussa: Päiväkirjat kertovat nuoren miehen kasvutarinaa

Tamperelaiset Heikki Hattunen ja Janne Salmenkangas yhdistävät voimansa marraskuussa. Tenori Heikki Hattusen opinnäytekonserttissa (Sibelius-Akatemia, MuM) kantaesitetään Janne Salmenkankaan säveltämä ja Hattusen sanoittama laulusarja Ensimmäinen päiväkirja. Se on tehty mittatilaustyönä pariksi konsertin toiselle laulusarjalle, Leoš Janáčekin (1854-1924) Kadonneen päiväkirjalle (sävelletty 1917-1920). Tekstin kirjoituksessa Hattusta on avustanut Martina Roos.

Janáčekin laulusarjaa esitetään Suomessa hyvin harvoin. Nyt se esitetään alkukielellä eli tšekiksi. Teos kertoo Jan-nimisestä miehestä, joka tapaa mustalaisnaisen Zefkan, ja rakastuu tähän. Janáčekin omaperäinen musiikki kuvaa värikkäästi ja väkevästi nuoren miehen tuntoja: rakastumisen kiihkoa ja epävarmuutta uuden edessä.

Salmenkankaan teos toimii tälle esitarinana, joka kertoo lisää Janin suhteesta vanhempiinsa ja näiden toivomaan puolisoon, naapurin tyttöön. Tekstin kirjoittanut Hattunen korostaa esitarinassa Janin uskonnollisia ajatuksia, jotka kyllä näkyvät Janáčekinkin tarinassa. Hattusen suomenkielisessä libretossa on runsaasti lainauksia Raamatusta: Psalmeista, Sananlaskuista ja Evankeliumeista. ”Voisi sanoa, että nyt näiden kahden laulusarjan kokonaisuus kertoo nuoren miehen kasvusta. Kristillinen idealismi laajenee ymmärrykseksi siitä, että elämä voi myös yllättää ennakko-odotukset”, Heikki Hattunen pohtii.

Salmenkankaalta on tilattu runsaasti kuorosävellyksiä, sekä kamarimusiikkia. Hän debytoi tulevana jouluna musikaalisolistina, ja on toiminut apujohtajana Harjun Kamarikuorossa, Tampereen Oopperan kuorossa ja Filharmonisessa kuorossa. Hattunen on ensin opiskellut ortodoksiseksi kanttoriksi, ja tehnyt sitä työtä Tampereella. Viisi vuotta sitten ensimmäinen laulutunti Jaakko Ryhäsen luona koitui taitekohdaksi, ja siitä lähtien Hattunen on kehittänyt ääntään yksinlaulua ja oopperaa silmälläpitäen. Tampereen-opintojen huipentuma oli 2016 Kangasniemen laulukilpailun kolmas palkinto ja pääsy ainoana uutena opiskelijana Sibelius-Akatemian laulun maisteriohjelmaan. Sen jälkeen hän on tehnyt debyyttinsä niin Kansallisoopperassa, RSO:n solistina, kuin kaupunginorkesterien esittämissä kirkkomusiikkiteoksissakin. Hattusen syksyn konserttikalenterissa on myös Mozartin Requiem Tampereella ja Ivan Moodyn Passion and Resurrection Itä-Suomessa.

Konsertissa pianoa soittaa Sibelius-Akatemian lehtori, maailmankuulu Collin Hansen. Alttosolistina laulaa ruotsalainen mezzosopraano Ylva Gruen. Mukana on myös naistertsetti.

Tenori Heikki Hattunen: Päiväkirjat
opinnäytekonsertti

Janne Salmenkangas: Ensimmäinen päiväkirja (kantaesitys)
Leoš Janáček: Kadonneen päiväkirja - Zápisník zmizelého

Collin Hansen, piano
Ylva Gruen, mezzo
Tiia Maria Saari, Anna-Maija Oka, Ruut Mattila, tertsetti

Martina Roos, ohjaus


9.11.2018 klo 19 Kulttuuritalo Laikku, Tampere. Liput 20/15€ ovelta.

