Johanna Lonka - THE RAT BAR

24.10.-15.11.2020 | 00:00-00:00 Järjestäjä: Kulttuuritalo LaikkuSijainti: Studio

Kuvaus

Lokakuussa Laikun Studioon avataan THE RAT BAR tai tutummin Rottabaari.

Jätä takkisi narikkaan ja astu jyrsinnän sekaan!

Baarin taustalta löytyy Johanna Lonka, tamperelainen kuvataiteilija joka hyödyntää teoksissaan kulutuskulttuurin ylijäämää ja ihmiseläimen roolia toislajisten eläinten tutkijana, ihailijana tai hallinnoijana.

Teosten rakennusaineiksi valikoituu materiaalin ja aikakausien yhdistelmiä, kuten samettikangas, vhs-nauha, halkopressu, rikkinäiset lelut ja romahtanut omenapuu.

Näyttely jatkaa Rottaatioita -projektia. Kokonaisuus tarkastelee ihmisen ja rotan samankaltaisuutta, yhteistä historiaa sekä rinnakkaiselämää eri ympäristöissä.

Ihminen on kuljettanut rottia mukanaan ympäri maailmaa jo satoja vuosia. Sopeutuvaisena, sosiaalisena ja kaikkiruokaisena lajina rotta on saanut aikaan melkoisia mullistuksia ekosysteemiltään herkillä alueilla. Kissan levittäminen rotan perään voi moninkertaistaa katastrofin useiden lintulajien ja pienten nisäkkäiden kannalta mutta petolintukanta puolestaan hyötyy rotasta osana ravintoketjua.

Näissä ihmiseläimen lukuisissa kokeiluissa, tai niiden paikkausyrityksissä, kaikille lajeille ei aina käy hyvin; joskin paikallisesti voidaan onnistua pelastamaan populaatioita suojeluohjelmien avulla.

Eläin- ja kasvilajit, selviävät parhaiten siellä missä ravinteita ja kasvutilaa on runsaasti saatavilla. Mitä enemmän vapaa elintila kapenee, sitä varmemmin ihmisestä hyötyvät symbioosilajit ovat osana ihmisen elinympäristöjä.

"Rottia näkyy erityisen paljon rakennushankkeiden seurauksena; jyrsijät joutuvat hakeutumaan uusille alueille niiden kotikulmia saneerattaessa. Kaupunkiekosysteemissäkin ravintoa riittää ihmisasutuksen liepeillä, viemäriverkostosta roskakatoksiin.

Huolimatta siitä mikä toislajisten eläinyhteisö tai millainen ihmiseläimen tuottama kulttuuri halutaan pihapiiriin tai keskiöön; elämä edelleen on vivahteikasta, ristiriitaista, kaoottista, rujoa, ihmeellistä, äänekästä, kaunista, pelottavaa ja usein ymmärryksen ulkopuolella.

Edelliset kappaleet kirjoitettuani en voi välttyä jyrsijämäiseltä mielikuvittamiselta myös jo niin monille taiteilijayhteisöille tutusta pakkosiirtymästä; työtilojen vaivihkaa muuttuessa vuokrabudjetin ylittäviksi liikeneliöiksi ja asunnoiksi."

Näyttelyn viimeisellä aukioloviikolla kuullaan esitys jossa teoksen osat ja taustaäänet muodostavat soivan kollaasin, teemanaan Rottien älykäs, yritteliäs hegemonia.

Sarjan edelliset osiot nähtiin Helsingissä 2019 ja Tampereella 2018.

Näyttelyn valmistamista ovat tukeneet Tampereen kaupunki, Pirkanmaan kulttuurirahasto sekä Taike.

Johanna Lonka työskentelee välineinään veistosinstallaatio, piirtäminen ja ääni. Töissään hän käsittelee elollisten olioiden, paikkojen tai käsitteiden muuntautumista ja ihmisen toimintaa niiden muuntajana. Taustavaikuttimia teoksille ovat antroposentrisen ja ekosentrisen luontokäsityksen suhde sekä ympäristötieteisiin liittyvät julkaisut.

Longan työskentelyprosessille leimallista on löydetyn materiaalin herättämä innoitus ja kokeellisuus.

Eläinaiheisten, ompelemalla koottujen teossarjojen varhaisimpia kokonaisuuksia oli Soveltumattomat vuosilta 2004-2005, jonka jälkeen laumat ovat jatkaneet omalakista evoluutiotaan.

Näyttely on avoinna ti–pe 9–21 ja la–su 10–18. Näyttelyyn on vapaa pääsy

Vapaa pääsy

Jaa:

Johanna Lonka - THE RAT BAR