Maria Stereo – Posliinikoira Roi

9.1.-31.01.2021 | 00:00-00:00 Järjestäjä: Maria Heinonen ja Tampereen kulttuuripalvelutSijainti: Studio

Kuvaus

"Koin lapsuudessa pakahduttavaa tunnetta katsellessani 80-luvun Susikoira Roi -televisiosarjaa. Koiran ja ihmislapsen välinen ystävyys oli ainutlaatuista sielun kumppanuutta, josta me kaikki lapset haaveilimme. Mutta, minä en ole koskaan voinut omistaa koiraa, eläinpöly aiheuttaa allergiaa.

Elämä soljuu vääjäämättä eteenpäin ja on sidoksissa eri tasoisiin luopumisiin. Luopumiset rytmittävät elon kaarta, mutta kohdistavat silmiä lohdullisesti myös uuden äärelle. On askellettava hyväksymisen kuoppaiselle polulle.

Avaan näyttelyssäni sydämeni asioita, joita olen tehnyt viimeisen kahden vuoden ajan. Työmateriaalina käytän hajoittamiani posliini -ja keramiikkaesineitä, joista työstän koosteveistoksia ja mosaiikkireliefejä. Lisäksi näyttelyssä on esillä muutama pienehkö pronssiveistos ja videoteos."

Elissa Määttänen kirjoittaa Maria Stereon näyttelystä seuraavaa:

"Maria Stereon visuaalinen maailma on rokokoon, kitschin ja surrealismin täyteinen. Taiteellisen tuotannon läpi kuultaa vaikutteiden alkulähteet: esimerkiksi Versaillesin linna ja sen koristeelliset tapetit, pintamateriaalit, koristeet, esineet, ornamentit – samat kuviot ja muodot, mitkä ovat kiehtoneet monia pieniä sydämiä kautta aikojen.

Maria Stereon teosten välille syntyy siltoja ja ne muodostavat vähitellen kehän. Se mikä on alkanut oman lapsuuden ja nuoruuden käsittelynä muuttuu perspektiiviksi sukupolviin. Henkilökohtaisuus toimii pohjavireenä ja alullepanijana mutta laajenee yleiselle ja samastuttavalle tasolle. Teoksissa tarkastellaan laajemmalla näkökulmalla ihmiseloon liittyviä kipeitä kohtia. Niiden kautta tutkitaan läpi elämän jatkuvaa luopumisen prosessia sekä toistuvien menetysten läpikäyntiä. Pintaan nousee aikuisuus ja siihen kuuluvat realiteetit, oman ja toisten kuolevaisuuden ymmärtäminen, elämän herkkyys."

Pirkanmaan Kulttuurirahasto on tukenut näyttelyä.

Tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi näyttely avautuu aluksi virtuaalisessa muodossa Kulttuuri Tampere YouTube-kanavalla, johon näyttelyä striimataan ympäri vuorokauden.
Näyttely avautuu yleisölle 14.1.2021.

Taidetta 24/7! Live Stream on Tampereen kulttuuripalveluiden näyttelytyön kehittämä konsepti, jonka kautta edistetään taiteen saavutettavuutta.

Linkki striimiin: https://youtu.be/Io_fDX3k_A8

Näyttely on esillä Kulttuuritalo Laikun Studiossa 9.1.–31.1.2021 ja avoinna ti–pe 9–21 ja la–su 10–18. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuva: Leena Ylä-Lyly

Vapaa pääsy

Jaa:
Maria Stereo – Posliinikoira Roi