Näyttelyt 2021

Metsänpeitto
24.10.2020–23.5.2021

Tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä

HUOM! Emme ota ryhmävierailuja tällä hetkellä vastaan.

Metsänpeitto
24.10.2020-23.5.2021

Rullan toiminnallinen kiertonäyttely kertoo tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä.

Lapsiryhmä seuraa lattiaan heijastettua lampi-animaatiota Metsänpeitto-näyttelyssä.

Näyttelyssä vierailijat muuttuvat metsän asukkaiksi ja pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa.
Vierailijat näkevät taivasta kannattelevan ikiaikaisen maailmanpuun, tasapainoilevat suon pitkospuilla ja istahtavat metsälammen sammaleisille kiville. Vierailijat pääsevät myös karhuvanhuksen luolaan, jossa tähtitaivas pilkahtaa, nuotio lämmittää ja öinen pöllö huhuilee hiljaisesti. Metsässä saattaa vilahtaa myös sen salaisia asukkaita: haltioita, maahisia tai tonttuja.

Näyttely pohjautuu suomalaiseen kansanperinteeseen. Sen kantava teema on, miten ihmiset ennen näkivät ja kokivat ympäröivän maailman. Tarinoiden tarkoitus on innostaa kaikkia leikkimään ja mielikuvittelemaan metsässä. Metsä on aluksi vain tavallinen metsä.
Kun katsoo tarkemmin, paljastuu, että siellä asuu erilaisia eläimiä ja taruolentoja.

Näyttelyn tavoitteena on herätellä lapsen uteliaisuutta luontoa kohtaan ja saada lapsi ajattelemaan luonnon merkitystä ihmiselle. Tarinoilla herätellään lapsen kiinnostusta perinteitä, tarustoa ja historiaa kohtaan. Samalla yllytetään lapsia mielikuvittelemaan ja seikkailemaan metsässä. Tarkoitus on saada lapset ja perheet yhdessä miettimään suomalaisuutta sekä metsän merkitystä ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Virtuaalikierros Metsänpeitossa

Rullan Metsänpeitto-näyttelyn virtuaalikierroksella pääsee seikkailulle Tapiolaan, metsän kuninkaan maille ja kuulet tarinoita ja uskomuksia metsän väestä, kuten Tapiosta, Sinipiiasta, Aarnivalkeasta, Näkistä ja hiisistä. Kierroksen aikana voi joutua metsänpeittoon, metsänhaltijoiden salaiseen maailmaan. Oppaana matkalla kulkee metsänhaltija Hilla Naavakorva.

Video on suunnattu 5–8-vuotiaille lapsille. Pienemmätkin lapset voivat videota katsoa, mutta katsothan ensi itse. Videossa saattaa olla muutama jännittävä kohta.

Virtuaalikierros Metsänpeitto-näyttelyssä > (youtube.com)

Virtuaaliseikkailun lisäksi käytettävissä on myös päiväkoti- ja kouluryhmille suunnattu oheismateriaali. Tehtävät ovat tarkoitettu sovellettavaksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmissä ja niiden avulla voidaan käsitellä kestävän kehityksen, katsomuskasvatuksen ja kulttuuriperinnön teemoja taiteen ja ilmaisun keinoilla.

Virtuaalikierroksen oheismateriaali > (pdf)

Muuta lisämateriaalia:

Kurkkaa Metsänpeittoon> (youtube.com)
Kirjalista>(pdf)

HUOM! Emme ota ryhmävierailuja tällä hetkellä vastaan.


Metsänpeitto-näyttely on osa Suomi100-juhlavuotta ja se juhlistaa suomalaisen kansan ikiaikaista suhdetta luontoon.