On Disappearance

3.7.-24.07.2021 | 00:00-00:00 Järjestäjä: KakuSijainti: Galleria

Kuvaus

Näyttely On Disappearance rakentuu hetkittäisistä katoamisista, jälleennäyistä, läsnä - ja poissaolon aavistuksista, kohtaamisista – hiljaisuuden herättämistä ajoista ja tiloista, joiden rajoja emme aina pysty aistiemme puitteissa tavoittamaan. Rakennamme näistä yhtälöitä, milloin uniksi ja toiveiksi, milloin suojaksi ja pakopaikaksi. Luomme itsessämme tilan ja ajan, kohtaamisen mahdollisuuden, johon tarttua, kohdata mennyt ja oleva. Katoaminen voi olla yhteinen leikki ja seikkailu, joskus ainoa vaihtoehto, elinehto. Piilomme suojaa kohti tulevilta iskuilta, unohdukselta ja yksinäisyydeltä, kunnes jaksamme palata takaisin tähän hetkeen ja paikkaan.

Essi Maaria Orpanan Such is the Silence pohtii olemassaoloa ja identiteettiä, sekä sitä miten kehollisuus on yhteydessä aikaan ja paikkaan. Vaeltavat valokuva -ja videoteokset tutkivat tyhjää taloa ja pohtivat olemassa olemiseen ja muistoihin liittyviä kysymyksiä. "Kenen menneisyys on läsnä kun vietän aikaa taloissa, mitä huoneissa tapahtui sata vuotta sitten? Ajan kerroksellisuus vaanii huoneiden nurkissa ja saa mieleni levottomaksi. Pyrin saavuttamaan ajan ja tilan ristiriitaisen symbioosin tiloista teoksiini ja pohdin, miten koen paikkojen historian suhteessa omaan läsnäolooni."

Tyyni kuvaa Tiina Palolan henkilökohtaista suhdetta metsään. "Metsä on aina ollut minulle turvallinen paikka. Puissa on hiljaista voimaa, jolla on minuun suuri vaikutus. Metsä vetää puoleensa, rauhoittaa mieleni ja antaa ajatuksilleni suuntaa. Teokset kuvaavat ajatusten ja tunteiden tiukkaa punosta, joka auetessaan vapauttaa. Tavoittelen teoksissani tilaa, jossa tunteissa voi viipyä, mutta on myös mahdollista astua pois ja jatkaa matkaa."

Patricia Rodasin Unseen Circumstances koostuu kuudesta pitkällä aikavälillä syntyneestä sarjasta, jotka kaikki käsittelevät naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Palatakseen välivaltaisen suhteen aikaiseen mielentilaan Rodas on ravistellut kameraa tai potkaissut jalustaa vaikuttaen näin kuvan valotukseen, hän on tuonut väkivallan yksityiset kodin näyttämöt avoimeen luonnon maisemaan sekä manifestoinut palamaan sytytettyjen mekkojen myötä tilastoilta piiloon jäävää parisuhdeväkivaltaa. Uusimmissa sarjoissaan hän käsittelee omalakista toipumisprosessia väkivallasta.

Näyttely on avoinna Kulttuuritalo Laikun aukioloaikojen mukaisesti ti–la klo 10–18.

Kuva: Essi Maaria Orpana: The Invisible And Secret

Vapaa pääsy

Jaa:
On Disappearance