Järjestöistä liikkeiksi: ympäristötoiminnan murros

3.9.2019 | 18:00 Järjestäjä: Tampereen Maan ystävät (MYTTY) co-host Extinction Rebellion TampereSijainti: Musiikkisali

Kuvaus

Modernin ympäristöliikeen tönäisi liikkeelle 1960-luvulla DDT:n haittoihin ja ydinkoeräjäytyksiin havahtuminen. Liike organisoitui vuosikymmenten saatossa ammattilisiksi asiantuntijajärjestöiksi keskeisinä keinoinaan tiedon välittäminen ja poliittinen lobbaus.

Globaalin ympäristökriisin kärjistyessä tämä ei ihmisille enää riitä, kun oma tulevaisuus ymmärretään uhatuksi: halutaan toimia. On vuonna 2018 valtavirran tietoisuuteen murtautunut koululakkoliike Greta Thunbergin esimerkistä, Extinction Rebellion eli Elokapina ja monia muita.

Mitä ovat nämä liikkeet, joiden menetelmänä on suora toiminta ja joiden vaikutuksesta yli 900 paikallishallintoa 18 maassa ovat julistaneet ilmastohätätilan ja jotka ovat saaneet öljynviejämaiden järjestön OPEC:n pääsihteerin säikähtämään?

Tule kuulemaan ja keskustelemaan Elokapinan perusteista, toimintatavoista ja tavoitteista. Tavallisista ammateista tulevat liikkeen aktiivit kertovat.

Tilaisuuden järjestää Tampereen Maan ystävät ry (MYTTY) yhdessä Extinction Rebellion Tampereen eli Tampereen Elokapinan (XRTre) kanssa Kulttuuritalo Laikun tarjoamissa tiloissa.

MYTTY on vuonna 1996 perustetun valtakunnallisen Maan ystävät ry:n (MY) perusyhdistys (ks. maanystavat.fi ). MY on jäsen vuonna 1971 perustettussa maailman laajimmassa ruohonjuuritason Friends of the Earth international -verkostossa (ks. foei.org ), johon kuuluu yli kaksi miljoonaa jäsentä ja yli 5 000 ryhmää 73 maassa.

XRTre on Extinction Rebellion Finlandin paikallisryhmä (ks. https://extinctionrebellion.fi/ ). Elokapina Suomi on osa Extinction Rebellion -verkostoa, joka sai alkunsa syksyllä 2018 ja on levinnyt ympäris maailmaa Pohjois-Amerikasta Australiaan, Pohjoismaista Etelä-Afrikkaan.

Vapaa pääsy

Jaa:

Järjestöistä liikkeiksi: ympäristötoiminnan murros