Laikun Galleriassa: Outimaija Hakala

7.12.2019 | 09:00 Järjestäjä: Tampereen kulttuuripalvelut ja Kulttuuritalo LaikkuSijainti: Galleria

Kuvaus

Kulttuuritalo Laikun Gallerian joulukuun näyttelynä nähdään Outimaija Hakalan Kodittomien kodit. Hakala rakentaa näyttelytilaan tuhansista kipsivaloksista koostuvan installaation, joka käsittelee maamme kodittomien asemaa sekä kotia ihmisoikeutena.
Kodittomien kodit on tuhansista lattialle asetelluista kipsivaloksista koostuva installaatio.

Maassamme oli kodittomia teoksen valmistuessa vuonna 2017 laskentatavasta riippuen noin 7000 henkilöä, valoin installaatioon talon heitä jokaista kohden. Tilastojen mukaan kodittomuus on vähentynyt huomattavasti viime vuoden aikana. Niiden mukaan Suomessa virallisesti kodittomia on enää, tai vielä, 5428 henkilöä. Muutos johtuu pääasiassa tilastointitavassa tehdyistä tarkennuksista.

Koti on ihmisoikeus. Kodin perustamisen välttämätön ehto on asunto: ihmiselle on tärkeää, että hänellä on edes pieni oma tila, mutta vielä tärkeämpää on päästä yöksi pois kadulta. Asunnottomuudella viitataan yleensä konkreettisiin tilallisiin olosuhteisiin, mutta kodittomuus käsitetään myös subjektiiviseen hyvinvointiin liittyväksi asiaksi.

Asunnottomuuden vähentämiseksi yhteiskunnassamme tarvittaisiin kipeästi viime sotaa seuranneen jälleenrakentamisen kaltaista auttamista ja yhteen hiileen puhaltamista.

Teoksellani haluan muistuttaa, että kodittomuus on arvokysymys, joka yhteiskunnan tulisi ratkaista. Nykyinen hallitus on luvannut että asunnottomuus puolittuu vaalikauden aikana ja asunnottomuus poistetaan kahdessa vaalikaudessa, eli vuoteen 2027 mennessä.

Olen käsitetaiteesta, yhteiskuntafilosofiasta ja etiikasta kiinnostunut kuvataiteilija ja taidehistoriotsija. Työskentelen pääasiassa kuvanveiston ja grafiikan menetelmillä.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuva: Timo Takala

Vapaa pääsy

Jaa:
Laikun Galleriassa: Outimaija Hakala