Laikun Studiossa: Aulis Harmaala

7.12.2019 | 09:00

Järjestäjä: Tampereen kulttuuripalvelut ja Kulttuuritalo Laikku
Sijainti: Studio

Kuvaus

Kulttuuritalo Laikun Studion joulukuun näyttelynä nähdään Aulis Harmaalan näyttely Mies joka syntyi Pohjois-Suomessa 1966. Harmaalan näyttely koostuu maalauksista ja puuveistoksista. Maalauksissa kuvataan sukupuolen ja seksuaalisuuden muuttuvia rajoja tekijän lapsuudesta tähän päivään. Puuveistokset ovat omakohtaisia rituaaliesineitä mieheydestä, naiseudesta ja jostakin siltä väliltä. Niillä ei ole kategorioita tai sanallisia määritelmiä.

Harmaalan sanoin: Minusta ei tullut sellaista pohjoissuomalaista miestä, joita lapsuuteni yhteisö kasvatti. Yhteiskunnalliset ja kulttuuriset murrokset, opiskelu ja seksuaalisuuteni vieraannuttivat minut kotikyläni maskuliinisuuden malleista. Ja maailma ympärilläni muuttui jopa nopeammin kuin minä. Oppimani tavat ja tabut pysyvät paikoillaan, sekoittuvat, muuttuvat. Unohdan ja säilytän niitä samanaikaisesti. Kuinka ne vaikuttavat minussa? Kaikki mitä nyt tiedän ihmisen moninaisuudesta, on jo ollut olemassa jossain. Mutta aikaisemmin monilla asioilla ei ollut nimiä. Entä nyt, miten olen miehenä, ihmisenä? Olen tietoinen, mutta en ehkä ymmärrä.

Kuvataiteilija Aulis Harmaala on syntynyt Ranualla vuonna 1966 ja asuu Helsingissä. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 1994 ja suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Aalto yliopistossa 2011. Harmaalan viime vuosien teoksiin kuuluvat maalaukset, esinekoosteet, installaatiot ja yleisöä osallistavat elementit. Monissa teoksissa kuvataiteilijan ilmaisu laajenee suoran keskustelun ja kanssakäymisen välineeksi. Harmaalan mielestä taide on tarkkailua, ajattelua, keskustelua ja vaikuttamista. Harmaalan teoksia on ollut esillä mm. Helsingissä Huuto ja MUU Kaapelin gallerioissa, Turku Biennaalessa vuonna 2015 ja Charlottenborg Spring Exhibition Kööpenhaminassa 2017.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Vapaa pääsy

Laikun Studiossa: Aulis Harmaala