ARJA KÄRKKÄINEN: MAUVAISE FOI – TAVANOMAINEN ITSEPETOS II

14.1.-19.02.2023 | 00:00-00:00 Järjestäjä: Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikköSijainti: Galleria

Kuvaus

Arja Kärkkäisen työskentelylle on oleellista laaja tekniikoiden kirjo. Hänen näyttelynsä koostuu perinnettä uudistavista digitaalisesti kudotuista kuvakudoksista. Materiaaleista osa on kokeellisia: kumia, siimaa ja lahjanarua.Mitä on valita maailmassa, jossa mahdollisuuksien horisontti aukeaa loputtomiin?Mauvaise Foi – Tavanomainen Itsepetos II on kaksiosaisen näyttelysarjan toinen osa. Perinnettä uudistavat, digitaalisesti kudotut kuvakudokset on toteutettu yhteistyössä Alankomaissa sijaitsevan TextielLab:n kanssa vuosina 2021-2023. Teosten materiaaleista osa on kokeellisia: kumia, siimaa ja lahjanarua.

Sarjan nimi Mauvaise Foi viittaa Jean-Paul Sartren termiin objektiksi tekeytyvästä toimijasta, joka valinnan vaikeuden edessä kieltää valinnan olemassaolon. Taiteilijan vapaa suomennos Tavanomainen itsepetos viittaa ilmiön arkipäiväiseen luonteeseen. Teossarja kuvaa päätösvaltaa ja ulkopuolisia vaikuttimia. Sen lähtökohtina ovat olleet pyhän ja saavutuksen kokemukset, mutta ennen kaikkea ihmissuhteiden monimutkaisuus. Sarjan toistuvia teemoja ovat kerääntyminen ja piilottaminen, jotka ilmenevät teosten mytologisessa kuvastossa, muotokielessä ja symboliikassa.

Taiteilijan työskentelyn mahdollistaa Taiteen Edistämiskeskus. Teosten toteutusta ovat tukeneet Paulon Säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto.

Arja Kärkkäinen (s. 1986) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka monialaisten teosten lähtökohtina ovat useimmiten arki ja toisteisuus. Kärkkäinen työstää perinteisiä materiaaleja kuten betonia ja tekstiiliä luoden omanlaisiaan työskentelymetodeja. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista muotoilijaksi (AMK) sekä kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta. Tällä hetkellä Kärkkäinen osallistuu Kuvataideakatemian julkisen taiteen asiantuntijan erikoistumiskoulutukseen (2022-23). Kärkkäinen on opiskellut digitaalista kudontaa Bergenin taide- ja muotoiluakatemiassa Norjassa vuosina 2017 ja 2019.

Avoinna ti-pe 9-20 ja la-su 10-18.

Vapaa pääsy

Vapaa pääsy

Jaa:

ARJA KÄRKKÄINEN:    MAUVAISE FOI – TAVANOMAINEN ITSEPETOS II