Lisätietoja: heikki.hattunen(at)ort.fi ja puh. 0407614679

Kuvassa asemmalla Janne Salmenkangas, oikealla Heikki Hattunen. Kuva: Matti Salmenkangas

Kuvassa vasemmalla Janne Salmenkangas, oikealla Heikki Hattunen.
Kuva: Matti Salmenkangas

31.10.2018

Tampereen Taidelainaamo esittelee: Miina Laine

Tampereen Taidelainaamo esittelee: Miina Laine 15.10–18.11.2018

Miina Laineen näyttely Kulttuuritalo Laikun käytävägalleriassa koostuu monotypian vedoksista. Näyttelyä pohjustavat teemat ihmisen ja luonnon suhteesta, sekä ympäristön kokemus osana ekspressiivistä ilmaisua.

”Työskennellessäni en ole käyttänyt apuna luonnoksia tai suoraa havaintoa, enkä näin ollen pyri esittävyyteen, vaan välittämään kokemuksen, tunteen. Monotypian parissa työskennellessäni teen usein töitä projektipohjaisesti: minulla on aika ja paikka, jotka määrittelevät työskentelyäni. Paikan kokemus on lähtökohtana, ja pajalla nämä kokemukset, muistot koetusta, siirtyvät laatalle. Moni asia, kuten oma mielentilani, minua ympäröivät ihmiset ja elämä yleensä, vaikuttavat siihen, minkälaisiin asioihin mieleni koettavassa maisemassa hakeutuu. Erityisesti minua viehättää liike ja erilaiset elämän rytmit.”

Taidelainaamo: Miina Laine

Tampereen taiteilijaseura
 

03.10.2018

Laikun Galleriassa 4.–27.10. Abstraktio – Tarton Pallas-taidekorkeakoulun näyttely

Abstraktio

Tarton Pallas-taidekorkeakoulun opettajien töiden näyttely tuo värikkään ja raikkaan tuulahduksen Kulttuuritalo Laikun Galleriaan lokakuun ajaksi.

Teokset on toteutettu maalauksina, valokuvina, installaatioina ja virtuaalisina ratkaisuna. Materiaaleista on käytetty esim. nahkaa ja tekstiilejä.
 
Abstraktio voidaan ajatella matkaksi, joka mahdollistaa paitsi spontaanin ilmaisun myös harkitun sommittelun. Näyttelyssä ovat edustettuna abstraktion eri ilmentymät; katsoja näkee taiteen tekijöiden älyllisiä etsintöjä, materiaaleihin ja värimaailmaan kätkettyjä tunteita sekä aistii assossiaatioita realistiseen ja epätodelliseen maailmaan.   

Abstraktia taidetta tulkitaan paitsi klassisena taidelajina myös ajattomana ja rajattomana mahdollisuutena. Pallas-taidekorkeakoulun perinteisiin on kautta sen historian kuulunut oppilaitoksen opettajien esiintyminen näyttelyissä. Virossa ja Suomessa yhtaikaa järjestettävä nykyisten opettajien ja opiskelijoiden näyttely Tartossa sekä opettajen näyttely Tampereella, on  ensimmäinen  tätä Pallas-taidekorkeakoulun perinnettä kunnioittava näyttely tällä vuosituhannella.  
1.elokuuta 2018 alkaen taidekorkeakoulu on ottanut käyttöönsä oppilaitoksen historiallisen nimen, Pallas-taidekorkeakoulu.
 
Vapaa pääsy.

Tarton Pallas-taidekorkeakoulun opettajien töiden näyttely Laikun Galleriassa 4.-27.10.
Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4

Lisätietoja: Maris Reinson maris.reinson(at)tampere.fi, puh. 0503727904

 

28.09.2018

Kulttuuritalo Laikussa Tampereen päivän tapahtumia 29.9.–1.10.

Tampere viettää 239-vuotispäivää maanantaina 1.10.2018. Kulttuuritalo Laikussa on paljon erilaisia Tampereen päivän tapahtumia lauantaista 29.9. maanantaihin 1.10. Ohjelmaa on Lastenkulttuurikeskus Rullassa, Kulttuurikahvila Laikussa, Musiikkisalissa sekä Luentosalissa. Tapahtumia on myös ulkona Laikun edustalla ja Laikunlavalla.

Lastenkulttuurikeskus Rulla tarjoaa mukavaa ohjelmaa lapsille lauantaina ja sunnuntaina. Minun Tampereen kartta! -työpajassa piirretään tai kirjoitetaan oma mielipaikka Tampereella. Rullan näyttelytilassa voi myös rakentaa tulevaisuuden Tampere -näyttelyä. Sunnuntaina Rullassa nähdään esitys Tarinateatteri: Kotikaupunkini. Esitys kutsuu lapset kertomaan tarinoita Tampereesta, siitä millainen on kaupunkimme omin sanoin kerrottuna. Millaista on asua Tampereella ja mikä tekee siitä kotikaupungin. Tarinateatteri on vuorovaikutteista teatteria, jossa yleisö pääsee kertomaan ja sen jälkeen näyttelijät esittävät kuultuja asioita ja tarinoita näyttämöllä.

