Sara Kovamäki: Nude Blue

7.9.-29.09.2019 | 00:00-00:00 Järjestäjä: Kulttuuritalo Laikku ja Tampereen kulttuuripalvelutSijainti: Studio

Kuvaus

Näyttely avoinna:
7.9.–29.9.
ti–pe 9–21, la–su 10–18

Kulttuuritalo Laikun Studion syyskuun näyttelynä nähdään Sara Kovamäen Nude Blue. Studioon toteutettava kollaasimainen kokonaisuus rakentuu näyttelystä, siihen liittyvistä teoksista ja esityksistä sekä esitystapahtumasta, jossa vierailee kutsuttuna eri alojen taiteilijoita.

Nude Blue on näyttely, joka koostuu eri tekniikoin toteutetuista teoksista, joissa käsitellään muun muassa maalauksen, liikkuvan kuvan ja esityksen rajoja, päällekkäisyyksiä, läpinäkyvyyttä sekä vuotamista toinen toisiinsa. Yhteinen nimittävä tekijä näyttelyn teoksille on sininen väri. Teosten kautta lähestytään kehoon eri aikoina liitettyjä paradokseja muun muassa siniverisyyttä, joka oli aikoinaan aatelisiin liitetty termi, ja kuvataiteilija Henri Matissen kollaasien kaksiulotteisten sinisten naishahmojen mahdottomuutta. Näyttely lähestyy näitä paradokseja eri suunnista koittaen purkaa litistettyyn objektivoituun kehoon ja pintaan, ihoon, liittyvää vertailua ja neuroottista tarkkailua.

Näyttelyssä Nude Blue teokset muodostavat tilaan toisiinsa kiinnittyvien muotojen ja materiaalien kokonaisuuden, joka on kuin monimutkainen keho, joka pyrkii ulos sen ahtaista raameista. Esimerkiksi videoinstallaatiossa Nude blue viitataan Henri Matissen kollaasiin Blue Nude II vuodelta 1952. Matissen kuvan sinisen naiskehon kaksiulotteisuus muuttuu tulevassa videossani muotojen ja erilaisten pintojen liikkeeksi, joita keho muodostaa ja aktiivisesti koittaa muuttaa.

Kulttuuritalo Laikun Studioon Tampereelle tulevan näyttelyn teokset koostuvat projisoidusta ja screeniltä näytettävistä liikkuvasta kuvasta ja niiden osaksi installoiduista materiaaleista muun muassa kankaista, savesta ja teipeistä. Näyttelyn aikana nähtävissä esityksissä elävä liikkuva keho tulee osaksi installaatioita ja liikkuvaa kuvaa synnyttäen teosten välille vuoropuhelua ja luoden rinnakkaisia ajallisuuksia tilaan ja katsojille. Materiaalit ja kehot liikkuvat videolla ja vaihtavat performanssien aikana tilassa paikkaansa. Videolla savesta muotoutuu erilaisia kehollisia muotoja. Samat muodot toistuvat galleriatilaan sijoitetuissa tuoresavissa, jotka toimivat myös projisointipintana, joita keho muokkaa performanssien aikana. Näyttelyn teoksia yhdistää äänimaailma, joka luo teosten ja katsojien välille erityisiä intensiteettejä.

Näyttelyyn ja esityksiin äänimaailman toteuttaa ääniassemblaattori Eliel Tammiharju.

Näyttelyn aikana Kulttuuritalo Laikun Studiossa ja ympäristön julkisessa tilassa järjestetään neljä tapahtumaa. Tapahtumissa nähdään monipuolisesti kuva- ja esitystaidetta, performanssia, tanssia, spoken wordia ja runoutta eri alojen taiteilijoiden esittäminä. Esitykset sopivat kaikille ja ovat esteettömiä.

Sara Kovamäki on tanssija ja kuvataiteilija, joka toimii esittävän taiteen, tanssin, videotaiteen ja performanssin parissa sekä yksin että osana erilaisia työryhmiä. Viimeisin hänen oma yksityisnäyttelynsä ja soolo- esityksensä Firstlove – lit. blue. bended. blood oli Galleria Huudossa 2018. Sara on toiminut koollekutsujana näyttämölle sijoittuvissa monitaideteoksissa kuten SIB–Somewhere in between (2011), Korallin elämää (2017) ja Nonagon (2016), jotka on esitetty Teatteri Telakalla, Tampereella. Vuonna 2010–2011 hän oli kiinnitettynä Tanssiteatteri MD:lle.

Eliel Tammiharju on ääni- ja performanssitaiteilija, joka toimii erilaisissa yhteyksissä ja työryhmissä äänen parissa. (K)Eliel, debytoi performanssitaiteilijana Nyrjähdys –klubilla Taidepanimolla vuonna 2007 hänen ollessaan 10-vuotias. Tuolloin hän esiintyi nimellä Bengt Raakalainen. Myöhemmin hän on esiintynyt muun muassa Amos Andersonin Taidemuseossa, Helsinki Fashion Weekillä, Jyväskylän Taidemuseossa, Lahden Taidemuseossa, Galleria Titanikissa, Galleria 3H+K:ssa, Galleria Uudessa Kipinässä, kadulla ja Taideinstituutin hautajaisissa, sekä toteuttanut äänimaisemia työryhmissä tanssin ja sirkuksen parissa.

Vapaa pääsy

Jaa:

Sara Kovamäki: Nude Blue