FANNY VARJO: SYKLI

25.2.-02.04.2023 | 00:00-00:00 Järjestäjä: Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikköSijainti: Studio

Kuvaus

FANNY VARJO: SYKLI

Kulttuuritalo Laikun Studiossa 25.2.-2.4.2023

Näyttely käsittelee ristiriitoja elämän kiertokulun kauneudesta ja sen raadollisuudesta. Materiaalien sisältämät merkitykset ja niiden yhdistelmistä syntyvät jännitteet ovat työskentelyn keskiössä.

Ympäristö kaikessa uskomattomuudessaan saattaa vaikuttaa usein luonnottomalta. Se on täynnä syklisyyttä, hallintaa, sekä tasapainoa – toisaalta niiden rankkaa horjuntaa. Veistosten keholliset piirteet jättävät tilaa tulkita teoksia luonnossa esiintyvän hallinnan lisäksi myös ihmisten välisten dynamiikkojen ja valta-asemien kautta.

Materiaalisuus ja muoto ohjailevat vahvasti Varjon työskentelyä. Ruumiillisten veistosten pohjana toimii puu, jonka pinta on maalattu ja siihen on liitetty värjättyjä hiuksia, silikonia ja yksityiskohtia polymeerimassasta ja keramiikasta. Varjo on kiinnostunut luomaan materiaalien välille ristiriitaisia jännitteitä; teoksissa yhdistyy söpö ja ällöttävä. Veistosten pintoja on osittain myös työstetty silikonilla, joka maalatun ja työstetyn pinnan päällä vie syvemmälle ruumiillisuuteen. On mielenkiintoista, kuinka katsoja kohtaa tällaisen ristiriitaista informaatiota kantavan elementin, millaisia tuntemuksia se herättää ja miksi. Usein se houkuttelee jopa tutkimaan lähempää. Olennot ovat sijoitettu metallirakenteisiin, joka saattaa herättää kysymyksiä hallinnasta ja vallasta.

Fanny Varjo (s.1995) on äskettäin Helsinkiin asettunut kuvataiteilija, joka työskentelee pääosin kuvanveiston ja installaatiotaiteen parissa. Teoksissa toistuvia teemoja ovat luonnon ja elämän ihmeellisyys, sattumat, valta-asemat sekä luonnon ja ihmisen välinen jännite. Teemat saattavat olla myrkyllisiä, mutta veistoksissa on aina mukana myös huumoria ja iloa. Varjo valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2021 Turun Taideakatemiasta. Valmistumisen jälkeen taiteilijan teoksia on ollut esillä monissa ryhmänäyttelyissä, viimeisimpänä Helsingin Luonnontieteellisessä museossa ja Turun Taidehallissa. Viime vuonna hän työskenteli Serlachius residenssissä Mäntässä ja Cité Des Arts residenssissä Pariisissa. Sykli on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Tampereella. Hän on Turun Taiteilijaseuran ja Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsen.

Kiitos Alfred Kordelinin säätiö ja Taiteen edistämiskeskus työskentelyn tukemisesta .

Avoinna ti-pe 9-20 ja la-su 10-18. Vapaa pääsy!

Yhteystiedot:
www.fannyvarjo.com
fannyvarjo@gmail.com
Instagram: @fannyvarjo

Irma Puttonen
Johtava koordinaattori
050 553 8673
irma.puttonen@tampere.fi

Vapaa pääsy

Jaa:

FANNY VARJO: SYKLI