Lauantaina Kulttuurikahvila Laikussa on tarjolla perinteinen englantilainen iltapäivätee herkkuineen. Cream Tea sisältää skonsseja kermalla ja hillolla, 5€, ja Afternoon Tea taas kurkkuleipiä ja skonsseja kermalla ja hillolla, 7€. Mestarileipuri Valerie Kalves myös esittelee skonssien tekoa Luentosalissa. Laikun edustalla ja Laikunlavalla on monenlaista ohjelmaa. When Tampere Day meets Chinese National Day -tapahtumassa on muun muassa valokuvanäyttely, ruokakojuja, taidetta ja esittelypisteitä. Kello 13 Laikunlavalla esiintyy Voice of Finland -finalisti Wanqiu Long. Luvassa on myös muita musiikki- ja tanssiesityksiä. Musiikkisalissa esiintyy Tampereen Salonkiorkesteri ja Kulttuurikahvila Laikussa pääsee maistelemaan brasilialaisia ruokia. Ruoka-annoksen hinta on omantunnon mukaan 10–30€. Vielä illalla Laikun pihalla voi seurata Videokanava presents: Resolution/Kumous -videonäytöksiä, joissa käsitellään yhden miehen / naisen vallankumousta, kansalaisaktivismia ja muutosta. 

Laikunlavan edustalla voi sunnuntaina kokeilla sähköpyöriä, lastenkuljetuskärryjä tai isommille lapsille sopivia peräpyöriä. Kulttuuritalo Laikun Musiikkisalissa nähdään sunnuntaina teatteriesitys Myöhästynyt hääyö. Eliisa-teatteri esittää Mika Waltarin romanttisen ja hupaisan komedian, jossa mies herää juhlitun yön jälkeen aamuun ja huomaa yllättäen menneensä naimisiin. Liput näytökseen ovat 20€ ja niitä saa ovelta 30 minuuttia ennen esitystä käteisellä.

Tampereen päivän tapahtumat jatkuvat vielä maanantaina, kun pirkanmaalaiset säätiöt esittäytyvät ja tarjoavat monipuolista ohjelmaa Laikussa Säätiöt tieteen ja taiteen tukena -tapahtumassa. Samalla on myös mahdollisuus keskustella pirkanmaalaisten säätiöiden edustajien kanssa, kysellä apurahoista ja tutustua tarkemmin säätiöiden toimintaan sekä Pirkanmaalla että valtakunnallisesti. Laikunlavalla taas keskustellaan Osallistavan sosiaaliturvan kokeilusta. Maanantaina pääsee myös tutustumaan Tampereen työllisyyspalveluihin, kun Duunibussi tulee Laikun edustalle. Bussi on kohtaamispaikka omaa työuraansa ja opiskeluitaan miettivälle.

Laikun kaikkiin Tampereen päivän tapahtumiin, jollei toisin mainita, on vapaa pääsy.


Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4

Lisätietoa ohjelmasta www.tampere.fi/tampereenpaiva.

Tapahtuman virallinen Facebook-tapahtumasivu löytyy nimellä Tampereen päivä.

Juhlatunnelmaan voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #tampereenpäivä.
 


 

28.09.2018

Laikun Studiossa 6.–28.10. Timo Bredenberg – Notworking

Laikun Studiossa:
Timo Bredenberg - Notworking
6. - 28.10.

Näyttely avoinna:
ti - pe klo 9 - 21
la - su klo 10 - 18

Vapaa pääsy!

Timo Bredenberg
Notworking

Timo Bredenberg (s. 1984) on tamperelainen kuvataiteilija, joka työskentelee erityisesti digitaalisten medioiden parissa. Bredenberg on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2012. Hänen teostensa aiheita ovat olleet moninaiset verkkokulttuurit, -yhteisöt, -liikkeet ja -ilmiöt.

