Runoilija ja Muusa -patsaan kukitus

10.10.2019 | 12:00 Järjestäjä: Tampereen kaupungin KulttuuripalvelutSijainti: Puisto

Kuvaus

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. kukitetaan jälleen perinteisesti Kulttuuritalo Laikun edustalla oleva, Suomen kansalliskirjailijaksi luonnehditun Aleksis Kiven (1834-1872) muistoksi pystytetty veistos ”Runoilija ja Muusa”.

Aleksis Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija ja suomalaisen kirjallisuuden uranuurtaja. Hän uudisti suomalaista proosaa, draamaa ja lyriikkaa teoksillaan, joista tunnetuimpia ovat Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit.
Runoilija ja Muusa -patsas tunnetaan myös nimellä ”Hengetär siunaa runoilijaa”. Se on vuonna 1926 järjestetyn muistomerkkikilpailun voittaja, ja sen päärahoittajana toimi kauppaneuvos Emil Aaltonen, mutta rahaa saatiin myös kansalaiskeräyksellä. Teoksen pystytti Tampereen Taiteilijaseura ja se paljastettiin Hämeen heimojuhlissa 31.7.1928.

Tilaisuudessa juhlapuheen pitää tamperelainen kirjallisuudentutkija, kirjoittaja Maria Laakso (s. 1982). Hän toimii mm. Lastenkirjainstituutin hallituksessa sekä Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon raadissa. Laakson intohimoihin kuuluvat kuivakoiden klassikkokirjojen tomuttaminen ja lukutaidon edistäminen, ja hän julkaisikin hiljattain teoksen nimeltä ”Taltuta klassikko!”. Teos tulkkaa tutut merkkiteokset nykynuorille ymmärrettävään muotoon ja saa lukijan kieriskelemään naurusta. Kirjassa taltutetaan kahdeksan kotimaista klassikkoteosta, mm. Aino Kallaksen ”Sudenmorsian”, Aleksis Kiven ”Seitsemän veljestä” ja Väinö Linnan ”Tuntematon sotilas”.


Tilaisuus alkaa patsaan luona 12:00 ja se on kaikille avoin.

Tervetuloa!

Vapaa pääsy

Jaa:
Runoilija ja Muusa -patsaan kukitus