TAPAHTUMA PERUTTU: Roerich-pakti - Rauha kulttuurin kautta

17.3.-29.03.2020 | 09:00-18:00 Järjestäjä: Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seura rySijainti: Aulagalleria

Kuvaus

Rauha Kulttuurin kautta -näyttely on omistettu kahdelle tärkeälle tapahtumalle: Elävän Etiikan muistiin merkitseminen alkoi 100 vuotta sitten ja Roerich-pakti, historian ensimmäinen kulttuurin suojelua koskeva sopimus allekirjoitettiin 85 vuotta sitten. Niillä on suuri merkitys ihmisen tietoisuuden evoluutiolle ja kumpaankin liittyy Roerichien nimi.

Venäläinen filosofi ja kirjailija Helena Roerich (1879-1955) loi yhdessä idän Opettajien kanssa Eläväksi Etiikaksi kutsutun filosofis-tieteellisen opetuksen. Ensimmäiset siihen liittyvät muistiinpanot hän teki 24.3.1920 ja kokosi niistä 14 kirjaa.

Opetuksen synty liittyy uuden tietoisuuden muodostumiseen Maa-planeetalla luonnollisena seurauksena ihmisen ajattelun, kulttuurin ja tieteen kehittymisestä laadullisesti uudelle tasolle. Elävä Etiikka on henkiseettinen opetus, joka kehottaa avartamaan ihmisen sisäistä maailmaa sydämellisemmäksi kauneuden tiedostamisen avulla.

Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti suojelee kulttuuriomaisuutta ja ihmistä kulttuurin kantajana. Se allekirjoitettiin 15.4.1935 Washingtonissa. Paktin aloitteentekijänä ja laatijana on venäläinen taiteilija, ajattelija, tutkimusmatkailija ja rauhanmies Nikolai Roerich (1874-1947).

Paktin tunnuksena on Rauhan Lippu, jossa on valkoisella pohjalla kolme punaista ympyrää punaisen kehän sisällä. Se on symboli taiteen, tieteen ja filosofian synteesiä kulttuurin kehässä. Kulttuuri on kuin universaali muisti. Siihen ovat kertyneet saavutukset, joita eri kansat ovat eri aikoina luoneet ajatuksen, sanan ja taiteen avulla.

Reproduktiot ovat osa Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttelyä, jonka on tehnyt Kansainvälinen Roerich-keskus Moskovassa. Näyttely tuo esiin Roerichin ajatusta Rauha Kulttuurin kautta. Se tarkoittaa sellaista vuorovaikutusta ihmisten ja kansojen välillä, joka ei perustu rahan, teknologian tai aseiden avulla hallitsemiseen, vaan Kulttuuriin ja yhteistyöhön.

Vapaa pääsy

Jaa:

TAPAHTUMA PERUTTU: Roerich-pakti - Rauha kulttuurin kautta