Kulttuuritalo Laikun Studiossa on esillä käsitteiden verkko, työ ja tarpeettomuus ympärille rakennettu teoskokonaisuus Notworking. Bredenberg pohtii teoksissaan verkkoyhteiskunnan materiaalista ja ideologista perustaa ja kestävyyttä. Näyttelyn teokset hyödyntävät vanhentuneita verkkolaitteita kuten puhelimia ja laajakaistamodeemeita. Teosten tulevaisuuskuvitelmissa älylaitteet etsivät merkitystään ihmisen jälkeisessä maailmassa.

-

Timo Bredenberg
Notworking

Timo Bredenberg (b. 1984) works and lives in Tampere, Finland. In his work he has explored internet communities and movements using methods from found footage cut-up to virtual derivé. Recently he has been interested in network economies, their material pre-conditions and underlying algorithms.

Bredenberg has built exhibition ‘Notworking’ around concepts of network, work and obsolescence. On display are media art installations where obsolete network devices
such as smartphones, modems and vacuum bots, reside in imaginary post human world.
 

29.08.2018

Hannamari Matikaisen näyttely avautuu Laikun Studiossa 1.9.

Uskaltakaa ihastua

Hannamari Matikainen on tamperelainen kuvataiteilija, joka työskentelee erilaisin vedostusmenetelmin sekä maalaten. Riippumatta välineestä Matikainen käsittelee pitkälti samoja inhimillisyyden ja empatian teemoja. Monotypioiden estetiikka on astetta rujompaa, kun taas pigmenttivedoksissa ja maalauksissa on sijaa myös dekoraatiolle.
Matikaisen teoksissa pääosassa on melkein aina mielikuvituseläin, satuolento, jonka osalta lajinmäärittely tai biologiset yksityiskohdat ovat täysin toisarvoisia. Sukupuolettomat ja iättömät hahmot kutittavat meistä esiin empatiaa täysin universaalilla tavalla. Matikaisen teosten ymmärrettävyys ei ole sidoksissa kulttuurin ja asuinpaikkaan.
Matikainen tekee söpöjä otuksia ja maailmassa on aina sijaa söpöydelle. Teosten äärellä voi kuitenkin esittää kysymyksen siitä, miksi erilaisuus ja vajaavaisuus herättävät meissä sympatiaa ja jopa empatiaa, kun kyseessä on eläin, vaikka ihmisen kohdalla erilaisuus koetaan usein vieraannuttavana. Matikaisen teoksissa söpöys ja rujous kulkevat käsi kädessä, ja joskus hämmentävänkin muotopuolet otukset tuntuvat keräävän ihmisiltä ihastusta nimenomaan söpöytensä takia.

Teosten visuaalinen kieli on tunnistettava ja omaleimainen. Matikaisen kädenjäljen oppii tuntemaan nopeasti, eikä Matikainen arkaile hyödyntää kuvitustaiteen keinoja luodessaan omaa yhtenäistä maailmaansa. Vaikka hänen teoksissaan on harvoin tarinaa tai tapahtumaa, on hänen luomansa maailma kokonaisuudessaan tarina. Se on kokonaistaideteos, joka karttuu kuva kuvalta piirtäen esiin kertomuksen yhteisöstä: vaihtoehtoisesta maailmasta, missä jokainen otus on tasa-arvoisesti erilainen ja yhtä lailla esillä.
Monotypioiden ja maalausten visuaalinen ero on selvä, mutta kiinnostava yksityiskohta on se, miten monotypioiden jälki on välillä hyvinkin maalauksellista, kun taas maalauksista löytyy piirroksellisia elementtejä. Viiva piirtää välillä esiin hahmon kasvot, välillä se luo taustalle koristeellista pintaa.

Yksi keskeinen vetoava tekijä Matikaisen teoksissa on hahmojen usein ymmyrkäisinä toljottavat silmät. Ne ovat kuin säikähdyksen jäljiltä, tai tietoisen vetoavina odottamassa sympatiaa ja rapsutuksia. Matikainen ei häpeile suoraviivaista tunteisiin vetoamista vaan pikemminkin tekee sen röyhkeästi. Iso osa teosten kertomusta, koko otusparven kohtaloa on lähteä ihmisten matkaan. Ne ovat taideteoksia, mutta ne ovat myös lemmikkejä, jotka herättävät halun omistaa ja halun rakastaa.
Tämä ei ole pieni asia eikä pieni sisältö, kun puhutaan kuvataiteesta. Se on merkittävä kokemus katsojalle ja se saattaa parhaassa tapauksessa olla paljon pitkäkestoisempi kuin taidekokemus yleensä. Matikaisen teoksista on helppo pitää, rohkeimmat uskaltavat ihastua syvästi.

