Tiitu Takalo: Elämän rajallisuus

30.10.-21.11.2021 | 00:00-00:00 Järjestäjä: Tiitu TakaloSijainti: Studio

Kuvaus

Kulttuuritalo Laikun Studion näyttelyssä kuvataiteilija Tiitu Takalo käy läpi henkilökohtaista sairastumistaan. Hän tutkii elämän rajallisuuden ja hetkellisyyden sekä katoavaisuuden teemoja aiheesta kertovan sarjakuvataiteen ja muun kuvantekemisen kautta.

Joulukuussa 2015 sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo sai yllättäen äkillisen lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon. Hän oli 38-vuotias. Maassamme sairastuu vuosittain 25000 ihmistä aivoverenkiertohäiriöihin, noin 68 ihmistä joka päivä. Lukinkalvonalaiseen aivoverenvuotoon sairastuu 1300 ihmistä joka vuosi, eli noin 25 ihmistä viikoittain. Kuolleisuus on suuri, sillä noin puolet siihen sairastuneista menettää henkensä lähes välittömästi.

Takalo ei kuitenkaan kuollut. Hän sai konkreettisen muistutuksen elämän rajallisuudesta. Vuosi sairastumisen jälkeen Takalo alkoi julkaista verkkosarjakuvaa kokemuksistaan. Se sai nimekseen Memento mori, mikä on suomennettuna kutakuinkin ’muista kuolevaisuutesi’. Liki 230-sivuinen sarjakuvakirja ilmestyi kokonaisuudessaan kustannusyhtiö WSOY:n julkaisemana vuonna 2020.

Takalo on koulutukseltaan kuvataiteilija. Viimeiset kaksikymmentä vuotta hänen pääsääntöisenä taiteellisen itseilmaisun välineenään on toiminut sarjakuva eri muodoissaan. Elämän rajallisuus - näyttelyssä on esillä sarjakuvaoriginaaleja Memento mori -sarjakuvasta. Keskiössä ovat sairastumisen ja toipumisen kokemukset. Näyttelyssä on esillä myös muilla tekniikoilla toteutettuja teoksia.

Takalo on yksi Sarjakuva-Finlandia-palkinnon 2021 voittaneen, Pauli Kallion käsikirjoittaman Ammatti: käsikirjoittaja -teoksen (Suuri kurpitsa 2020) piirtäjistä sekä niin ikään yksi vuonna 2019 Finlandia-palkitun Sisaret 1918 -teoksen (Arktinen Banaani 2018) taiteilijoista. Urastaan sarjakuvataiteilijana Takalo palkittiin Puupäähattu-elämäntyöpalkinnolla 2017.

Takalon teos Minä, Mikko ja Annikki (Suuri kurpitsa 2014) voitti Sarjakuva-Finlandian ja Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015. Samana vuonna Takalo sai Tampereen kaupungin I luokan kultaisen ansiomitalin ansioistaan tamperelaisen kulttuurin hyväksi sekä myöhemmin joulukuussa aivoverenvuodon. Sen seurauksena hänet palkittiin huomaamaan elämän rajallisuus ja ainutkertaisuus.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Teoskuva: Tiitu Takalo

Vapaa pääsy

Jaa:

Tiitu Takalo: Elämän rajallisuus