Oiva Paloheimo 110 v.

11.10.2020 | 16:00 Järjestäjä: Oiva Paloheimo- seuraSijainti: Musiikkisali

Kuvaus

Miten tamperelaisesta orpopojasta tuli rakastettu runoilija ja orpotyttö Tirlittanin isä? Mistä kertovat tutut runot Ontuva Eriksson ja Lähtevien laivojen satama? Entä romaanit kuten Levoton lapsuus ja Ratsastus Eedeniin?
Kirjailijan elämästä, ajattelusta ja teoksista kertoo Niilo Rantala, runoilja, säveltäjä ja teologi. Niilo myös laulaa säveltämiään Paloheimon runoja ja Heidi Pyykkönen, runoilja ja teologi hänkin , puolestaan lausuu niitä.
Paloheimo antoi runoissaan äänen äänettömille - narreille, lapsille ja kulkureille, yhteiskunnan vähäosaisille ja levottomille etsijöille. Paloheimon rehellisen suorasukainen etsiminen sekä
totuudellisuuteen pyrkivä epäilyksen ja uskon vuoropuhelu on aina ajankohtaista.
Paloheimo vaikutti Tampereella etenkin 1940-50 aikaan asuessaan Vesilahdessa. Hän oli perustamassa PIrkkalaiskirjailijoita ja kuului myös ns. Mäkelän piiriin. Molempien kotipaikka oli tämä kirjasto , nykyinen Laikku. Kaikki se on nyt historiaa, myös Vesilahden pappilan pihapiiriin perustettu Paloheimon Taiteiljakoti, joka tuhoutui tulipalossa kaksi vuotta sitten. Mutta Paloheimon kirjat elävät, sillä Runot ja Tirlittan ovat saatavilla sähkökirjoina ja Tirlittan myös äänikirjana. Tämän 110 - juhlavuoden kunniaksi Vesilahden ja Helsingin Oulunkylän kirjastot ovat halunneet antaa oman kirjailijansa eli Paloheimon kirjoille oman pienen ”kirjastokodin”.

Vapaa pääsy

Jaa:
Oiva Paloheimo 110 v.