Veikko Halmetoja

29.08.2018

Porrasremontin loppu häämöttää

Kulttuuritalo Laikun ulkoportaikon remontti alkaa tulla päätökseensä. Syynä korjauksen aikataulun venymiseen oli portaiden huomattavasti heikompi kunto, mikä vaati ennakoitua enemmän korjaus- ja vahvistustöitä. Syyskuun alusta Laikun pääsisäänkäynti voidaan kuitenkin ottaa taas käyttöön ja taloon pääsee jälleen sisälle tuttuun tapaan etuovesta.

Myös Kulttuurikahvila Laikku palaa syyskuun ensimmäisestä viikosta alkaen kesäajasta normaaleihin aukioloaikoihin ja on avoinna taas ti - pe klo 9 - 21 ja la - su klo 10 - 18. Kulttuurikahvilan herkullista lounasta tarjoillaan arkipäivisin klo 11 - 15, jolloin valikoimasta löytyy päivän keitto hintaan 6,50 € sekä salaatteja hintaan 6,90€. Lounaaseen kuuluu lisäksi talon leipää tai gluteenitonta leipää sekä juomana vesi.

13.07.2018

Laikun kahvila kesätauolle 16. - 29.7.

Kulttuuritalo Laikun kahvila kiittää hyvin sujuneesta keväästä ja alkukesästä! Heinäkuussa 16. - 29.7. kahvilan henkilökunta lomailee ja kahvila on suljettuna. Kokoustarjoiluja toteutetaan myös loman aikana.

02.07.2018

Argentiinalaista tangoa Laikun Studiossa

Laikun Studioon saadaan heinäkuuksi tanssia ja tunnelmaa, kun argentiinalaisen tangon yhdistys Tango aMoroso ry järjestää yhdessä Kulttuuritalo Laikun kanssa neljänä lauantaina 7.–28.7 kaikille avoimet ja ilmaiset tilaisuudet opetella argentiinalaista tangoa.

Iltapäivä alkaa Laikun Studiossa klo 14.30–15.30 tutustumistunnilla, jolle voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista, tanssiparia tai aikaisempaa kokemusta. Klo 15.30–17.30 on vuorossa rento iltapäivämilonga eli argentiinalaisen tangon tanssit, jossa DJ soittaa perinteistä tangomusiikkia. Myös milonga on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.

Laikku on avoinna heinäkuussa tiistaista lauantaihin klo 10–18. Laikun pääportaikko on remontissa heinäkuun ajan, jolloin sisäänkäynti taloon tapahtuu Laikunlavan puoleisesta päädystä, esteettömän sisäänkäynnin ovesta.

Tervetuloa tutustumaan argentiinalaiseen tangoon!
 

28.06.2018

Laikun pääportaat kunnostetaan

Kulttuuritalo Laikun pääsisäänkäynnin kiviset portaat tarvitsevat huoltoa. Ulkoportaat kunnostetaan heinäkuussa alkavassa remontissa, jolloin työmaa-alue rajataan aidoilla. Kunnostustöiden aikana sisäänkäynti Laikkuun tapahtuu talon Laikunlavan puoleisesta päädystä, esteettömän sisäänkäynnin kautta. Kunnostuksen arvioidaan kestävän koko heinäkuun, mutta huono sää saattaa venyttää töitä elokuun puolelle asti. Laikun palvelut sekä tilat ovat käytössä normaalisti koko porrasremontin ajan. 

Heinäkuussa esimerkiksi Laikun Galleriassa on esillä lyhytelokuvia Haiharan taidekeskuksen KERRONTA-teemanäyttelyyn liittyen, Musiikkisalissa pääsee katsomaan Teatteri Reaktion koko perheen musiikkiteatteria, Studiossa opetellaan Tango aMoroso ry:n opastuksella argentiinalaisen tangon askelkuvioita ja ulkona Laikunlavalla jatkuvat Puistokonsertit.

Heinäkuussa Laikku on auki tiistaista lauantaihin klo 10 - 18. Lastenkulttuurikeskus Rulla on heinäkuun kesätauolla, mutta aukeaa jälleen lauantaina 4.8. klo 10.
 

