Raisa Foster & Arna Valsdóttir: Hiljainen katse

2.10.-24.10.2021 | 00:00-00:00 Järjestäjä: Raisa Foster & Arna ValsdóttirSijainti: Galleria

Kuvaus

Pohjoismaisesta yhteistyöstä syntynyt installaatio Laikun Galleriassa

Islantilainen Arna Valsdóttir ja tamperelainen Raisa Foster ovat luoneet Kulttuuritalo Laikun arkkitehtuuriin kietoutuvan ääni- ja videoinstallaation. Näyttely kutsuu yleisön mukaan taiteilijoiden kokemalle aistimatkalle. Hiljainen katse on esillä Galleriassa 2.–24.10.2021.

Foster ja Valsdóttir tapasivat vuonna 2014 työskennellessään tanssin ja kuvataiteen vastuutaiteilijoina Pohjoismaisen kulttuurirahaston Pohjoinen valo -suurtapahtumassa. Menestyksekkään projektin jälkeen videotaiteilija Valsdóttir ja koreografi Foster halusivat jatkaa yhteistyötä ja etsiä uudenlaisia työskentelytapoja. Taiteellinen tutkimusmatka jatkui Islannissa syksyllä 2017 ja jälleen kesällä 2018.

– Matkustaessamme maan halki päätimme kommunikoida mahdollisimman paljon sanattomasti ja vain havaintoihimme luottaen, kertoo Valsdóttir, joka on tunnettu Islannissa erityisesti paikkasidonnaisista ja performatiivisista videoteoksistaan.

Foster ja Valsdóttir ovat jo aiemmissa teoksissaan käsitelleet kehon, liikkeen ja hiljaisuuden tematiikkaa sekä luonnossa että urbaaneissa ympäristöissä. Heitä yhdistää myös kiinnostus kosketuksen ja tuntoaistin tutkimiseen, olipa kyseessä sitten vuorovaikutus toisten elävien olentojen, luonnonvoimien, rakennusten tai maaperän kanssa.

– Annoimme vain aistien ohjata ja löysimmekin yhteisen työskentelyrytmin hyvin vaivattomasti, selittää Foster, joka on viime vuosina keskittynyt ekososiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksiin sekä taiteessaan että kasvatustieteellisessä tutkimuksessaan.

Taiteilijat tarkkailivat toistensa tapoja havainnoida ja tallensivat huomionsa kohteita videokameroilla. Sattumanvaraiset kohtaamiset sammaleen, kärpäsen, kukkulan, lehmän, kylpyammeen ja hylätyn kalatehtaan kanssa ovat näyttelyssä esillä katkelmina taiteilijoiden matkasta. Mosaiikkimainen kokonaistaideteos pyrkii luomaan yleisölle aistimaailman taiteilijoiden käymistä hiljaisista keskusteluista erilaisten ympäristöjen ja olentojen kanssa.

– Raisan havainnot antoivat minulle uusia näkökulmia itsestäänselvyyksinä pitämiini asioihin ja itselleni tuttuihin ympäristöihin, joihin en enää arjessani kiinnittänyt huomiota, Valsdóttir kuvaa.

Taiteilijat toivovat näyttelyn antavan yleisölle tauon arjesta tarjoamalla aistimatkan erilaisiin maisemiin ja uudenlaisiin kohtaamisiin.

Näyttelyä ovat tukeneet Icelandic Visual Arts Fund, Akureyri Cultural Fund, Icelandic Art Center ja Letterstedtska Foundation.

Kuva: Raisa Foster & Arna Valsdóttir:

Vapaa pääsy

Jaa:
Raisa Foster & Arna Valsdóttir: Hiljainen katse