Tenori Heikki Hattunen

9.11.2018 | 19:00 Järjestäjä: Heikki HattunenSijainti: Musiikkisali

Kuvaus


Kantaesitys: Päiväkirjat kertovat nuoren miehen kasvutarinaa

Tamperelaiset (s.1984) Heikki Hattunen ja Janne Salmenkangas yhdistävät voimansa marraskuussa. Tenori Heikki Hattusen opinnäytekonserttissa (Sibelius-Akatemia, MuM) kantaesitetään Janne Salmenkankaan säveltämä ja Hattusen sanoittama laulusarja Ensimmäinen päiväkirja. Se on tehty mittatilaustyönä pariksi konsertin toiselle laulusarjalle, Leoš Janáčekin (1854-1924) Kadonneen päiväkirjalle (sävelletty 1917-1920). Tekstin kirjoituksessa Hattusta on avustanut Martina Roos.

Janáčekin laulusarjaa esitetään Suomessa hyvin harvoin. Nyt se esitetään alkukielellä eli tšekiksi. Teos kertoo Jan-nimisestä miehestä, joka tapaa mustalaisnaisen Zefkan, ja rakastuu tähän. Janáčekin omaperäinen musiikki kuvaa värikkäästi ja väkevästi nuoren miehen tuntoja: rakastumisen kiihkoa ja epävarmuutta uuden edessä.

Salmenkankaan teos toimii tälle esitarinana, joka kertoo lisää Janin suhteesta vanhempiinsa ja näiden toivomaan puolisoon, naapurin tyttöön. Tekstin kirjoittanut Hattunen korostaa esitarinassa Janin uskonnollisia ajatuksia, jotka kyllä näkyvät Janáčekinkin tarinassa. Hattusen suomenkielisessä libretossa on runsaasti lainauksia Raamatusta: Psalmeista, Sananlaskuista ja Evankeliumeista. ”Voisi sanoa, että nyt näiden kahden laulusarjan kokonaisuus kertoo nuoren miehen kasvusta. Kristillinen idealismi laajenee ymmärrykseksi siitä, että elämä voi myös yllättää ennakko-odotukset”, Heikki Hattunen pohtii.

Salmenkankaalta on tilattu runsaasti kuorosävellyksiä, sekä kamarimusiikkia. Hän debytoi tulevana jouluna musikaalisolistina, ja on toiminut apujohtajana Harjun Kamarikuorossa, Tampereen Oopperan kuorossa ja Filharmonisessa kuorossa.

Hattunen on ensin opiskellut ortodoksiseksi kanttoriksi, ja tehnyt sitä työtä Tampereella. Viisi vuotta sitten ensimmäinen laulutunti Jaakko Ryhäsen luona koitui taitekohdaksi, ja siitä lähtien Hattunen on kehittänyt ääntään yksinlaulua ja oopperaa silmälläpitäen. Tampereen-opintojen huipentuma oli 2016 Kangasniemen laulukilpailun kolmas palkinto ja pääsy ainoana uutena opiskelijana Sibelius-Akatemian laulun maisteriohjelmaan. Sen jälkeen hän on tehnyt debyyttinsä niin Kansallisoopperassa, RSO:n solistina, kuin kaupunginorkesterien esittämissä kirkkomusiikkiteoksissakin. Hattusen syksyn konserttikalenterissa on myös Mozartin Requiem Tampereella ja Ivan Moodyn Passion and Resurrection Itä-Suomessa.

Konsertissa pianoa soittaa Sibelius-Akatemian lehtori, maailmankuulu Collin Hansen. Alttosolistina laulaa ruotsalainen mezzosopraano Ylva Gruen. Mukana on myös naistertsetti.

Tenori Heikki Hattunen: Päiväkirjat
opinnäytekonsertti

Janne Salmenkangas: Ensimmäinen päiväkirja (kantaesitys)
Leoš Janáček: Kadonneen päiväkirja - Zápisník zmizelého

Collin Hansen, piano
Ylva Gruen, mezzo
Tiia Maria Saari, Anna-Maija Oka, Ruut Mattila, tertsetti

Martina Roos, ohjaus

9.11.2018 klo 19 Kulttuuritalo Laikku, Tampere (pääsymaksu 20/15e)

Lisätietoja: heikki.hattunen(at)ort.fi ja puh. 0407614679

Maksullinen tilaisuus Aikuiset/eläkeläiset 20 euroa, alle 18v/työttömät/opiskelijat/varusmiehet 15 euroa

Jaa:

Tenori Heikki Hattunen