11.06.2018

Runot koristavat Laikun seiniä

Kulttuuritalo Laikussa on esillä nykyrunoutta ympäri taloa. Runoja on niin seinissä kuin ikkunoissakin, joten vaikkapa kahvilassa istuskellessa tai hissillä liikkuessa voi samalla tutustua nuorten tamperelaisten runoilijoiden teksteihin. Suurin osa runoista on julkaistu kolmen viime vuoden aikana, ja Laikussa ne ovat esillä syyskuun loppuun asti. Tekstejä on viideltä runoilijalta: Vesa Etelämäeltä, Jonimatti Joutsijärveltä, Raisa Jäntiltä, Pekka Kytömäeltä ja Solina Riekkolalta.

21.05.2018

Laikun Studioon haetaan toimijaa heinäkuuksi avoimella haulla

Laikun Studio vapautui heinäkuuksi ja se luovutetaan maksutta käyttöön esimerkiksi taiteelliseen työskentelyyn / työtilaksi, yhteisölliseen toimintaan, yleisölle avoimeen kulttuuri ja taidetoimintaan tai muuhun talon profiiliin sopivaan käyttöön yhdelle tai usealle toimijalle 25.6. - 27.7.2018. Tilaa ei ensisijaisesti myönnetä näyttelykäyttöön kyseisenä aikana. Noin 100 neliön tila on korkea ja suorakulmion muotoinen. Ripustaminen onnistuu seinille. Laikun tekniikkaa on käytettävissä. Laikku on avoinna heinäkuussa tiistaista lauantaihin klo 10 - 18 mutta käyttöoikeutta voidaan myöntää tapauskohtaisesti myös aukioloaikojen ulkopuolelle. Talon pääportaikko on remontissa heinäkuun ajan, jolloin sisäänkäynti tapahtuu Laikun esteettömältä sisäänkäynniltä Laikunlavan puoleisesta päädystä.

Mitä sinä tai työryhmäsi tekisi tilassa? Lähetä kuvaus ja suunnitelma tilan käytöstä 3.6. mennessä osoitteeseen kulttuuri@tampere.fi otsikolla ”Kesästudio”. Tilan käyttöönsä saava toimija valitaan ideoiden perusteella 8.6. mennessä. Kulttuuripalvelut pidättää oikeuden neuvotella ehdottajien kanssa idean tarkemmasta toteutuksesta.

Lisätiedot: Jaakko Laurila, 050 523 2134

08.05.2018

Laikun toukokuussa konsertteja lähes päivittäin

Kulttuuritalon toiminta on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Laikussa on vieraillut keskimäärin 200 henkeä päivittäin. Toukokuussa syitä vierailuun on kahvilan ja näyttelyiden lisäksi paljon: Musiikki- ja Luentosalissa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia lähes päivittäin. Suurin osa tilaisuuksista on maksuttomia.

Jos et ole jo tutustunut uuteen kulttuuritaloon niin nyt on hyvä hetki! Tervetuloa Laikkuun!

Tutustu tapahtumiin >

17.04.2018

Kulttuurikarnevaali käynnistää Laikun ja Rullan toiminnan 28.4.

Vanhan kirjastotalon remontti on valmistunut aikataulussa. Rakennus avataan uudistuneena Kulttuuritalo Laikkuna kalustus- ja muuttotöiden jälkeen lauantaina 28.4. suuren avajaiskarnevaalin myötä. Tapahtumassa Laikku näyttää monipuoliset kasvonsa ja ottaa värikkäällä ohjelmallaan haltuunsa kulttuuritalon lisäksi ympäröivän puiston sekä kevään aikana remontoidun Laikunlavan klo 10−18.

 

Kaiken ikäisille suunnatussa tapahtumassa voi kohdata yleisön joukossa kulkevia sirkustaiteilijoita, liikkuvia taideteoksia ja satuhahmoja. Laikunlavalla ja Laikun Musiikkisalissa on luvassa konsertteja, tanssia ja esityksiä koko päivän. Esiintyjinä nähdään mm. Paleface, etno-Emma-voittaja Maija Kauhanen, lastenmusiikkiyhtye Orffit, Eila Roine, Nukketeatteri Taiga-Matto, Sorin sirkuksen lapset, Wärjäämön ja Vimmartin bändit Grilli ja Itämainen coctail sekä paljon muita. Iltapäivällä yleisöä tanssittaa Pispalan Sottiisi, Indian Dance Festival sekä Kehitysvammaisten tukiliitto.

