Kuukauden esitelmä: Revontulien äänet

16.4.2019 | 18:00 Järjestäjä: Tampereen Ursa rySijainti: Musiikkisali

Kuvaus

Revontulien äänet
Kansan suussa on kulkenut jo vuosisatojen ajan tarinoita revontulien äänistä. Äänet ovat olleet rätiseviä, sihiseviä ja paukahtelevia. Näiden lisäksi kertomuksissa on kuvailtu kuultuja ääniä hyvin monisanaisesti ja hyvin eritavoin.
Tutkijat ovat suhteutuneet äänihavaintoihin hieman epäilevästi. Ääni ei yksinkertaisesti voi kantautua yli sadan kilometrin korkeudelta, etenkään kun äänet on kuultu samanaikaisesti kirkkaina loimuaviin revontulien purkauksiin ja äkillisiin kirkkauden vaihteluihin. Tästä syystä kukaan itseään arvostava tutkija ei juurikaan ole ottanut tutkimuskohteekseen nimenomaan revontulien äänihavaintoja, vaikka revontulet ovat olleet jo vuosisatoja suuren mielenkiinnon ja tutkimuksen kohteena.
Vain muutama rohkea tutkija on ääni-ilmiön tutkimukseen paneutunut, yksi heistä on illan luennoitsija professori Unto K. Laine. Laine on omilla tutkimuksillaan löytänyt aivan uuden äänilähteen, joka samalla selittää äänen kuulumisen mutta myös saman aikaisuuden revontulien loimuamisen kanssa. Mikä tämä uusi ilmiö on? Tule kuuntelemaan esitystä, sillä Laineen revontulien äänien selitys on hyvin mielenkiintoinen ja uskottava, vaikka se vaatii vielä runsaasti tutkimusta ja lisää herkkien instrumenttien avulla tehtyjä äänihavaintoja.

Vapaa pääsy

Jaa:

Kuukauden esitelmä: Revontulien äänet