Petra Vehviläinen: ~ paraskenion

14.1.-19.02.2023 | 00:00-00:00 Järjestäjä: Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikköSijainti: Studio

Kuvaus

Installaatio poisheitetystä, rytystä ja virheestä, antiikin tragedioiden ja tragedianäyttämön kehyksissä.Antiikin tragedioissa keskeistä on kokemus olemassaolon kauhistuttavasta luonteesta, sille antautumisesta esteettisen muodon turvissa ja säälin ja kauhun tunteiden kautta tapahtuvasta puhdistautumisesta. Minua pysäyttävät tragedioissa vääjäämättömyyksinä esitettävät kaoottiset näyt ja still-kuvat, joissa aivonesteet valuvat rantakiville, veitset lävistävät kehoja, tragedian puolijumalalliset sankarit kiedotaan myrkkyviittaan tai revitään kappaleiksi, hukutetaan, tulevat sokaistuiksi tai hulluiksi, ja se että kaikki tapahtumat on kiedottu etäännytettyyn kauniiseen ja esteettiseen muotoon kertoen - ei näyttäen. Kehot, joita tragedioissa säälimme ovat myyttisiä, eivät psykologisia ihmishahmoja, osa todellisuutemme alkutahnaa. Minua kiehtoo antiikin runneltujen kehojen materiaalisuuden rinnastaminen aikamme hylättyyn materiaan. Ja tragedioissa esiintyvä asioiden kietominen, tukahduttaminen ja rikkirepiminen, raastaminen.

Tragedioissa esiintyy voimia, jotka muokkaavat olemassaoloamme: dionyysisia tuhoavia, upottavia ja huumaavia voimia yhtälailla kuin apollonisia yksilöiviä, rajoja piirtäviä ja kokemusta estetisoivia voimia. Teoksessa tarkastelen näiden voimien suhdetta ylijäämämateriaaleista rakententuviin abstrakteihin veistosolioihin. Installaatio koostuu saatavilla olevista ja löydetyistä materiaaleista kuten perheemme vanhoista lakanoista ja romuraudasta, sekä kipsistä. Paraskenion tarkoittaa antiikin Kreikan sivunäyttämöä, joka sijaitsi näyttämön (skene) edessä ja toimi myös varastona. Skene on näyttämön takaosan rakennelma, jonka suojissa tragedioiden väkivaltaisuudet tehtiin, ja jonka oviaukot toimivat rajatiloina toismaailmallisen ja tämänpuoleisen välillä.

Teos tarkastelee väitettä antiikin Kreikasta “koko länsimaisen kulttuurimme kehtona”. Se katselee tämän väitetyn kulttuuriperinnön läpi tämän päivän “lännen” tuhlailevaa ja traagista materiaalisuhdetta. Pohdin millaisia voisivat olla tälle materiaalisuhteelle ja nykyhetkelle perustetut traagiset näyttämöt ja alttarit.

Petra Vehviläinen on helsinkiläinen kuva- ja esitystaiteilija. Hänen taustansa on teatteriohjauksessa, mutta valmistuttuaan 2013 Teatterikorkeakoulusta hän on työskennellyt monitaiteisesti kohden sisältöjä ja aiheita, jotka nousevat posthumanistisesta ja ekofeministisestä ajattelusta, empatiasta ja paikallisuudesta. Hän on tehnyt teoksia kaupunkitilaan, luontoon, gallerioihin sekä erilaisille sosiaalisen median alustoille. ~ paraskenion jatkaa ja syventää hänen töilleen ominaisia solmimisen, kutomisen ja harsimisen praktiikoita, joissa hylätyt ja/tai löydetyt objektit muodostavat tilallisia kudelmia ja verkostoja ja kietoutuvat ajattelun prosesseihin.

Kuva taiteilijan työhuoneelta.

Avoinna ti-pe 9-20 ja la-su 10-18.

Vapaa pääsy

Vapaa pääsy

Jaa:

Petra Vehviläinen: ~ paraskenion