Laikun pohjakerroksessa avautuvan Lastenkulttuurikeskus Rullan avajaisjuhlinnat alkavat Rulla-patsaan paljastuksella. Uusien tilojen ensimmäinen näyttely on Kulttuuritalo Valveen tuottama, värikäs ja mielikuvituksellinen Unikudelmia. Lisäksi avajaispäivänä voi tunnelmoida uudessa elämystilassa tai osallistua erilaisiin taidepajoihin. Pajoissa painetaan Rulla-kasseja, tehdään omia tarinoita kirjoihin sekä askarrellaan mielikuvituksellisia hahmoja Puisevan puun asukkaiksi.

Laikun avajaisissa ei tarvitse vain katsoa, vaan tekemään pääse myös itse: pihaan nousee sirkusteltta, jossa pääsee opettelemaan erilaisia temppuja ohjaajien kanssa ja Laikunlavan läheisyyteen rakentuu graffitipiste, jossa jokainen pääsee kokeilemaan katutaidetta luvallisesti ja turvallisesti. Taide-, draama- ja laulupajoihin pääsee osallistumaan sekä talossa että puistossa.

Laikun avaavat juhlallisesti entinen kirjastonjohtaja Tuula Martikainen sekä menneisyydestä tähän päivään matkannut Emil Aaltonen Auvo Vihron esittämänä.

Avajaisilta jatkuu klo 18−22 Avajaisten jatkoilla, jolloin puiston ottaa haltuun Pirkanmaan Kaarikoirat.

Yleisöä ohjeistetaan tulemaan paikalle käyttäen julkista liikennettä tai pysäköimään keskustan parkkiluoliin. Tapahtuma-alue on savuton ja päihteetön. Osassa ulko-ohjelmanumeroista on säävaraus. Sisätiloissa järjestettäviin esityksiin ja toimintaan mahtuu rajallinen määrä yleisöä ja sisäänpääsyä voidaan joutua rajoittamaan. Laikun esteetön sisäänkäynti tapahtuu Laikunlavan puoleisesta päädystä. Rullan pääsisäänkäynti ja vaunuparkki sijaitsevat rakennuksen teatterinpuoleisessa päädyssä.

23.03.2018

Kulttuuritalo Laikku avataan 28.4.

Vanhalle kirjastotalolle rakentuvan Kulttuuritalo Laikun avauspäivä on varmistunut. Uudistuneen taiteen ja tapahtumien keskuksen toiminta käynnistyy lauantaina 28.4. suuren avajaistapahtuman myötä. Avajaiset starttaavat myös kevään aikana remontoitavan Laikunlavan tapahtumakauden.

Kulttuuritalo Laikku on jatkossa avoinna kuutena päivänä viikossa lähes aamusta iltaan. Talon näyttelyissä ja pääaulaan rakentuvassa kulttuurikahvilassa voi vierailla aina ovien auki ollessa. Tapahtumia ja vaihtuvaa kulttuuriohjelmaa on tarjolla useana päivänä viikossa. Ohjelmistoa tuotetaan yhdessä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa. Kevään ja kesän tapahtumat ja näyttelyt julkaistaan huhtikuussa.

Finlaysonilla sunnuntaina 28.1. ovensa sulkeva Lastenkulttuurikeskus Rulla muuttaa talon pohjakerrokseen ja palvelee perheitä jatkossa uusilla aukioloajoilla. Yleisön toiveesta uuteen Rullaan pääsee vierailulle päiväaikojen lisäksi keskiviikkoiltaisin. Päiväkoti- ja koululaisryhmille on varattu omat vastaanottoajat. Uusi Rulla saa Laikun pohjakerroksesta aiempaa suuremmat ja monipuolisemmat tilat.

Rullan lisäksi taloon muuttaa omakielistä neuvontaa tarjoava Maahanmuuttajainfo Mainio sekä lukuisista yhdistyksistä koostuva Kansainvälinen toimintakeskus. Talon kolmannessa ja neljännessä kerroksessa sijaitsevat jatkossa kokous- ja tapahtumatilojen lisäksi Järjestöhautomon, Pispalan Sottiisin, sekä taloa ja puistoa isännöivän Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen toimistot.

 

Lisätietoja

Koordinaattori

Jaakko Laurila

puhelin 050 523 2134

sähköposti Jaakko.Laurila@tampere.fi

 

Tiedustelut tiloista

Kulttuuripalvelut

sähköposti kulttuuri@tampere.fi

puhelin 040 806 2330