PERUTTU: Rokokoosta realismiin -luentosarja

27.2.-02.04.2020 | 17:00-18:30 Järjestäjä: Tampereen Taiteilijaseura rySijainti: Luentosali

Kuvaus

Luentosarjassa (5 kertaa, yht. 10h) käydään runsaan kuvamateriaalin kera läpi eurooppalaista kuvataidetta ja arkkitehtuuria 1700-luvun alusta 1800-luvun puoliväliin. Luennoitsijana Anne Paldanius.

1700-luvun alussa taide, arkkitehtuuri ja sisustustaide ottivat suunnan kohti intiimimpää ja orgaanisempaa ilmaisua, syntyi rokokoon siro ja kepeä tyyli: mm. Antoine Watteau, Francois Boucher ja Jean-Honoré Fragonard. Venetsialaiset maalarit olivat merkittäviä maisemamaalauksen kehittymisen kannalta: Canaletto ja Francesco Guardi. Englannin 1700-luku tunnetaan parhaiten arkkitehtuuristaan (mm. Robert Adam ja John Nash) sekä sisustustaiteestaan, mutta myös maalaustaiteessa oli useita merkittäviä taiteilijoita: William Hogarth, Allan Ramsey, Joshua Reynolds ja Thomas Gainsborough. 1700-luvun lopun pääsuuntaus oli uusklassismi, jonka alullepanijana olivat mm. Ranskan Valistusaate, Pompeijin kaivausten myötä virinnyt mielenkiinto kreikkalaiseen ja roomalaiseen antiikkiin sekä Ranskan vallankumous. Kuvanveiston johtava taiteilija oli italialainen Antonio Canova, maalaustaidetta johtivat Jacques-Louis David ja Jean Auguste Dominique Ingres.

1800-luvun taide oli ismien aikaa. Vuosisadan aloitti romantiikan kausi, joka ilmeni monin tavoin eri puolilla Eurooppaa. Espanjalainen Francisco Goya nosti maansa taiteen sen kultakautta seuranneesta aallonpohjasta. Englannissa maisemamaalaus kehittyy huippuunsa: John Constable ja William Turner. Ranskalaiset taiteilijat korostivat intensiivisiä tunne-elämyksiä ja eksotiikkaa: Théodore Géricault ja Eugène Delacroix. Saksassa tunnettiin kaipuuta oman maan kunniakkaaseen menneisyyteen: Nazareenit ja Caspar David Friedrich. 1800-luvun puolivälissä taide alkoi tutkia ja kuvata todellisuutta ja sosiaalisia epäkohtia: James Abbot McNeill Whistler ja Ford Madox Brown. Prerafaeliitat saivat inspiraationsa romanttisesta kirjallisuudesta ja keskiajan maailmasta. Ranskassa hyökättiin akateemisuutta vastaan: kuvattiin ihmisiä arkiaskareissaan ja siirryttiin maalaamaan ulos: Gustave Courbet, Barbizonin koulukunta, Jean Baptiste Camille Corot ja Edouard Manet.

Maksullinen tilaisuus, Vaatii ennakkoilmoittautumisen 39 €

Jaa:

PERUTTU: Rokokoosta realismiin -luentosarja