Ajankohtaista


16.09.2022

Elämä on täynnä juhlaa Valokuvakeskus Nykyajan näyttelyssä

Kulttuuritalo Laikun Galleriaan tulee nähtäville Valokuvakeskus Nykyajan valokuvanäyttely, jonka teemana on juhlat. Näyttely on yksi kolmesta Valokuvakeskuksen 40-vuotisjuhlanäyttely-kokoelmaa, johon osallistui 24 valokuvataiteen ammattilaista omilla näkemyksillään ”Elämä on juhla” -aiheesta. Kaksi muuta näyttelyä, Kutsut ja Jatkot, tulevat esille Nykyajan omiin tiloihin.

Laikun kootussa näyttelyssä juhlitaan elämää ja aikaa. Tähän avoimen haun kautta toteutettuun näyttelykokonaisuuteen saivat tarjota töitään kaikki valokuvan ammattilaiset, ja hakemuksia tulikin valtava määrä. Yli sata taiteilijaa tarjosi töitään esille laitettaviksi ja tuosta mielenkiintoisesta ja ilahduttavan moniäänisestä kuvatulvasta poimin lopulta 24 tekijän teokset tähän näyttelyyn.

Laatimani näyttelykutsun otsikko ”Elämä on juhla” antaa suuntaa sille, millaisia teoksia näyttelyyn etsin. Elämä on liikettä ja muutosta, jatkuvaa syöksyä ajassa siihen asti, kunnes se loppuu. Yksi valokuvan supervoimista on sen kyky pysäyttää aika ja liike keskellä elämää, tehdä muutos näkyväksi, irrottaa hetkiä ajan virrasta. Kun tällaisen hetken nostaa tarkemmin tarkasteltavaksi, saattaa ymmärtää elämän ihmeen ja arvon, tässä virrassa uimisen ihanuuden.

Etsin teoksia tai teoskokonaisuuksia, joissa näkyy elämä. Rikas, rakas, rämä elämä, ihmiselämä, eläimellinen meno tai mikä tahansa elämän ilmentymä, jonka äärelle katsojan olisi hyvä pysähtyä. Elämän hauraus ja kauneus, hulluus ja sattumanvaraisuus, iloisuus ja traagisuus, arkisuus ja loisto. Tällaisten asioiden perään kyselin ja todellakin sain mitä tilasin!

Tässä näyttelyssä on esillä uusia ja vanhoja teoksia, yksittäisiä kuvia ja kuvasarjoja, dokumentaarista valokuvaa ja hyvinkin vahvasti manipuloituja kuvia, mutta niitä kaikki yhdistää yksi asia, ne herättivät minussa jonkun tunteen tai oivalluksen, sysäsivät ajatukseni liikkeelle. Näyttelyyn tarjotussa teoksissa oli selvästi havaittavissa muutamia toistuvia teemoja, elämänvirran alitajunta, kun tapaa pulpautella sisältöään nähtäväksi usein juuri taiteilijoiden kätten kautta. Tarjonnan perusteella pinnalle pyrkivät nyt pohdinnat ihmisen ja luonnon suhteesta ja ihmisen suhteesta omiin tekoihinsa, omaan historiaansa. Samoja teemoja hiukan eri kulmista lähestyvät teokset pääsevät Juhlat-näyttelyssä kommunikoimaan toistensa kanssa.

Koska kunnon juhlissa nauru on aina läsnä, olin ilahtunut siitä, että näyttelyyn tarjotuista teoksista löytyi myös huumoria. Synkempien teemojenkin sisäistäminen helpottuu, jos välillä saa hörähtää, ääneen tai ääneti, mutta ilosta voimaa ammentaen.

Toivon, että näyttelystä ulos astuessaan jokainen katsoja muistaisi pienen hetken iloita ja juhlia sitä ihmettä, että on saanut mahdollisuuden elää.

Teksti: Johanna Vuoksenmaa ja Linda Castrén

Näyttelyn taiteilijat: Jenny Albrecht, Eino Ansio, Petri Blomqvist, Joshua Cockroft, Jonne Heinonen, Jitka Hirvelä, Touko Hujanen, Utu-Tuuli Jussila, Matleena Jänis, Heli Kaskinen, Jaakko Kilpiäinen, Leena Lehti, Susanna Lyly, Jana Machackova-Oey, Susanna Myllylä, Rasmus Mäkelä, Maria Mäki, Heidi Piironen, Anu Plym, Sari Poijärvi, Jussi Puikkonen, Antti Sepponen, Heidi Strengell ja Jukka Tilus.

Valokuvakeskus Nykyaika: Juhlat
Kulttuuritalo Laikun Galleriassa 17.9.–9.10.2022.

Avoinna ti-pe 9–21, la-su 10–18.